Valikko 9 / 2018

OAA-hanke yhdistää seuroja ja työikäisiä liikkujia sekä tarjoaa maksutonta koulutusta aikuisten liikuttajille

Oppien aktiiviseen arkeen! (OAA) -hanke lisää liikettä ja jalkauttaa liikuntaneuvonnan palveluketjua perehdyttämällä opiskelijoita prosessinomaiseen liikuntaneuvontaan sekä tarjoamalla työikäisille yksilöllistä tukea elämäntapamuutokseen ja kannustamalla heitä säännöllisen liikunnan pariin. Hanke on saanut rahoituksen toiselle vaiheelle, jonka tavoitteena on kehittää työyhteisöliikuntaan räätälöityjä ratkaisuja henkilöstön arjen aktivointiin ja hakea kokemuksia urheiluseurojen osallistamisesta mukaan palveluketjuun. OAA-hanketta rahoittaa Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma.

- OAA-hankeen toinen vaihe käynnistyi vuoden alussa. Kevään aikana solmimme yhteistyösopimukset viiden lähiseudun oppilaitoksen kanssa. Hankkeeseen lähti mukaan noin 90 liikunta- ja terveysalan opiskelijaa. Kevään ja syksyn aikana opiskelijat antavat liikuntaneuvontaa työikäisille ja kannustavat heitä tutustumaan myös paikallisten urheiluseurojen toimintaan. Yksilöllisiä neuvontatuokioita syntyy hankkeessa kaikkiaan noin 450 kappaletta, kertoo ESLUn kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama.

ESLUn toiminta-alueella on noin 3 000 urheiluseuraa, joiden lajivalikoimasta löytyy hyvää ja mielekästä toimintaa erilaisille liikkujille. Urheiluseurojen tarjontaa ja toimintaa ei kuitenkaan oikein tunneta tai koeta omaksi – ei ainakaan neuvontaan valikoituneiden keskuudessa. Oppien aktiiviseen arkeen -hankkeessa kynnystä madalletaan ja seurojen tarjontaa tuodaan esille muun muassa lajitutustumisten muodossa. Kokemuksia odotellaan mielenkiinnolla hankkeen kolmatta vuotta ajatellen.

- Oppilaiden tekemä neuvontaprosessi on edennyt suunnitelmien mukaan. Ilahduttavaa on, että urheiluseuroja aktivoitui lyhyellä aikavälillä mukaan yhteistyöhön ja avaa ovensa lajitutustumisen muodossa. Kaiken kaikkiaan tarjolla on lähes 50 matalankynnyksen tuntia. Toivomme yhteisen kokemuksen innostavan mahdollisimman monen seuran mukaan laaja-alaisempaan kehitysyhteistyöhön vuonna 2019. Sen johdosta tarjoamme kumppaniseuroille, mutta myös muille aikuisliikuntatoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille seuroille, maksuttomia koulutuksia ja työpajoja niin ohjaajille kuin seuran johtamisesta ja kehittämistyöstä vastaaville, lisää Palkama.

Aikuisliikunnan lokakuu – maksutonta koulutusta

ESLUn aikuisliikunnan lokakuussa järjestetään kolme maksutonta valmentaja- ja ohjaajakoulutusta: Liikuntaleikkejä treeneihin, 50+ liikkujien ohjaajakoulutus ja Liikunta aikuisen arjessa sekä Vinkkejä liikkumiseen ja ohjaustuokioihin.

Lisäksi järjestämme maksuttoman Urheiluseurat työyhteisöjen liikuttajina 1.0 -työpajan. Työpajassa avataan liikunnan roolia ja resurssointia osana työyhteisöjen hyvinvointityötä sekä tutustutaan käytännön kokemuksiin liikuntapalvelujen konseptoinnista, markkinoinnista ja myymisestä.

- Vuorovaikutuksellisen työpajan tavoitteena on antaa osallistujille malleja ja työkaluja oman seuran työyhteisöjen henkilöstöliikuntapalvelujen kehittämiseen sekä vahvistaa paikallista seuratoimijoiden osaajaverkostoa työyhteisöliikunnan parissa, avaa Palkama ja kehottaa seuroja rohkeasti mukaan.

Pajat järjestetään seuraavasti:

10.10. klo 18.30 - 21.00, Virkistysuimala Neidonkeidas, Lohja
31.10. klo 18.30 - 21.00, Laurea AMK, Espoo
21.11. klo 18.30 - 21.00, Mäkelän koulu, Helsinki

Koulutusten täyttyessä OAA-kehittämishankkeen yhteistyöseurojen edustajat ovat etusijalla.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija