Valikko 2 / 2021
What's next -teksti liitutaululla

Merkonomiksi muiden liikunta- ja urheilutoimijoiden kanssa – Haku Sporttimerkonomikoulutukseen on käynnissä

Haluatko kehittää itseäsi? Onko haaveissasi ollut liiketalouden perustutkinto? Oletko pohtinut suorittaa tutkinnon työsi ohessa? Rastor-instituutissa on mahdollista opiskella liikunta- ja urheilualan ammattilaisille räätälöidyssä liiketoiminnan perustutkintoon (merkonomi) johtavassa koulutusohjelmassa.

Urheilujärjestössä ja -seurassa toimiminen vaatii ammattitaitoa sekä määrätietoista otetta kehittää organisaation toimintaa haluttuun suuntaan. Usein pienen joukon harteilla on suuri vastuu koko toiminnasta.

Liiketoiminnan perustutkinnosta (Sporttimerkonomi) saa osaamista liiketoimintaan, markkinointiin, sosiaalisessa mediassa toimimiseen, juridiikkaan, asiakaspalveluun ja asiakkuuksien hoitoon. Painopisteenä on opiskeltavien asioiden käytännönläheinen soveltaminen omaan työhön ja osaamisen kehittämiseen. Koulutus on maksuton.

Koulutus on tarkoitettu urheiluseuroissa ja -järjestöissä sekä urheiluorganisaatioissa palkkatyössä toimiville henkilöille, yrittäjille sekä ammattiurheilijoille. Osaamisen kehittämistä täydennetään koulutuspäivillä ja aiheeseen liittyvillä oppimistehtävillä.

Koulutuksen hyödyt ja sisällöt

Koulutuksen myötä opiskelija tunnistaa omat vahvuutensa sekä saa varmuutta ja uusia ideoita omaan työhön. Koulutuskokonaisuus on rakennettu juuri liikunnan ja urheilun toimialalle, joten opiskelija kehittää organisaation toimintaa ja soveltaa oppimaansa omaan työhönsä opiskelun aikana.

Esimerkkejä koulutusten sisällöistä

  • Asiakaspalvelu kilpailukeinona urheilualalla
  • Palvelumuotoilu
  • Tuloksellinen toiminta ja kannattavuus
  • Markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto
  • Tapahtumatuotanto
  • Tietotekninen osaaminen ja kielitaito

Verkko-opiskelua varten on tärkeää, että osallistujalla on oma tietokone käytettävissä.

Seuraava ryhmä aloittaa 24.3.2021. Ilmoittaudu mukaan 3.3.2021 mennessä Rastor-instituutin sivuilta.

Koulutusohjelman järjestää Rastor-instituutti yhteistyössä ESLUn ja Faros & Com Oy:n kanssa. Koulutusta on toteutettu jo vuodesta 2011 ja osallistujat ovat olleet ympäri Suomea. Koulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena. Ryhmä on järjestyksessään kahdestoista.

Lataa koulutuksen esite.

Mitä osallistujat pohtivat koulutuksesta?

Sporttimerkonomi-koulutukseen osallistuneet ovat olleet vuosien varrella erittäin tyytyväisiä koulutuskokonaisuuteen.

- Vuoden 2020 loppupuolella valmistuneiden ryhmässä arvosana kokonaisuudesta oli 5,4/6 ja kouluttajasta 5,5/6. Parhaimman arvosanan sai Henkilöstön tukipalvelut -kokonaisuus, josta sekä kouluttaja että koulutuksen sisältö saivat osallistujilta täydet pisteet, kertoo Faros & Comilla koulutusryhmien koordinoinnista vastaava yhteyspäällikkö Riikka Huhtala.

Etelätuulessa on useampanakin kertana nostettu osallistujien tarinoita ja ajatuksia koulutuskokonaisuudesta. Mitä pohti Hyvinkään kaupungin liikuntasihteeri Minna Kalmari aloittaessaan opinnot? Entä Golden Spiritin valmennuskoordinaattori Hanna Salo valmistuttuaan.

- Ensimmäiset oppimistehtävät auttoivat hahmottamaan omaa toimintaympäristöä uudella tavalla. Koska ryhmässämme on useita seuratoimijoita ja monia asioita käsitellään heidän näkökulmastaan, olen saanut omaan työhöni näkövinkkeliä työskennellessäni seurojen kanssa. Palvelumuotoilukurssin annin innoittamana lähdemme uudistamaan Hyvinkään liikuntapalveluiden kohdeavustuskäytäntöjä. Suosittelen tutkintoa seuratoimijoiden lisäksi ehdottomasti myös kuntatoimijoille. Varsinkin seuratoimijat tuntuvat saavan hyvin toisiltaan vertaistukea myös oppisisältöjen ulkopuolelta. Parasta olisi, jos samasta kaupungista olisi osallistujia molemmista ryhmistä, totesi Kalmari keväällä 2020.

- Pyrin kouluttamaan itseäni laajemmin aina noin viiden vuoden välein ja innostuin aiheesta. Oma ammattitaitoni ja seuran osaaminen vahvistuivat koulutuksen myötä ja samalla seuran kassakin karttui mukavasti oppisopimuksen ansiosta. Ehdottomasti suosittelen koulutusta myös muille sitä yhtään miettiville. Tässä kiireisessä arjessa olisi meidän kaikkien syytä pysähtyä aina välillä päivittämään omaa osaamista. Koulutus freesaa mukavasti omia ajatuksia ja sitä myöten antaa uutta virtaa omaa tekemiseen, kertoi Kiekko-Vantaa Idän ja Kiekko-Vantaa Junioreiden toiminnanjohtaja Ari-Pekka Muurimäki keväällä 2019.

- Koulutus tuki todella paljon omaa työtä ja vein tehtävät suoraan käytäntöön. Sain lisää osaamista niin asiakaspalvelutilanteisiin kuin asiakkuuksien hoitamiseen. Opiskeluni aikana ryhdyimme muun muassa keräämään systemaattisemmin asiakaspalautetta sekä rohkeammin ja ketterämmin myös hyödyntämään saatua palautetta. Mielestäni koulutuksen parasta antia oli muilta opiskelijoilta saatu vertaistuki. Koulutuksesta huomaa, että se on suunnattu liikunta-alan ihmisille. Opettajilla on käsitys ja ymmärrys seuratoiminnan arjesta ja resursseista, mikä on ehdottomasti iso plussa. Lisäksi saimme hyviä työkaluja muun muassa markkinointiin ja budjetointiin, Koulutuksesta hyötyi niin seurani kuin minä, totesi Salo, joka valmistui sporttimerkonomiksi keväällä 2019.

Kuvistuskuva: Pixabay

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija