Valikko 10 / 2017

Monipuolisuus on avain menestykseen

Vuosia eri lajien valmentajana toiminut Kari Ormo innostuu selvästi puhuessaan monipuolisen fysiikkavalmennuksen merkityksestä lasten ja nuorten harjoittelussa. Hän rohkaisee valmentajia kannustamaan lapsia kokeilemaan eri lajeja, sillä yhtä lajia treenaamalla on vaikea olla monipuolinen. Ormon mukaan monipuolinen harjoittelu takaa kaikille mahdollisuuden kohti huippua.

Mikä sinua juuri nyt ihastuttaa?

On hienoa huomata, kun valmentajana on pystynyt tukemaan urheilijaa suunnanmuutoksessa ja urheilija on havainnut, millaisilla metodeilla saadaan kehitystä aikaiseksi. Luotan omaan valmennussysteemiini ja tiedän sen toimivan. Sitä ei tiedä, tuleeko urheilijasta vielä huippu, koska siihen vaikuttaa niin moni eri tekijä, mutta siihen portille on kaikilla valmiuksia.

Mikä vihastuttaa?

Puhuttaessa kovasta ja systemaattisesta harjoittelusta pitäisi myös ymmärtää, mitä tehdään. Kliseitä kovasta harjoittelusta voi jokainen viljellä, mutta valmentajalle tärkeämpää olisi kyetä perustelemaan, miksi näin toimitaan ja mihin sillä pyritään. Valmentajan pitäisi kyetä olemaan rehellinen itseään, urheilijaa ja kansaa kohtaan, eikä koskaan syyttää urheilijaa. En ymmärrä, jos kisoihin mentäessä sanotaan ”menen tekemään parhaani”. Tietenkin kaikki yrittävät parhaansa, mutta miksi lähteä johonkin, jos parhaansa tekemällä on viimeisillä sijoilla. Silloin valmentajan pitäisi miettiä, missä on vika.

Kenelle haluisit lähettää terveisiä?

Haluan lähettää yleisesti terveisiä urheilupäättäjille. Pitäisi muistaa, että satsausten päättäminen ei ole aina niin yksiselitteistä. Pohjamateriaalin tuntemus on tärkeää, jotta pystytään ymmärtämään, mitä laji voi olla neljän vuoden kuluttua.

Haluan myös painottaa koululiikunnan merkitystä. Koululiikunta on tärkeä ja siihen kannattaa todella satsata. Lapset saavat kimmokkeita liikkumiseen päiväkodista ja koulusta. Virikkeitä saadaan koulusta ja seuratoiminta on siihen loistava lisä. Haluaisin, että jo päiväkodista lähtien panostettaisiin lasten liikuttamiseen ja sinne vietäisiin liikuntaa. Näin kasvaa terveitä yksilöitä.

**********

Kari Ormo saapuu ESLUn Vp-klubin isännäksi tiistaina 21.11.2017. Klubitapaamisessa keskustellaan Ormon johdolla monipuolisen fysiikkavalmennuksen merkityksestä lasten ja nuorten harjoittelussa. Vp-klubi on tarkoitettu seurojen palkatuille valmennuspäälliköille, ohjaajille ja valmentajille. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

 

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija