Valikko 8 / 2018

Ristiriitatilanteet seuratoiminnassa urheilun oikeusturvalautakunnan näkökulmasta

Urheilu herättää useissa meissä suuria tunteita. Urheilu ja seuratoiminta ovatkin otollisia paikkoja riitojen syntymiselle. Ristiriitatilanteita aiheuttavat esimerkiksi erilaiset näkemykset arvokilpailuihin pääsystä tai jäsenyyteen liittyvissä asioissa sekä sopimusrikkomukset. Mikä on urheilun oikeusturvalautakunta? Millaisia ristiriitatilanteita lautakunta saa ratkaistavakseen ja millaisiin ratkaisuihin se on päätynyt?

Lokakuun Seura-Akatemia-koulutuksessa käsitellään urheilun oikeusturvalautakunnan asemaa osana urheilun riidanratkaisujärjestelmää. Illan aikana tarkastellaan urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisukäytännön valossa erilaisia seuratoiminnassa esille tulevia ristiriitatilanteita.    

- Urheilussa ja seuratoiminnassa ilmenee erilaisia ristiriitatilanteita, joita voidaan ratkaista rinnakkaisin mekanismein. Urheilun oikeusturvalautakunta muodostaa yhden urheilun sisäisen riidanratkaisumekanismin. Valittajana voi lautakunnassa olla urheilija, muu luonnollinen henkilö tai yhteisö, jonka oikeuteen tai etuun valituksen kohteena oleva asia vaikuttaa. Valituksen kohteena voivat mm. olla yhdistyksen päätökset, joissa on kysymys erottamisesta yhdistyksen jäsenyydestä, jäsenoikeuksien rajoittamisesta tai kurinpitotoimista ja päätöksen sääntöjenvastaisuudesta. Tässä yhteydessä on kuitenkin huomattava, että lautakunnan säännöissä tarkoitettu sääntöjenvastaisuus ei tarkoita urheilulajin sääntöjen vastaisuutta, kertoo Seura-Akatemiaan asiantuntijaksi saapuva oikeustieteen tohtori, varatuomari Antti Aine (kuvassa).

Aineella on laaja kokemus erilaisten seuroihin ja urheilujärjestöihin liittyvien oikeudellisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän on urheilun oikeusturvalautakunnan jäsen sekä velvoite- ja kauppaoikeuden dosentti Turun yliopistossa. Tutkimustoiminnassaan Aine on käsitellyt kattavasti erilaisia urheiluoikeudellisia aihepiirejä.

***
Seura-Akatemia järjestetään Sokos Hotel Pasilassa tiistaina 2.10.2018 klo 18.00–21.00. Koulutuksen hinta on 60 euroa + 3 euron toimistomaksu.
Ilmoittaudu mukaan 21.9. mennessä tästä.

Seura-Akatemia on tarkoitettu seurojen hallitusten jäsenille, toimihenkilöille, joukkueenjohtajille, valmentajille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Lisätietoja: Kari Ekman, seuratoiminnan kehittäjä, kari.ekman(at)eslu.fi, puh. 050 407 7119

Kuva: Antti Aine