Valikko 4 / 2018

Saan liikkua, leikkiä ja nujuta – liikkumisen riemua Nurmijärven varhaiskasvatuksessa

”Seis, älä mene vielä ovesta sisään! Ensin hypätään sammakkohypyllä kynnyksen yli! Varo, ettet astu viivalle!” Tutun kuuloista, eikö totta? Nyt ohjeet kuitenkin annetaan nauravalla lapsen äänellä aikuiselle ja näin taas pienellä teolla lisätään liikkumista varhaiskasvatuksen päivään. Nurmijärvellä liikkuu koko varhaiskasvatus!

Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuksessa on keväällä 2017 alkanut Saan liikkua, leikkiä, nujuta - lapsilähtöisyyttä liikkumiseen Nurmijärven varhaiskasvatuksessa -hanke (Liinu-hanke). Hankkeen tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvatukseen liikkumiseen kannustavaa ilmapiiriä sekä lisätä lasten monipuolista liikkumista ja liikkumisen iloa niin sisällä kuin ulkona. Liinu-hankkeelle on myönnetty AVI:n Liikunnallisen elämäntavan paikallista kehittämisavustusta.

Moni alle kouluikäinen lapsi viettää ison osan päivästään varhaiskasvatuksessa, joten varhaiskasvatuksen rooli lasten liikkumisen mahdollistajana on merkittävä. Nurmijärvellä on Liinu-hankkeen myötä pyritty lisäämään lasten fyysisen aktiivisuuden määrää tekemällä päivistä toiminnallisempia sekä hyödyntämällä liikkumista monipuolisesti oppimisen tukena. Lapsia innostetaan liikkumaan niin jokapäiväisissä siirtymätilanteissa kuin isoissa tapahtumissakin. Varhaiskasvattajille järjestetään muun muassa ESLUn tilauskoulutuksia ja säännöllisiä mahdollisuuksia verkostoitumiseen sekä ajatustenvaihtoon yksiköiden yhteisissä liikkumistiimien tapaamisissa. Ideoita jakamalla tsempataan naapuritalojakin mukaan varhaiskasvatuksen liikunnallistamiseen! Vahvana taustatukena toimii myös Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma; Nurmijärven varhaiskasvatus on mukana Ilo kasvaa liikkuen- liikkumis- ja hyvinvointiohjelmassa kuntatasoisena toimijana.

Varhaiskasvatus tekee vahvaa yhteistyötä kunnan liikuntapalveluiden kanssa. Liikuntapalvelut toimivat mukana Liinu-hankkeessa toteuttamalla erilaisia liikunnallisia tapahtumia, tuottamalla materiaalia sekä esimerkiksi lainaamalla liikuntavälineitä varhaiskasvatuksen käyttöön. Lisää monimuotoisuutta liikkumiseen saadaan myös yhteistyöllä liikunta- ja urheiluseurojen kanssa: varhaiskasvatuksessa päästään keväällä kokeilemaan muun muassa jalkapallomaistiaisia ja tanssipajoja. Syksyllä yhteistyötä seurojen kanssa tullaan entisestään vahvistamaan.

Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö korostuu myös lasten liikkumisesta puhuttaessa. Lähtökohtana on yhdessä toimiminen perheiden kanssa. Yhteinen touhuaminen sekä fyysinen puuhastelu ovat avainasemassa! Varhaiskasvatus huomioi fyysisen aktiivisuuden näkökulmaa muun muassa kevätjuhlissa ja vanhempainilloissa. Koko Nurmijärven varhaiskasvatus järjestää Unelmien liikuntapäivän etkot 9.5.2018 ja tuolloin haastamme perheet ja yhteistyötahot mukaan liikkeen lisäämiseen Tule mukaan! -laululla. Liinu-hankkeen tavoitteena on myös lisätä lapsilähtöisyyttä liikkumiseen Nurmijärven varhaiskasvatuksessa! Unelmien liikuntapäivä rakentuukin lasten liikkumisen unelmista!

Nurmijärvellä on myös muuten vahvaa alle kouluikäisten lasten liikkumisen edistämiseen tähtäävää toimintaa. Tästä esimerkkinä LiikuntaSankarit, joka on kunnan liikuntapalveluiden sekä urheilu- ja liikuntaseurojen yhteinen esiopetusikäisille lapsille suunnattu liikunnan ja terveyden edistämishanke. Hankkeen tavoitteena on lisätä Nurmijärveläisten lasten hyvinvointia kokeilemiseen kannustavan, matalankynnyksen liikunnan harrastamisen kautta tarjoamalla maksuttomia tutustumiskertoja eri lajeihin. Mukana hankkeessa toimii tällä hetkellä kuusi seuraa: Nurmijärven Jalkapalloseura, Kurra Hockey, SB-Pro, Nurmijärven Seven Ringettes, Klaukkalan NMKY ja Nurmijärven Yleisurheilu. Lisätietoa hankkeesta www.liikuntasankarit.fi.

 

Tähän hankkeeseen on saatu tukea Veikkausvoittovaroista.

Teksti: Henna Karvonen
Kuva: Anu Häkkinen