Valikko 10 / 2020
Kuvassa iloisia lapsia eri liikuntavälineiden kanssa

Urheiluseurat ja muut yhdistykset mukaan harrastamisen Suomen mallin toteutukseen – lasten toiveet toteutuksen pohjana

Harrastamisen Suomen malli tuo lisää harrastuksia lasten ja nuorten koulupäivän yhteyteen ensi vuoden alusta lähtien. Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa pilotin, johon haetaan parhaillaan kuntia mukaan.

Kunta tai kunnat yhdessä toimivat harrastamisen Suomen mallin koordinoijana ja voivat hakea valtionavustusta toimintaan. Avustushaku aukeaa 3.11.2020 ja päättyy 2.12.2020. Pilottitukea jaetaan alkuvaiheessa 9,5 miljoonaa euroa ja se kohdistuu kevään 2021 harrastustoimintaan. Toinen haku on ensi keväänä ja koskee syksyllä alkavaa toimintaa.

– Harrastamisella on monia myönteisiä vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin. Mielekkään harrastuksen kautta lapset saavat ilon ja onnistumisen kokemuksia sekä kavereita. Harrastamisesta syntyvä hyvä kantaa pitkälle aikuisuuteen. Harrastamisen Suomen mallilla pyritään siihen, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastamiseen perhetaustasta ja asuinpaikasta riippumatta, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Harrastukset valitaan lasten ja nuorten toiveita kuunnellen

Harrastamisen Suomen malli luo urheiluseuroille mahdollisuuden kuntayhteistyöhön koulupäivän yhteyteen rakennetun harrastustoiminnan muodossa. Osana mallia kunnat hankkivat kaikille maksutonta harrastustoimintaa esimerkiksi ostopalveluna urheiluseuroilta ja yhdistyksiltä. Toiminta on suunnattu perusopetuksessa (1.–9. luokilla) oleville lapsille ja nuorille.

– Toiminnan toteuttajia voivat olla esimerkiksi urheiluseurat, kunta ja koulut itse asiantuntevien ohjaajien mahdollistamana. Myös nuorten omaehtoinen toiminta tai esimerkiksi vertaisliikuttajatoiminta valvotussa ympäristössä on mahdollista. Tuemme harrastustoiminnan kehittämistä koulutusten ja työpajojen avulla. Seuroille tarjoamme muun muassa Lasten Liike -ohjaajakoulutuksia ja kouluille vertaisohjaajakoulutuksia. Hienoa olisi, jos kunta tarjoaisi koulutukset alueensa toimijoille varmistaakseen laadukkaan liikunnan harrastustoiminnan, toteaa ESLUn nuorisopäällikkö Tarja Nieminen.

Kunnat voivat selvittää lasten ja nuorten toiveita opetus- ja kulttuuriministeriön koululaiskyselyllä tai kuulemalla lapsia ja nuoria muulla tavoin. Mukana ovat kaikki harrastukset: liikunta ja urheilu, taide ja kulttuuri, nuorisoala, tiede, luonto, kädentaidot. Koululaiskysely toteutetaan nyt neljättä kertaa ja tänä vuonna mukana on 62 harrastusta, joita lapset ja nuoret voivat toivoa. Koululaiskyselyn valtakunnalliset tulokset julkaistaan 17.12.2020. Lisätietoa harrastamisen Suomen mallista ja Koulukyselystä löytyy opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilta.

Harrastusviikko osa Suomen mallia

Suomen malliin kuuluu myös valtakunnallinen harrastusviikko kouluissa. Harrastusviikko järjestetään 2.–6.11.2020, jolloin oppilaat pääsevät kokeilemaan harrastuksia ja tutustumaan erityisesti monenlaisiin digi- ja etäharrastusmahdollisuuksiin.

Juuri avatulle harrastusviikon verkkosivulle on kerätty tietoa erilaisista harrastusmahdollisuuksista ja materiaaleja viikosta viestimisen tueksi. Sivuston ideoiden avulla harrastuskokeiluja voikin järjestää kouluissa pitkin lukuvuotta. Tutustu harrastusviikon verkkosivuihin.

Lisätietoja Erityisavustuksesta kunnille harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen.

ESLUsta lisätietoja antaa nuorisipäällikkö Tarja Nieminen, puh. 0400 894 559

Kuva: Liikunnan aluejärjestöt, Tero Takalo-Eskola

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija