Valikko 8 / 2018

Kannustava valmentaja ja ohjaaja pitää lapset ja nuoret liikunnan parissa

Lasten ja nuorten liikuntaan ja urheiluun kuuluu ilon ja hauskuuden lisäksi kannustava ympäristö, jossa on kiva harrastaa ystävien kanssa. Kannustava valmentaja ja ohjaaja ymmärtää liikunnan monipuolisuuden ja lapsen yksilöllisten piirteiden lisäksi ympäristön merkityksen harrastamiselle. Näiden osatekijöiden ollessa kunnossa lapsi omaksuu elinikäisen aktiivisen ja liikunnallisen elämäntavan.

Ammattivalmentaja Sanna Laine peräänkuuluttaa valmentajan ja ohjaajan merkitystä lapsen ja nuoren liikunnassa.

- Lasten ja nuorten toiminnasta puhuttaessa on pidettävä huoli siitä, että lapset viihtyvät harjoituksissa, oppivat uusia asioita ja saavat kavereita. Meillä aikuisilla on suuri vastuu siitä, että luomme ympäristön, josta lapset saavat positiivisen mielikuvan urheilusta ja omasta lajistaan. Lapset tulevat uudelleen toiminnan pariin, jos he saavat harrastuksesta onnistumisen ja ilon tunteita, toteaa Laine.

Laineen mukaan lapset ovat herkkiä aistimaan ympäristöään. Harjoitusten ilmapiiri onkin yksi keskeisin tekijä harjoituksessa viihtymisen ja uuden oppimisen kannalta. Kannustava ohjaaja ja valmentaja voi omalla toiminnallaan luoda innostavan ja positiivisen ilmapiirin harjoituksiin.

Nuorten liikunnasta puhuttaessa yksi suurimmista huolenaiheista on drop out -ilmiö. Jopa 70 prosenttia lapsista tai nuorista lopettaa urheilun tai liikkumisen urheiluseurassa ennen teini-ikää. Syitä voi olla monia: harrastus ei tuo enää iloa, pelko epäonnistumisista kasvaa liian suureksi tai harjoitusten yksipuolisuus vie innon harjoitella.

- Yksi syistä lopettaa harrastaminen liittyy valmentajana toimimiseen. Valmentajalla on valtava merkitys nuoren intoon harrastaa ja pysyä harrastuksen parissa. Ryhmä pitää osata ajatella kokonaisuutena ja toisaalta kohdata ryhmässä harrastavat nuoret yksilöinä. On aivan eri asia valmentaa 8-vuotiaita lapsia kuin murrosiän kynnyksellä olevia nuoria, toteaa Laine.

Hauskanpito, kilpailujen tuoma jännitys, ystävien kanssa yhdessä toimiminen sekä tunne siitä, että on hyvä urheilussa ovat Laineen mukaan syitä, miksi lapsi ja nuori pysyy harrastuksensa parissa. Motivaation kannalta on tärkeää, että lapsi oppii itselleen tärkeitä asioita, tuntee kuuluvansa ryhmään ja kokee päättävänsä asioista itse.

Kannustava valmentaja ja ohjaaja -koulutus

Laine haluaa kannustaa kaikkia valmentajia ja ohjaajia miettimään myös omaa valmentajan polkua. Valmentajat ja ohjaajat tekevät tärkeää työtä, ja kuten muussakin elämässä –elinikäinen oppiminen pitää mielen virkeänä. Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, millaisia kehitysaskeleita voi ja kannattaa ottaa oman itsensä kehittämisessä.

Laine vetää syyskuussa järjestettävän Kannustava valmentaja ja ohjaaja -koulutuksen, jossa perehdytetään osallistujat hyvän ilmapiirin syntymiseen vaikuttaviin tekijöihin sekä ryhmän erilaisten yksilöiden huomioimiseen harjoitustilanteessa. Lisäksi pohditaan valmentajan ja ohjaajan omaa koulutuspolkua sekä jaetaan ajatuksia kollegoiden kanssa. Koulutus on yksi VOK-1-koulutuskokonaisuuteen kuuluvista teemakoulutuksista.

Kannustava valmentaja ja ohjaaja -koulutus järjestetään Helsingissä, Mäkelän koululla, keskiviikkona 19.9. Ilmoittaudu mukaan 9.9. mennessä tästä.

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija