Valikko 10 / 2017

Yhteistyötä yli lajirajojen

Seurojen välisen sekä lajirajat ylittävän yhteistyön merkityksestä on puhuttu viime vuosina paljon. Yhteistyön merkitys tiedostetaan seuratoimijoiden keskuudessa entistä paremmin, mutta harmittavan usein seurojen välinen yhteistyö jää puheiden tasolle. Yksi Suomen suurimmista lentopallon kasvatusseuroista Puma Volley on kuitenkin tarttunut lajien väliseen yhteistyöhön ja lokakuussa seuran D-tytöt saivat treeneihinsä mielenkiintoisen vieraan, kun jäätanssin maailman kärkeä edustava Olesia Karmi veti tytöille liikkuvuus- ja koordinaatioharjoituksen.

Suomessa tehdään edelleen liian vähän lajien välistä yhteistyötä, vaikka valtaosa valmentajista korostaa, että yhteistyön kehittäminen mahdollistaisi monipuolisemman harjoittelun sekä edistäisi suomalaista seuratoimintaa. Yhteistyöllä voidaan lisätä toimijoiden keskinäistä arvostusta, osaamista sekä optimoida resursseja. PuMa Volleyn ja jäätanssija Olesia Karmin (kuvassa) välinen yhteistyö sai alkunsa valtakunnallisen valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen (VOK-1) kautta.

- Olesia omaa valtavan kokemuksen valmennuksesta sekä valmennettavana olemisesta niin Venäjällä, Suomessa kuin Yhdysvalloissa. VOK-1 koulutuksessa tavatessamme mieleeni heräsi ajatus mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä lajien välillä. Päivääkään ei ole tarvinnut yhteistyötä katua ja on ollut hieno nähdä, kuinka innostuneena seuramme juniorit ovat ottaneet uudenlaiset harjoitukset sekä uuden ohjaajan vastaan, kertoo aiemmin Puma Volleyssa toiminut ja nykyisin Korson Vetoa edustava Mika Martikainen.

Yhteistyön tavoitteena on tarjota lentopallojunioreille monipuolista, lajirajat ylittävää harjoittelua. Martikainen ja Karmi näkevät tiedonjaon yhteistyön suurimpana antina ja korostavat monipuolisuuden merkitystä harjoittelussa. 

- Yhteistyö eri lajien välillä on tärkeää, koska meillä on paljon opittavaa toisiltamme. Yhteistyön kautta voimme saada uusia ideoita harjoitteluun sekä oppia uusia toimintamalleja oman lajimme ulkopuolelta. Jäätanssiurani aikana olen tehnyt paljon yhteistyötä eri lajien kanssa ja hyödyntänyt harjoittelussa muun muassa voimistelua, balettia sekä kilpatanssia. Monipuolisuus on iso valtti, jota kannattaa kehittää lajien välisen yhteistyön kautta, Karmi kertoo.

Martikaisen mukaan uusien harjoitteiden ansiosta lapset ovat jaksaneet keskittyä tekemiseen entistä paremmin. Myös seuran valmentajat ovat olleet tyytyväisiä näkemäänsä ja uusiin harjoitusmetodeihin. Positiivisten kokemusten myötä yhteistyötä tullaan jatkamaan ja kehittämään myös tulevaisuudessa aikataulujen ja resurssien puitteissa. 

- Nyt kun ensimmäinen jännite yhteistyön aloittamisesta on rikottu, on helpompi tehdä aloitteita myös muiden lajien suuntaan. Esimerkiksi painin ja yleisurheilun kanssa tehtävä yhteistyö saattaisi olla mielenkiintoista tulevaisuudessa. Yhteistyötä on kehitelty myös Korson Vedon lentopallojunioreiden kanssa ja tavoitteena on, että marraskuun aikana Olesia käy ohjaamassa liikkuvuus- ja koordinaatiotreenejä myös Korson Vedon E- ja D-junioreille, kertoo Martikainen.

Myös Karmi suhtautuu innokkaasti yhteistyöhön tulevaisuudessa:

- Tytöt tykkäsivät todella paljon uusista harjoitteista, jonka lisäksi oli mukava saada myönteistä palautetta omasta ohjaamistavastani. Tällä hetkellä taitoluistelu on itselleni ykkösjuttu, mutta mahdollisuuksien ja aikataulujen puitteissa olisi mielenkiintoista tehdä yhteistyötä myös muiden lajien kanssa ja kehittyä sitä kautta valmentajana, Karmi kertoo.

Lentopalloseurojen ja jäätanssija Olesia Karmin yhteistyö kertoo osaltaan, että yhteistyön merkitys on tiedostettu entistä paremmin seuratoimijoiden keskuudessa. Avarakatseisuutta ja yhteishenkeä kaivataan kuitenkin yhä enemmän. Lajien ja seurojen välinen yhteistyö ei saa jäädä vain korulauseiden tasolle.
 

************

PuMa Volley
PuMa-Volley on helmikuussa 1989 perustettu lentopallon erikoisseura, jonka toiminta painottuu nuorten, 6-18-vuotiaiden lentopalloharrastukseen. Seura on Suomen Lentopalloliiton ja Etelä-Suomen Liikunta- ja Urheilun (ESLU) jäsen.

Korson Veto
Korson Veto on vuonna 1934 perustettu Vantaalla toimiva yleisseura, joka tarjoaa lentopalloa junioreista veteraaneihin ja harrastelusta huipulle, painia nassikoista aikuisten kuntopainiin, harrasteliikuntaa aerobic ja tanssimuodoissa sekä liikuntakerhoja junioreille. Seuran toiminnassa on mukana yli 300 aktiivista jäsentä.

 

 

 

 

Juhana Särkelä

Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija