Valikko 3 / 2018

Mentaalivalmennus auttaa löytämään kadonneen itseluottamuksen

Jokainen kilpaurheileva ihminen tietää, että itseluottamuksella on merkittävä rooli onnistumisten, ja huippusuoritusten taustalla. Itseluottamusta voidaan ajatella ominaisuutena, jonka taso määrittää hyvin pitkälti sen, minkä verran urheilija saa irti omasta fyysisestä kapasiteetistaan (lajitaidot + fysiikka). Voidaankin sanoa, että huippusuorituksen tekemiseen tarvitaan sekä hyvää fyysistä, että hyvää mentaalista kapasiteettia, eli tuttavallisemmin itseluottamusta.

Varsinaisen lajivalmennuksen ohella huippu-urheilijat ovat jo pitkään hyödyntäneet fyysisten voimaominaisuuksien vahvistamiseen erikoistuneiden fysiikkavalmentajien palveluja. Esimerkiksi jääkiekkoilijoille on tyypillistä ulkoistaa fysiikkavalmennus alan huippuammattilaisten harteille.

Fysiikkavalmennuksen rinnalle on viime vuosikymmeninä ilmaantunut uusi ala – mentaalivalmennus (tunnetaan myös henkisenä tai psyykkisenä valmennuksena) – jonka tarkoituksena on vahvistaa urheilijan henkisiä ominaisuuksia. Aivan samoin kuin fyysisesti vahvaksi urheilijaksi tullaan säännöllisellä ja pitkäkestoisella fysiikkaharjoittelulla, henkisesti vahvaksi urheilijaksi tullaan säännöllisen ja pitkäkestoisen mentaalivalmennuksen kautta.
 

Mentaalivalmennus vahvistaa luontaista itseluottamusta

Toimiva mentaalivalmennus on sellaista, joka auttaa tuomaan esiin urheilijan luontaista itseluottamusta ja sen myötä päästämään irti sellaisista virheellisistä uskomuksista ja ajatusmalleista, jotka heikentävät urheilijan suorituskykyä ja estävät häntä saamasta parasta irti omasta potentiaalistaan.

Esimerkki tällaisesta virheellisestä ajatusmallista liittyy tapaamme määritellä itseluottamusta. Itseluottamus nimittäin nähdään usein tunnetilana, jossa koemme olevamme kykeneväisiä tekemään mitä tahansa. Kun määrittelemme itseluottamuksen (pelkästään) tunnetilana, teemme siitä olotilan, johon meidän pitäisi aina päästä onnistuaksemme.

Ongelmana tässä määritelmässä on se, että luonnollisesti emme tunne olevamme valmiita onnistumaan, ellemme tunne oloamme itseluottavaiseksi ennen suoritusta. Tämä johtaa siihen, että alamme monitoroimaan tunnetilaamme ja käyttämään energiaa muuttaaksemme epävarmaa tunnetilaa itsevarmemmaksi. Kyseessä on kuitenkin virheellinen ajatusmalli (tai uskomus), sillä ei ole olemassa mitään luonnonlakia, joka määrittäisi, että huippusuoritus on mahdollinen vain itsevarmasta olotilasta.

Luontainen itseluottamus onkin ymmärrystä siitä, että potentiaali onnistumiselle ja huippusuoritukselle on olemassa riippumatta siitä, mikä oma fiilis ennen suoritusta on. Ne urheilijat, jotka ymmärtävät tämän, eivät stressaa siitä, miltä heistä tuntuu ennen suoritusta. He ovat okei jännittämisen ja epävarmuuden kanssa, eivätkä tee niistä itselleen ongelmaa. Tämän vuoksi he eivät koe tarvetta yrittää hallita tai muuttaa omaa mielentilaansa, mikä vapauttaa energiaa itse suoritukseen, sen sijaan, että sitä kuluisi jatkuvaan itsensä psyykkaamiseen.

Mentaalivalmennuksen hyödyt eivät toki rajoitu pelkästään pelikentälle, vaan se tukee ja vahvistaa pärjäämistä niin koulu- kuin työelämässä aktiivisen urheilu-uran rinnalla tai sen jälkeen. Mentaalivalmennuksen vahvistama luontainen itseluottamus on eräänlainen salainen ase, joka mahdollistaa onnistumisen ja menestymisen millä tahansa elämän osa-alueella. Siksi sen kehittäminen onkin yksi suurimmista palveluista, jonka voimme itsellemme tehdä.
 

Teksti: Niko Leppänen

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, kirjailija ja puhuja. Viime vuodet hän on työskennellyt etenkin nuorten huippu-urheilijoiden kanssa auttaen heitä tulemaan henkisesti vahvemmiksi ja kestävimmiksi urheilijoiksi. Niko on kirjoittanut yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa kirjat ”Itseluottamus – Kestomenestys mielessä (Viisas Elämä 2017)” ja ”Itseluottamus kuntoon – Mentaalivalmennusta maalivahdille (E-kirja)”.

***

Vp-klubi: Urheilijoiden itseluottamuksen kehittäminen ja mentaalivalmennus

Kevään Vp-klubissa tutustutaan itseluottamuksen kehittämisen ja mentaalivalmennuksen keinoihin. Tavoitteena on lisätä osallistujien ymmärrystä siitä, miten ihmismieli toimii suoritustilanteessa ja mistä optimaalinen mentaalinen tila huippusuorituksen tekoon muodostuu. Tilaisuuden asiantuntijoina toimivat urheilijoiden sekä yritysjohtajien mentaalivalmennuksen ammattilaiset Niko ja Makke Leppänen.

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.