Valikko 2 / 2018

Kiitos palautteesta!

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn alueellinen seuratutkimus toteutettiin jo seitsemännen kerran loppuvuodesta 2017. Otamme palautteen vastaan kiitollisena. Sen pohjalta on taas hyvä suunnitella tulevaa ja kehittää toimintaa. Samalla saimme myös mielenkiintoista taustatietoa eteläsuomalaisista urheiluseuroista.

ESLUn alueellisen seuratutkimuksen tarkoituksena on kerätä tietoa alueen urheiluseuroista sekä kartoittaa ja verrata seuratoimijoiden mielipiteitä, tyytyväisyyttä ja tarpeita ESLUn toimintaa ja palveluita kohtaan. Samalla haluamme selvittää, miten seuratoiminta on kehittynyt edellisvuosiin verrattuna. ESLU on toteuttanut tutkimuksen vuodesta 2005 alkaen kahden vuoden välein.

Seuratutkimuksen vastaajista valtaosa oli pitkään seurassa toimineita henkilöitä. Yli 10 vuotta seurassa toimineiden osuus on noussut noin 5 prosenttiyksikköä vuodesta 2015, ollen nyt 57,76 prosenttia. Suurin joukko edellä mainitusta ryhmästä on iältään 36–45 vuotiaita ja 46–55 vuotiaita, eli ilmeisesti nämä ikäluokat ovat aktiivisesti monessa mukana.
 

Vapaaehtoisuus edelleen voimissaan

Seurojen jäsenmäärää tiedusteltaessa ilmeni, että suurten seurojen jäsenmäärät olivat kasvaneet entisestään vuosiin 2013 ja 2015 verrattuna. Tästä voidaan päätellä, että suuret seurat, joissa jäsenmäärä on 501–1000 tai yli 1000, vetävät yhä enemmän harrastajia puoleensa. Seurojen päätoimisista työntekijöistä kysyttäessä 67,2 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei päätoimisten työntekijöiden määrä ole kasvanut viimeisen kahden vuoden aikana.

Vapaaehtoisuus on edelleen vahvaa metropolialueella, sillä esimerkiksi ohjaajista ja valmentajista 30,63 prosenttia vastasi kaikkien toimivan täysin vapaaehtoisesti. Samalla 28 prosenttia vastanneista kertoi, että seuroissa yli puolet ohjaajista toimii ilman palkkaa tai palkkiota. Vapaaehtoisuuden vaaliminen palkattujen työntekijöiden rinnalla näyttää olevan edelleen seuratoiminnan ydintä.

Seuratutkimuksen vastaajista 98 prosenttia kokee ESLUn luotettavaksi ja 96,6 prosentin mielestä ESLU toimii lainsäädäntöä kunnioittaen. ESLUn palveluista kysyttäessä esiin nousi erityisesti tyytyväisyys seuratoiminnan lakiuudistusten tiedottamisesta. Erittäin tyytyväisten ja tyytyväisten osuus lakiuudistuksista tehdystä tiedotuksesta oli 68,8 prosenttia (vuonna 2015 vastaava luku 58,5 prosenttia).

Olemme erittäin kiitollisia vapaasta palautteesta ja terveisistä. Tärkeitä viestejä ja vinkkejä, jotka huomioimme toiminnan kehittämiseksi. Niin ruusut kuin risutkin on käsitelty sekä ESLUn hallituksen, että henkilökunnan voimin. Kiitos palautteesta!

Tulevana viikonloppuna tapaamme 100 seuratoimijan voimin, kun ESLUn seminaarissa kuullaan, miten EU:n uusi yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) vaikuttaa seuroihin. GDPR astuu voimaan 25.5.2018 alkaen ja sen tarkoituksena on parantaa EU-kansalaisten henkilötietojen suojaa. Nähdään seminaarissa tai muissa ESLUn tilaisuuksissa!

 

 

Päivi Ahlroos-Tanttu

Toiminnanjohtaja