Valikko 6 / 2020

Riihimäkeläisten seurojen yhteistyöllä monipuolista liikuntaa lapsille ilman lajirajoja

Kympit kimpassa -toiminnan ajatuksena on lasten perusliikuntataitojen kehittäminen monipuolisesti. Idea syntyi kahden valmentajaisän pohdintojen tuloksena ja nyt toimintaa pyöritetään yhteistyössä viiden riihimäkeläisen seuran kanssa.

Harrastamista ilman kilpailupaineita tai lajisuuntautumista – Voisiko siinä olla ideaa, miten ohjata lasten liikuntaa hieman eri tavalla. Tätä pohtivat yhdessä Matias Lehtinen ja Joni Salin. Miesten pohdintojen pohjalta syntyi idea Kympit kimpassa -toiminnasta, jonka pyörittämiseen kannustettiin mukaan lähialueen seuroja.

- Kympit kimpassa -ryhmissä lapset pääsevät liikkumaan, tutustumaan eri lajeihin ja oppiman tärkeitä perusliikuntataitoja. Mukaan on mahtunut toki paljon lajikokeiluja ja tutustumisia eri liikunnan muotoihin, kertoo Salin.

- Emme keksineet polkupyörää uudestaan ja tiedämme, että pelaamalla oppii pelaamaan. Mielestämme monipuolisesta liikuntaosaamisesta on hyötyä, kun lapset aloittavat muutaman vuoden päästä oikeasti harjoittelemaan lajitaitoja. Sitten ei tarvitse enää ensimmäiseksi opetella perusliikuntataitoja, ja toisaalta voidaan ehkä jopa ehkäistä muutamia rasituksesta johtuvia vammoja, toteavat Lehtinen ja Salin yhteistuumin.

Yhteistyö ja ideoiden jakaminen monipuolistavat lasten liikettä

Seurayhteistyön lisäksi Riihimäen kaupunki on mukana tukemassa toiminnan edellytyksiä. Kympit kimpassa -ryhmät saavat harjoitella maksutta kaupungin tarjoamissa tiloissa.

Toiminnan kulmakivenä Salin pitää eri lajien neljää aktiivista ohjaajaa. Mukana olevat seurat ovat ottaneet vuorollaan päävastuun toiminnan järjestämisestä.

Alussa toiminta oli suunnattu jo seuroissa harrastaville lapsille. Nykyään toiminta on avointa kaikille 2010 ja 2011 syntyneille lapsille.

- Vajaan kahden vuoden aikana toiminnassa on vieraillut lähes 200 lasta. Säännöllisesti viikkoharjoituksissa käy 25–50 lasta ja huippukertoina paikalla on ollut 80 lasta, kertoo Lehtinen.

Tällä hetkellä toiminnassa on mukana eniten lapsia ja ohjaajia Riihimäen Cocksista, Kiekko-Nikkareista, Riihimäen Koripalloseurasta, RSS Panthersista, Riihimäen Palloseurasta, lentopalloseura Riihimäen Jujusta ja yleisseura Riihimäen Kiskosta. Lisäksi Riihimäen suunnistusseura on esitellyt lajiaan lapsille.

- Toiminnan onnistumisen edellytyksenä on, että jokaisesta uudesta ikäluokasta saadaan mukaan innokkaita vetäjiä. Parhaillaan tiedustellaan kiinnostusta toimintaa kohtaan 2012 syntyneiden joukkueista, sanoo Salin. Myös Icehearts on ilmaissut kiinnostuksesta toimintaa kohtaan, kun heillä on omassa toiminnassaan mukana oikean ikäluokan lapsia, hän lisää.

Yhteistyö tukee myös eri lajivalmentajien välistä vuorovaikutusta. Valmentajat ja ohjaajat voivat oppia toisiltaan, jakaa ajatuksiaan ohjaamisesta sekä verkostoitua. Eri lajien yhteistyö antaa lapsille mahdollisuuden tutustua monipuolisesti uusiin liikkeisiin ja harjoitusmuotoihin.

- Moni toiminnassa mukana olevista lapsista harrastaa useampaa lajia aktiivisesti. Yhteisen toiminnan myötä syntyy myös avoin vuorovaikutus lasten valmentajien välille. Vuorovaikutus on lisännyt myös ohjaajien osaamista ja ideoita lasten liikuttamisesta on osattu viedä tehokkaasti monipuolistamaan omaa lajiharjoitusta, iloitsee Lehtinen.

Kuvat: Kalle Ruusunen

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija