Valikko 9 / 2019

Suomalainen urheiluseuratoiminta on ainutlaatuista

Suomalainen liikunta ja urheilu pohjautuu seuratoimintaan, jota Liikunnan aluejärjestöt haluavat voimakkaasti tukea. Yhteisenä tavoitteena on elinvoimaiset ja menestyvät suomalaiset liikunta- ja urheiluseurat. Koko urheiluyhteisön yhteisen Seurasydän-kampanjan myötä nostetaan esille seurojen tekemää työtä ja sen merkitystä meille kaikille.

Liikunnan aluejärjestöjen yhteisenä perustehtävänä on suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen liikunnan ja urheilun avulla sekä liikuntakulttuurin elinvoimaisuuden ja monipuolisuuden varmistaminen erityisesti paikallisella tasolla.

Seurat ja seuratoiminnan monimuotoisuus ovat suomalaisen liikunta- ja urheilukulttuurin selkäranka, jonka merkitys huippu- ja kilpaurheilun ja harrasteliikunnan näkökulmasta on suuri. Seurat tavoittavat tänä päivänä vähintään hetkellisesti lähes 90 prosenttia nuorisostamme ennen heidän täysikäisyyttään (Mononen, Blomqvist, Koski & Kokko 2016, 28).
Tuntuu hassulta, että seuratoimintaa, suomen suurinta kansanliikettä ja sen merkitystä liikunnalliseen elämäntapaan, terveyteen, kasvatukseen, yhteisöllisyyteen sekä sitä kautta yhteiskunnan säästöihin terveyssektorilla täytyy perustella.

Olen ollut urheilun ja liikunnan eri tehtävissä koko ikäni niin vapaaehtoisena kuin päätoimisena. Nyt Seurasydän-kampanjan myötä oli hauska muistella, missä kaikissa seuroissa sydän on sykkinyt monissa rooleissa: urheilijana, valmentajana, seuratyöntekijänä ja harrastajana. Kiitos kasvattajaseuralleni Pohjois-Haagan Urheilijat (FC POHU) ja kaikki matkani varrella olleet seurat: Pallokerho -35 (PK-35), Jääkissat, HIFK, Matinkylän Mahti (MM), Espoon Jääklubi (EJK), Haukilahden Pallo (HooGee), Joensuun Kiekko-Pojat (JoKP), Joensuun Palloseura (JoPS), Jäähonka, Pajamäen Pallo-Veikot (PPV), Kiekko-Espoo, Karhu-Kissat, TPS, Kiekko-67, Turun Pallohukat (PalHu), TVS-Tennis, Piikkiön Palloseura (PiPS), Huurteiset Herrat ja Vihti Golf. Ja sydän sykkii edelleen muistoissa ja tässä päivässä.

Seurapaitapäivänä 24.9. päälleni solahtivat TVS-Tenniksen ja Huurteisten Herrojen pelipaidat. Paidat löytyivät helposti, koska näissä seuroissa olen aktiivisesti mukana. Seurapaitapäivä on yksi Seurasydän-kampanjan näkyvimmistä tapahtumista. Tarkoituksena on, että liikuntakansa pukisi päällensä seuransa värit niin töihin, kouluun kuin vapaa-ajalle. Hauska nähdä, kuinka paljon väriä näkyy tulevina seurapaitapäivinä.

Tällä hetkellä sydän sykkii työni puolesta kaikille suomalaisille seuroille. Seuroissa on yli 1,2 miljoonaa liikkujaa, urheilijaa ja toimijaa. Seuroissa tehdään päivittäin suunnattoman arvokasta työtä, joiden hienot tulokset näkyvät päivittäin meidän kaikkien jokapäiväisessä arjessa. Suuri kiitos kaikille toiminnassa mukana oleville arvokkaasta panoksista meidän kaikkien hyväksi.

Jokainen seura on omanlaisensa yhteisö ja toimii sääntöjensä mukaisesti, tarkoitustaan toteuttaen. On hienoa toimia tässä seuratoiminnan monimuotoisessa kentässä ja tunnen suurta innostusta ja tyydytystä, kun saan päivittäin olla mukana oppimassa ja auttamassa seuroja sekä seuratoimijoita heidän arvokkaassa työssään.

ESLUn alueella on arvioitu olevan noin 3 000 seuraa eli kolmasosa koko Suomen seuroista, joten hommia riittää ja yritän parhaani mukaan hämmentää mukana.

Seuroissa ollaan sydämellä mukana.

Kari Ekman

Seuratoiminnan kehittäjä