Valikko 8 / 2018

Tähtimerkillä loistoa urheiluseuroihin

Tähtiseura on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen luoma seurojen laatuohjelma, jonka tavoitteena on suomalaisen urheiluseuratoiminnan kehittäminen. Laatuohjelma auttaa seuroja kehittämään valitsemiaan osa-alueita modernien työkalujen ja toimintatapojen avulla yhdessä muiden laatuseurojen kanssa.

Tähtimerkki on lupaus seuran laadusta nykyisille ja uusille jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille. Se on tunnustus modernista, ketterästä ja inhimillisestä toimintatavasta, joka sopii kaikille liikkujille ja urheilijoille sekä vastaa erilaisten yksilöiden tarpeisiin. Tähtimerkki osoittaa seuran täyttävän kohderyhmäkohtaiset (lapset ja nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilijat) sisältövaatimukset ja kaikille yhteiset johtamisen laatutekijät.

Tikkurilan Naisvoimistelijat valitsi laatuprosessin kehittämiskohteeksi aikuiset liikkujat. Kehittämistyön ensimmäinen vaihe oli Voimisteluliiton Priima-laatuseuranimitys vuonna 2009. Nyt seura on Tähtiseurojen joukossa. Seuran hallituksen jäsen Katariina Matalamäki on selvästi innoissaan Tähtimerkistä ja pitää ohjelman askelmerkkejä erittäin hyvänä laadun kehittämisen työkaluna.

- Laatuseura-aseman tavoittelu on hyvä tapa kehittää seuraa ja päivittää toimintaa. Seura hyötyy ohjelmasta, kun sitä peilataan ja päivitetään laatuseuran vaatimuksia vastaavaksi. Pitää myös muistaa, että toiminnan laadun kehittäminen on jatkuvaa. Tikkurilan Naisvoimistelijoissa on panostettu laadukkaaseen palveluun huolehtimalla muun muassa siitä, että eritasoisille liikkujille on rakennettu selkeä ja kattava palvelutarjonta, turvallisuusasiat ovat kunnossa ja ohjaajien ammattitaidosta huolehditaan, kertoo Matalamäki. Mielestäni meillä on käytössä tiukat kriteeristöt, joten Tähtimerkki on selvä merkki laadukkaasta seuratoiminnasta, lisää Matalamäki.

Tähtimerkin saaneet seurat toimivat osana jatkuvan kehittämisen verkostoa, jossa seurat saavat tukea omaan toimintaansa ja jakavat hyviä käytäntöjään.

Kehittämistyötä tukee uusi sähköinen alusta

Olympiakomitea julkaisee syksyn aikana sähköisen alustan, jossa seura voi tehdä kehittämistyötään itsenäisesti ja/tai vuorovaikutteisesti lajiliiton tai aluejärjestön seurakehittäjän kanssa. Alustan kautta seuroille aukeaa yhteys myös muiden alueiden ja lajien toimijoihin.

- Odotan mielenkiinnolla ja innolla, syys-lokakuun vaihteessa aukeavaa uutta sähköistä alustaa, joka antaa seuroille uudenlaisia mahdollisuuksia toimintansa arviointiin ja kehittämiseen. Lisäksi toivon alustaan jatkossa niitä monia uusia ominaisuuksia, joita kehitysvaiheessa on ideoitu, toteaa ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman.

Teidänkin seurasta Tähtiseura? Lue lisää, miten seuranne voi hakea Tähtimerkkiä.

***

Tähtiseuraohjelman hyödyt seuralle:

  • Yhteinen vahva brändi tuo esille seuran laadukasta toimintaa
  • Tukea seurakehitykseen, joka mahdollistaa toiminnan jatkuva kehittämisen
  • Sähköinen kehittämistyökalu seurojen käyttöön sekä tietoa, viestintää ja koulutusta
  • Helpottaa yhteistyötä ja verkostoitumista seurojen, lajiliittojen sekä aluejärjestöjen välillä
  • Seuratoiminnan eri osa-alueiden tarkastelu yhtenä kokonaisuutena helpottaa seuran kehittämistyötä
  • Mahdollisuus tuoda seuran toimintoja näkyväksi ja kehittää seurasta välittyvää mielikuvaa harrastajien, vanhempien, yhteistyökumppanien sekä muiden sidosryhmien keskuudessa    
Lisätietoja: ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman, puh. 050 407 7119. Apua saa myös oman lajiliiton seuratoiminnan kehittäjältä ja Olympiakomitean seuratiimiltä.

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija