Valikko 7 / 2021
Lähikuva istuvasta henkilöstä, jolla mustat lenkkarit ja sinisen trikoot

Oman Elämänsä Urheilija -projekti vastaa urheilijoiden syömishaasteisiin

Vanhemmat ja valmentajat ovat olennaisessa roolissa häiriintyneen syömisen tunnistamisessa. On myös tärkeää, että he osaavat auttaa ja motivoida syömishäiriöön sairastunutta urheilijaa hakemaan apua. Liian monen urheilijan syömiskäyttäytyminen häiriintyy urheilu-uran aikana tai sen jälkeen.

Liian moni heistä sairastuu syömishäiriöön, jolla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen. Tämä on havaittu myös Syömishäiriökeskuksessa, jonka potilaita yhdistää kasvavassa määrin sama tekijä: urheilutausta. Tämän vuoksi Syömishäiriökeskus käynnisti vuonna 2020 Oman Elämänsä Urheilija -projektin, joka pyrkii ennaltaehkäisemään urheilijoiden syömishäiriöitä.

Mitä ovat syömishäiriöt ja häiriintynyt syöminen?

Syömisen häiriöt ovat väestössä kasvava ongelma. Urheilijoilla häiriintynyt syömiskäyttäytyminen on vielä yleisempää kuin muussa väestössä. Häiriintynyttä syömistä esiintyy kaikissa lajeissa ja kaikilla tasoilla. Suurinta esiintyvyys on esteettisissä lajeissa, sekä kestävyys- ja painoluokkalajeissa. Häiriintynyt syöminen ja siihen liittyvä energian- ja ravintoaineiden puutteellinen saanti vaikuttaa nopeasti urheilijan suorituskykyyn, palautumiseen, kehittymiseen ja terveyteen. Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen on aina riskitekijä varsinaisen syömishäiriön kehittymiseen. Pahimmillaan syömishäiriöt ovat hengenvaarallisia sairauksia.

Häiriintynyttä syömistä on esimerkiksi se, että noudattaa erittäin tiukkaa ja terveellistä ruokavaliota, punnitsee itseään jatkuvasti, laskee kaloreita ja karsii ruokavaliotaan vain, koska tavoitteena on laihtuminen ja sen myötä mahdollisesti parantunut suorituskyky. Jo tällainen syömishäiriöoireilu voi huomattavasti heikentää urheilijan terveyttä ja suorituskykyä.

Urheilun lukuisten terveyttä ja hyvinvointia edistävien ominaisuuksien ohella on huomioitava, että kilpaurheilussa korostuvat kurinalaisuus, suorituskeskeisyys ja parhaiden mahdollisten tulosten tavoittelu voivat johtaa vahingollisella tavalla liian kontrolloituun syömiseen. Media on nostanut esille myös lukuisia urheilijoita, joilla syömishäiriö on saanut alkunsa valmentajan kehotuksesta pudottaa painoa pari kiloa, joten valmentajienkin on ymmärrettävä vastuunsa sanomisistaan.

Miksi vanhempien ja valmentajien on hyvä tietää syömishäiriöistä?

Vanhemmat ja valmentajat ovat olennaisessa roolissa häiriintyneen syömisen tunnistamisessa. On myös tärkeää, että he osaavat auttaa ja motivoida syömishäiriöön sairastunutta urheilijaa hakemaan apua. Syömishäiriöt alkavat tavallisesti vaivihkaa, eikä urheilija usein itse tunnista sairauden alkamista kärsimystä tuottavista oireista huolimatta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mitä pikemmin syömisen häiriöihin puututaan, sitä nopeammin niistä yleensä toivutaan ja sitä helpompaa niiden hoitaminen on.

Valmentajan on tärkeää olla urheilijan tukena ja mukana mahdollisessa hoitoketjussa sen alusta saakka. Tämä kertoo urheilijalle, että hänen toipumisensa on tärkeää. Lisäksi paluu urheilun pariin on helpompaa, kun valmentajalla on parempi kuva urheilijan terveydentilasta ja mahdollisista harjoituksiin liittyvistä rajoitteista.

Mistä neuvoja, jos huomaa urheilijan syömisen häiriintyneen?

Oman Elämänsä Urheilija -projektin nettisivuille on koottu paljon tietoa urheilijan häiriintyneestä syömisestä. Lisäksi sivuilta löytyvät kattavat valmentaja- ja vanhempainoppaat, jotka ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä.

Oppaista löydät vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten urheilijan häiriintynyt syömiskäyttäytyminen voi ilmetä?
  • Miksi sairauden havaitseminen voi olla haastavaa?
  • Mitä valmentajan tulisi tehdä, jos huomaa urheilijan syömiskäyttäytymisen häiriintyneen?

Oman Elämänsä Urheilija -nettisivut.

Oppaita ja muuta lisämateriaalia.

Mikä on Oman Elämänsä Urheilija -projekti?

Syömishäiriökeskus, joka on yksityinen syömishäiriöihin erikoistunut hoito-, kuntoutus- ja terapiapalvelujen tuottaja, käynnisti 2020 alussa urheilijoiden häiriintyneen syömisen ja syömishäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi ja niiden hoitomallin kehittämiseksi Oman Elämänsä Urheilija -projektin. Projektin kantavana teemana on, että jokainen urheilija on oman ainutkertaisen elämänsä ja urheilu-uransa sankari.

Projektilla halutaan lisätä syömishäiriötietämystä urheiluyhteisöissä ja poistaa syömishäiriöihin liittyvää stigmaa, jotta niistä voitaisiin tulevaisuudessa puhua avoimemmin ja hoitoa tarvitsevat pääsivät nopeammin hoidon piiriin. Projekti toteutetaan yhteistyössä eri urheiluorganisaatioiden kanssa. Sen kohderyhmiä ovat urheilijat, valmentajat, vanhemmat ja terveydenhuollon asiantuntijat.

Lopuksi: Etsimme urheilijoita, valmentajia ja vanhempia kertomaan kokemustarinoita urheilijan häiriintyneestä syömisestä. Lue lisää täältä ja auta meitä viemään tärkeää asiaa eteenpäin!

Teksti: Maria Heikkilä, ETT, Oman Elämänsä Urheilija -projektipäällikkö