Valikko 2 / 2018

Helsingin Luistelijat – luistelun iloa jo 110-vuotta

Helsingin Luistelijat on Suomen vanhin suomenkielinen luisteluseura. Tammikuun lopussa seura täytti kunnioitettavasti 110-vuotta. Pitkän historian saatossa seurassa on nähty suomalaisen luistelun huippuhetket mutta myös aallonpohjat. Suurimmat huippuhetkensä seura on toistaiseksi saavuttanut pikaluistelija Claes Thunbergin tuomien olympiamitalien ansiosta viime vuosisadan alussa.

Vuosien saatossa pikaluistelu on vähitellen vaihtunut seurassa taitoluisteluksi ja viime vuosikymmenet Helsingin Luistelijat on ollut Suomen suurin ja menestynein taitoluisteluseura. Seura tarjoaa valmennusta sekä yksin- että muodostelmaluistelussa ja jäätanssissa. Kilpaluistelun lisäksi seura tarjoaa luistelukouluja lapsille ja nuorille sekä harrasteryhmiä aikuisluistelijoille. Kaikki seuran luistelijat pääsevät esiintymään jokakeväisessä luistelunäytöksessä Helsingin Jäähallissa.

Helsingin Luistelijat on perustettu samana päivänä Suomen Luisteluliiton kanssa 26. tammikuuta 1908. Vuosisadan alussa suomalainen identiteetti oli vahvassa käymistilassa ja maan suomenkieliset kansalaiset halusivat kiihkeästi perustaa oman luisteluseuran ja sille oman luistinradan. Seuran nimi oli alun perin Helsingin Suomalainen Luistinseura ja sen luistinrata (Suomalainen Luistinrata) tehtiin ulkoradaksi Kaisaniemeen meren lahdelle. Vuonna 1918 seuran nimi muutettiin Helsingin Luistelijoiksi ja se pääsi Suomen Luisteluliiton jäseneksi.

Alkuaikojen trendikkään luisteluinnostuksen ja seuran tämänhetkisen kilpailumenestyksen väliin mahtuu monta vuosikymmentä – myös niitä, jolloin seuran tulevaisuus oli uhattuna. Seurasta on kuitenkin aina löytynyt ihmisiä, jotka ovat jaksaneet uskoa lajin tulevaisuuteen ja sinnikkäästi kehittäneet luistelua eteenpäin harrastuksena sekä kilpaurheiluna.
 

Alkuvuosista aina 2000-luvulle

Seuran alkuvuosikymmenien kantaviin voimiin taitoluistelussa kuului Linnan luisteluperhe, jonka isä Edward Linna oli yksi Helsingin Luistelijoiden perustajista vuonna 1908. Linnan tyttäristä Riitta luisteli uransa aikana lukuisia SM-mitaleita ja Suomen mestaruuden vuonna 1955. Tyttäristä myös Kirsti Linna oli moninkertainen Suomen mestari. Myöhemmin Riitta Linnasta tuli valmentaja, kansainvälinen taitoluistelutuomari sekä jäätanssin opettaja.

Helsingin Luistelijoiden menestynein urheilija on viisi olympiavoittoa ja maailmanmestaruutta, neljä Euroopan mestaruutta sekä lukuisia MM- ja EM-mitaleja 1920- sekä 1930-luvulla voittanut pikaluistelija Claes Thunberg.

Myöhemmin 2000-luvulla kansainvälisissä arvokisoissa seuraa ovat edustaneet Elina Järvinen o.s. Kettunen, jonka uran huippuhetkiin kuuluu olympiaedustus 2002, sekä taitoluistelija ja jäätanssija Juulia Turkkila. MM-mitalikantaan seuran ovat puolestaan palauttaneet Marigold IceUnity ja Musketeers. Marigold on saavuttanut yhteensä neljä ja Musketeers kaksi MM-kultaa. Tällä hetkellä Marigold on hallitseva MM-hopeamitalisti ja Musketeers MM-pronssimitalisti.
 
Lähde: Helsingin Luistelijat

 

Juhana Särkelä

Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija