Valikko 3 / 2018

Aikuisliikunta nosteessa – Espoon Kiekkoseura vastaa kasvavaan kysyntään

Espoon Kiekkoseurassa (EKS) havaittiin kasvava kiinnostus aikuisliikuntaa kohtaan ja seurassa päätettiin toimia. Kysyntään vastattiin ringeten valmennuspäällikkö Ira Merivaaran räätälöimällä aikuisten matalan kynnyksen ringettekoululla, johon löytyikin heti innokkaita harrastajia mukaan. Toimintaa päätettiin kehittää eteenpäin ja hankkeelle haettiin tukea Kunnossa kaiken ikää -ohjelmalta.

EKS:n toiminta-ajatuksena on tarjota jääkiekon ja ringeten harrastajille mahdollisuus pelata lajiaan oman tason ja halun mukaan. Seurassa on aikuisten Lady ja Harraste-joukkueet sekä joukkueita aina ringettekoulusta SM-sarjassa pelaavaan naisten joukkueeseen asti. 

Nyt oli tullut aika panostaa myös aikuisten matalan kynnyksen toimintaan – syntyi idea Aikuisten naisten ringettekoulusta.

- Tuntuu, että aikuisliikunta on nyt kovassa sykkeessä ja aikuiset haluavat kokeilla itselleen uusia lajeja. Syksyllä 2017 seurassa päätettiin tehdä ”koevedos” matalan kynnyksen aikuisryhmästä. Ryhmä veti hyvin ja päätimme kehittää toimintaamme ja hakea jatkolle KKI-hanketukea. Hankkeen tavoitteena on saada aktivoitua aikuisia naisia liikkumaan ja kokeilemaan uutta harrastusta jääurheilun parissa, kertoo Merivaara.

Onnistunut ja helppo hakuprosessi

Merivaara kuuli ensimmäistä kertaa KKI:n hanketuesta Tuusulan Ringeteltä ja kiinnostui mahdollisuudesta. Lisätietoja tuesta haettiin liittymällä ESLUn ja KKI-ohjelman sosiaalisen median kanaviin sekä tutustumalla verkkosivuihin. Merivaara piti hakemusprosessia helppotöisenä ja kannustaa muitakin seuroja hakemaan rohkeasti tukea matalan kynnyksen hankkeilleen.

- Verkosta löytyi helposti tietoa hakukriteeristä ja siitä, miten hanketukea haetaan. Omasta lajiliitosta ja ESLUsta sain puolestaan apua tiettyihin kysymyksiin ja hakemuksen työstöön. Kun itsellä on selkeä suunnitelma ja tavoite hankkeelle, on hakemus helppo täyttää, Merivaara kertoo.

Seuralla on ennestään hyvin toimivat lasten ja nuorten ringettekoulut, joten ajatuksia ja toimintamalleja oli Merivaaran mukaan helppo siirtää hankkeeseen. Aikuisten naisten ringettekoulu -hankkeessa on tarkoituksena järjestää sekä oheis- että jääliikuntaa. Lisäksi mukana on personal trainerin suunnittelemat ohjeisharjoitukset, jotka kattavat niin peruskestävyyttä, liikkuvuutta, lihaskuntoa kuin koordinaatiota vaativia harjoitteita.

Hankeideointiin satsattu panostus kannatti, sillä EKS:n Aikuisten naisten ringettekoulu -hanke sai myöntävän tukipäätöksen. Toiminta pyörähtää käyntiin tulevana syksynä.

KKI-hanketuen hakuaika on käynnissä

KKI-ohjelma myöntää kaksi kertaa vuodessa taloudellista tukea toimijoille, jotka järjestävät työikäisille sopivaa matalan kynnyksen liikuntatoimintaa. KKI-hanketukea voi hakea 1.31.3. välisenä aikana. Hanke voi saada avustusta vain kerran vuodessa eli joka toisella hakukierroksella.

Viime hakukierroksella hakemuksia tuli yhteensä 278 kappaletta eri puolilta Suomea, joista tukea myönnettiin 116 hankkeelle yhteensä 426 100 euroa. Uudellamaalla tukea myönnettiin 25 terveysliikuntahankkeelle yhteensä 54 500 euroa. Yleisesti tukea myönnettiin 1 000–2 000 euroa.

***            

Sinunkin seurallesi KKI-hanketukea? Hakeminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella, joka löytyy KKI-ohjelman verkkosivuilta.

Neuvoja hankkeen suunnitteluun ja tuen hakemiseen antaa ESLUn kunto- ja terveysliikunnankehittäjä Merja Palkama, puh. 040 595 4195.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija