Valikko 4 / 2018

Porrastreenillä tehoa ja vaihtelua harjoitteluun

Portaissa harjoittelun suosio on kasvanut viime vuosina paljon, minkä seurauksena uusia portaita on rakennettu kuntoilualueiden yhteyteen. Eri lajien urheilijat ovat hyödyntäneet portaita harjoittelussaan jo vuosia, mutta nyt myös tavalliset kuntoilijat ovat innostuneet porrasharjoittelusta. Portaissa harjoittelu vahvistaa ja kehittää erityisesti alavartalon lihaskuntoa sekä hapenottokykyä. Portaissa voi harjoitella eri intensiteeteillä, jonka vuoksi se sopii kaiken kuntoisille.

Porrasharjoittelun suosio on kasvanut viimeisten vuosien aikana räjähdysmäisesti portaiden mahdollistamien harjoitusvariaatioiden suuresta määrästä ja matalasta aloituskynnyksestä johtuen. Portaissa harjoittelu on erinomainen keino parantaa kestävyyskuntoa sekä vahvistaa jalkojen ja keskivartalon lihaksistoa. Portaissa voi harjoitella kävellen, intervallityyppisesti vauhtia vaihdellen, loikkien tai vaikka askelkyykkyjä tehden. Syke nousee portaissa tasamaastoa tehokkaammin, joka auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa, parantaa hapenottokykyä sekä auttaa polttamaan rasvaa.

- Porrasharjoittelun parhaita puolia on aloittamisen helppous, koska portaita löytyy lähes mistä tahansa. Harjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisesti omaa kehoa kuunnellen ja oma lähtötaso huomioiden. Portaissa syke nousee helposti, joten aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle kävelystä ja nostaa rasitustasoa vähitellen kehityksen myötä, kertoo ESLUn kouluttaja, ammattivalmentaja Sanna Laine.

Harjoittelussa kannattaa kiinnittää huomiota oikeaan tekniikkaan. Etenkin juostessa on tärkeä huolehtia, että jalkaterän asento pysyy hyvänä ja nilkka sekä polvi ovat samassa linjassa. Portaissa kannattaa keskittyä myös keskivartaloon ja sen hallintaan, jonka avulla harjoitteluun saadaan lisää tehoa. Käsiä kannattaa hyödyntää vauhdin rytmityksessä.

- Portaissa tehtävät harjoitteet tarjoavat haasteita niin aloittelijoille kuin kokeneemmille liikkujille ja urheilijoille. Portaat tarjoavat hyvää vaihtelua harjoitteluun esimerkiksi urheilijoiden peruskuntokaudella. Yhtä lailla porrasjuoksu yhdistettynä lihaskuntoliikkeisiin tarjoaa kuntoilijoille hyvinkin kokonaisvaltaisen treenin, Laine lisää.   
 

***

Tervetuloa mukaan Porrastreeni-koulutukseen Helsingin Paloheinään 25.4.2018!

Porrastreeni-koulutus tarjoaa ideoita ja vinkkejä porrasjuoksuharjoitteluun. Käytännönläheisessä koulutuksessa tehdään erilaisten juoksu- ja kävelyharjoitteiden lisäksi erilaisia lihaskuntoliikkeitä. Koulutus soveltuu kaikille aiheesta kiinnostuneille kuntotasosta riippumatta eikä osallistujalta vaadita aiempaa kokemusta portaissa harjoittelusta.

Koulutuksen keskeiset teemat:

  • Turvallinen juoksutekniikka
  • Erilaiset porrasharjoitteet
  • Käytännönharjoitukset

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Juhana Särkelä

Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija