Valikko 8 / 2019

Tikkurilan Judokat järjestävät alle 21-vuotiaiden EM-kisat – tapahtumaa toteuttamassa 150 vapaaehtoista

Vantaan Energia Areena täyttyy kansainvälisistä judotähdistä 12.–15.9., kun kisatatamilla heitetään ja sidotaan neljän päivän aikana judon alle 21-vuotiaiden naisten ja miesten EM-mitaleista. Mukana kamppailuissa on Suomen iskukykyisen joukkueen lisäksi yli 400 urheilijaa 45 maasta. Osa heistä tavoittelee paikkaa Tokion Olympiatatamille.

Euroopan Judo Unioni EJU myönsi EM-kilpailun järjestämisoikeuden Suomen Judoliitolle, joka puolestaan on siirtänyt sopimuksella tapahtuman organisoinnin vantaalaiselle Tikkurilan Judokat ry:lle. Seura järjesti vuonna 2016 alle 18-vuotiaiden judon EM-kilpailut, ja on toiminut monien muiden judotapahtumien isäntänä.

EM-turnauksen järjestely alkoi hakuprosessilla alkuvuodesta 2017. Myöhemmin samana vuonna seura nimitti yhdeksän henkilön johtoryhmän suunnittelemaan ja organisoimaan tapahtumaa. EJU teki lopullisen päätöksen kisaisännästä syksyllä 2018, kakkoseksi jäi Englanti.  

Pyrkimyksenä kannattavat kisat

Vantaalla kisoissa vuonna 2016 säilyttiin plussalla, mutta tulos olisi voinut olla parempi. Otimme oppia edellisistä kisoista, ja olemme panostaneet suunnittelussa juuri niihin osa-alueisiin, jotka edellisellä kerralla aiheuttivat turhia kustannuksia.

Kisabudjetti on hieman alle 300 000 euroa. Palkkojen lisäksi suurimpia kuluja ovat EJU:n kilpailumaksu 20 000 euroa, dopingtestit 23 000 euroa ja lämmittelyhallin lisäksi muu kisapaikkarakentaminen 25 000 euroa. Vapaaehtoisten työntekijöiden ylläpito-, koulutus- ja vaatetuskulut maksavat 17 000 euroa. Euroopan Judo Unionin ylläpito kuljetuksineen vie kassasta 30 000 euroa.

Yhteisöllisyyttä kisoissa ja kisoja järjestettäessä

Nyt seuran järjestelykoneessa on 150 vapaaehtoista, joista suuri osa on nuoria. Osa heistä on merkittävissä vastuutehtävissä. Seuran yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille monipuolisia kansainvälisen tapahtuman toimitsijatehtäviä osana heidän urapolkuaan.

Seuran johto uskoo, että suuri yhteinen ponnistus lisää yhteisöllisyyttä seurassa, ja tapahtuman näkyvyys lisää kiinnostusta lajiin ja tuo uusia harrastajia hienon lajin parin.
Olemme kiinnittäneet huomiota myös ympäristöasioihin. Urheilijoita muun muassa kannustetaan juomaan hanavettä, eikä tapahtumassa jaeta pullotettua vettä. Seura on panostanut myös esteettömyyteen kisapaikalla.

Kilpailut alkavat joka päivä (to–su) klo 10. Sunnuntaina kamppaillaan vauhdikkaat sekajoukkuekilpailut. Lisätietoja ja fiiliksiä EM-kilpailusta: judovantaa2019.com ja kisojen FB-sivuilta.

Teksti: Erkki Kokkonen, puheenjohtaja, Tikkurilan Judokat