Valikko 1 / 2019

Shirokawa liikuttaa porvoolaisia iästä riippumatta

Porvoolaisen judoseura Shirokawan jäsensihteeriä Yrjö Villasta viehättää judossa lajin kurinalaisuus ja vahva pedagoginen leima. Villasen kotiseurassa on tällä hetkellä noin 130 jäsentä – suurin osa lapsia ja nuoria. Tähtiseura-statuksen ansainnut seura on ylpeä kuuluessaan Tähtiseurojen joukkoon.

- Vapaaehtoisuuteen perustuva seuratoiminta on aina ollut lähellä arvojani. Ennen Shirokawaa toimin 80-90-luvulla Toijalan ja Rovaniemen judoseuroissa eri tehtävissä, lähinnä ohjaajana ja puheenjohtajakin. Olin Shirokawassa reilu 10 vuotta sihteerinä ja nyt jäsensihteerinä. Jatkan edelleen koulutusvastaavana ja kilpailupäällikkönä kisoja järjestettäessä sekä vastaavana graduoijana eli vastaan seuran vyökoetoiminnasta. Pidän myös yllä seuran verkkosivuja, kertoo Villanen.

Villaselle ikimuistoisin hetki on ollut talkoilla hankittu seuran oma harjoitussali, joka otettiin käyttöön syksyllä 2012.

- Mieleeni on jäänyt myös vuosi 2011, joka oli seuramme 40-vuotisjuhlavuosi. Onnistuimme Suomen mestaruuskisojen järjestelyissä – se oli hieno hetki. Saimme kiitosta sekä kisaajilta että Judoliitolta. Iso kiitos kuuluu silloiselle kilpailupäällikölle Jari Jääskelälle, toteaa Villanen.

Judoa kaikille – tasapuolisesti

Shirokawassa on toimintaa kaikenikäisille harrastajille. Jäsenille tarjotaan mukavan harrastusympäristön lisäksi eväitä terveelliseen elämään sekä nuorille judokoille mahdollisuus kehittyä lajissa aina maajoukkuetasolle asti.

- Perustoiminnan lisäksi järjestämme vuosittain kisoja, leirejä ja yhteisiä harrastepäiviä, lisää Villanen.

Kaikille halutaan tarjota mahdollisuus kokea lajin viehätys. Seurassa etsitään aktiivisesti keinoja, jolla madalletaan judoharrastuksen aloittamisen kynnystä kulttuuriset, sosiaaliset ja toimintakyvylliset seikat huomioon ottaen. Erityisryhmille järjestetään kerran viikossa tukijudoa ja turvapaikanhakijoille on pidetty lajitutustumisia. Myös naisille järjestetään omat harjoitukset avoimien harjoitusten ohessa.

- Judo on yksilölaji, jota tehdään yhdessä. Yhdessä on kiva tehdä! Lajissa toteutuu myös aina ”kaikki pelaa” -periaate, sanoo Villanen.

Tähtiseurat kehittävät toimintaansa

Vuonna 2004 Shirokawa sai Sinettiseuratunnuksen. Matka jatkui toimintaa kehittäen ja sen laatua arvioitiin jälleen syksyllä 2018. Seura sai hyvää palautetta ja sai ansiokkaasti nimityksen Tähtiseuraksi.  

Tähtiseurat kehittävät jatkuvasti toimintaansa. Shirokawassa valikoitiin muutamia kehittämiskohteita, joista työn alla on tiedotuksen parantaminen ja nuorten vahvempi osallistaminen toimintaan. Tällä hetkellä seuran viestintää hoidetaan mm. seuran verkkosivujen ja Facebookin välityksellä. Perinteinen salilla sijaitseva ilmoitustaulu on myös ahkerassa käytössä. Lisäksi seura julkaisee kuvia tapahtumistaan omalla instagram-tilillään ja jäsentiedotteen kaksi kertaa vuodessa.

- Haluamme ottaa nuoret paremmin mukaan seuran toimintaan. Tällä hetkellä seurassamme on nuorisotiimi, joka suunnittelee ohjelmaa tapahtumiin yhdessä nuorisopäällikön kanssa. Lisäksi nuoret voivat toimia apuohjaajina pienten lasten ryhmissä. Viestinnässä meillä on tukea nuorisotiimiläisestä, joka päivittää seuran sometilejä yhdessä vastuuaikuisen kanssa, sanoo Villanen.

Valmentajien ja ohjaajien osaamista pidetään yllä muun muassa yhteisillä palavereilla ja harjoituksilla sekä ammatillista kehittymistä tukevilla koulutuksilla. Hallituksesta valitaan koulutuksesta vastaava, joka aktivoi ohjaajia ja valmentajia kouluttautumaan sekä tiedottaa koulutusmahdollisuuksista.

- Viime keväällä pidimme seuran ohjaajille ja nuorille koulutusillan urheiluvammojen ennaltaehkäisystä. Kantavana teema oli terveet elämäntavat. Vastaavia hyvinvointi-iltoja järjestetään jatkossa kerran kaudessa, kertoo Villanen.


**
Mitä haluaisit kertoa muille seuratoimijoille seuranne toiminnasta? Haluatko nostaa esille seuratoimijoitanne tai vapaaehtoisia? Mitä muut seurat voisivat oppia teiltä? Lähetä juttuidea ESLUn markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Minttu Koivumäelle: minttu.koivumaki(at)eslu.fi.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija