Valikko 3 / 2018

Sukupuolten välisen tasa-arvon kehitys liikunta-alalla

Alkuvuodesta julkaistun liikunnan tasa-arvoraportin mukaan sukupuolten välinen tasa-arvo ja sen tietopohja ovat parantuneet viime vuosina. Katsauksessa esitellään liikunnan toimialan ajankohtaisteemoja tasa-arvon näkökulmasta, raportoidaan tuoreimpia tutkimustuloksia sekä vertaillaan tuloksia aiempaan tutkimustietoon. Keskeisinä näkökulmina ovat fyysinen aktiivisuus, päätöksenteko ja johtaminen.

- Sukupuolittain eritellyllä tiedolla ja tutkimuksella on olennainen merkitys tasa-arvoisen liikunnan ja urheilun kannalta. Tarvitaan tietoa nykytilasta, jotta tasa-arvoa voidaan edistää, sanoo johtaja Tiina Kivisaari opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Määrällisesti tarkasteltuna sukupuolten välillä on eroja fyysisessä aktiivisuudessa, johtamisessa sekä päätöksenteossa. Objektiivisten mittausten ansiosta tieto fyysisen aktiivisuuden eroista sukupuolten välillä on lisääntynyt. Mittausten mukaan pojat ovat aktiivisempia kuin tytöt ja osallistuvat useammin organisoituun liikuntaan. Erot tyttöjen ja poikien liikkumisessa ovat suurimmillaan alakoulussa ja pienenevät nuoruuden aikana. Miehille kertyy enemmän rasittavaa liikuntaa kuin naisille, naisille taas enemmän kevyttä liikuntaa.  

Tyttöjen poikia vähäisempi määrä organisoidussa liikunnassa saattaa osaltaan vaikuttaa siihen, että naisia on vähemmän liikunnan ja urheilun toimijoina. Toisaalta naisten osuus liikuntajärjestöjen ja kuntien liikuntatoimen johtavina viranhaltijoina on kasvanut. Kaiken kaikkiaan naisia on keskimäärin miehiä vähemmän liikunta-alan johtotehtävissä. Vuonna 2017 liikuntajärjestöjen toiminnanjohtajista naisia oli 34 %, hallitusten jäsenistä 32 % ja puheenjohtajista 16 %. Kuntien liikunnan johtavista viranhaltijoista 45 % oli naisia.

Naisten valmentamista ja johtamista on viime vuosina tuettu mentoroinnin ja koulutuksen avulla. Keskeinen valtiohallinnon uusi toimenpide tasa-arvon edistämiseksi on ollut velvoite liikuntaa edistäville järjestöille yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laatimisesta.

- On hienoa, että tasa-arvo on edennyt toimialallamme. Työ on kuitenkin vielä kesken. Olen erittäin iloinen siitä, että vuoden 2015 uusi liikuntalaki nostaa sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden yhdeksi lain peruslähtökohdaksi. Laki velvoittaa kaikkia liikunta-alan toimijoita edistämään aktiivisesti tasa-arvon toteutumista kaikessa liikunnassa ja urheilussa sekä siihen liittyvässä toiminnassa, toteaa Kivisaari.

Päätöksenteon ja liikunnan edellytysten luomisen tueksi tarvitaan jatkossakin sukupuolittain eriteltyä tietoa. Sukupuolten väliset erot liikkumisessa tulisi ottaa huomioon palveluja kehitettäessä. Tiedonkeruuta tulee myös laajentaa uusille alueille, kuten liikuntavuorojen ja muiden resurssien jakoon. Tiedon keräämisen avulla voidaan tunnistaa erilaisia tarpeita ja kohdistaa tarpeen mukaan toimenpiteitä erikseen naisille, miehille, tytöille ja pojille.

Liikunta ja tasa-arvo 2017 -raportin löydät kokonaisuudessaan täältä.

Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriö