Valikko 10 / 2017

Liikuntafoorumi 2017 – yhteistyössä yli hallintorajojen

Suomea ja sen palvelurakenteita uudistetaan historiallisella tavalla. Lokakuussa järjestetty kansallinen liikuntafoorumi kokosi päättäjät, toimijat ja asiantuntijat yhteiskunnan eri sektoreilta keskustelemaan liikunnan ja urheilun merkityksestä ja tulevaisuuden linjauksista. Foorumin keskeisenä painopisteenä oli, miten liikunnan ja urheilun painoarvoa voidaan vahvistaa yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa.

Urheiluministeri Sampo Terho avasi foorumin kuvaten muun muassa liikuntapoliittisen selonteon valmistelua liikunnan ja urheilun linjauksia kokoavana prosessina. Seurat ja yhdistykset ovat erittäin tärkeitä liikunnan ja urheilun mahdollistajia, jonka vuoksi selonteon laatiminen onnistuu parhaiten, kun siihen osallistuvat laajasti koko liikunta- ja urheiluväki. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto korosti selonteon painoarvoa ja piti tärkeänä selonteon mahdollistamaa pitkäjänteisyyttä liikuntapolitiikan rakentamisessa.

- Liikunnan ja urheilun yhteiskunnallisen aseman vahvistamisessa tarvitaan eri asiantuntijoiden, organisaatioiden ja toimijoiden välistä yhteistyötä. Monialainen yhteistyö rakentuu hyödyntämällä eri toimijoiden osaamisalueita ja palvelukokonaisuuksia sekä suunnittelemalla palveluprosesseja asiakaslähtöisesti. Yhteistyön onnistumisen edellytyksenä ovat yhteisen tahtotilan löytäminen, kommunikaatio toimijoiden väillä sekä selkeiden tavoitteiden asettaminen, painottaa ESLUn toiminnanjohtaja Päivi Ahlroos-Tanttu.

Tilaisuudessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori painotti liikunnan merkitystä paikallisena kuntien ja kaupunkien vetovoimatekijänä sekä totesi liikkumattomuuden olevan suuri haaste suomalaisessa yhteiskunnassa. Samalla Vapaavuori haastoi liikunta- ja urheiluyhteisöä määrittelemään rooliaan liikkeen lisäämisessä sekä korosti varhaisvuosien merkitystä liikunnallisen elämäntavan rakentumisessa.

- Suomalaisten passivoituminen sekä sen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat suuri haaste nyt ja tulevaisuudessa. Suomalaiset näyttäisivät jakautuvan yhä selkeämmin aktiiviliikkujiin sekä liikkumattomiin. Etenkin lapset ja nuoret liikkuvat yksinkertaisesti liian vähän. Liikunnallinen elämäntapa alkaa kehittyä jo varhain lapsuuden aikana. Aikuisilta saadun esimerkin myötä lapset voivat oppia, että liikkuminen ja yhdessä tekeminen kuuluvat päivittäiseen elämään. Myös varhaiskasvatuksen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Jokaisella lapsella tulee olla oikeus monipuoliseen liikuntakasvatukseen, Ahlroos-Tanttu toteaa.

Liikuntafoorumin keskeisten teemojen tiivistykset Olympiakomitean näkökulmasta löydät täältä.

Liikuntapoliittinen selonteko valmistuu ja luovutetaan eduskunnalle vuoden 2018 aikana. Liikuntafoorumi järjestettiin tänä vuonna Lahdessa 30.-31.10. Liikuntafoorumin järjestäjinä ovat Valtion liikuntaneuvosto, Olympiakomitea, opetus- ja kulttuuriministeriö, Paralympiakomitea, Veikkaus ja YLE.

Lähteet: Olympiakomitea, opetus- ja kulttuuriministeriö


 

Juhana Särkelä

Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija