Valikko 4 / 2020

Uusia seuratoimijoita yli 65-vuotiaista – Simmis Wandassa halutaan liikuttaa myös ikäihmisiä

Simmis Wandassa (SiWa) haluttiin +65-vuotiaat mukaan seuran toimintaan. Ideaa työstettiin toiminnaksi oikeiden kohtaamisten myötä sekä ESLUn järjestämässä Iloa ikääntyneiden liikuntaan urheiluseurassa -kehittämisillassa. Koronaviruksen tuomat muutokset seuran toimintaan pakottivat uimaryhmät tauolle, mutta ikäihmisen liikuttamista jatketaan uimaryhmien jälleen käynnistyttyä.

SiWa järjestää toimintaa yli 25-vuotiaille Master-uintiryhmissä, joihin myös ikäihmiset ovat tervetulleita. Tällä hetkellä kolmessa eri Master-ryhmässä käy noin 60 uimaria. Ryhmät ovat suunnattu aloittelijoille, kilpailijoille ja triathlonia harrastaville ja ne kokontuvat iltaisin hallien sulkeuduttua. Ryhmissä kohotetaan kuntoa, parannetaan uintitekniikkaa sekä saadan vaihtelua muuhun harjoitteluun. Seurassa huomattiin iäkkäämpien uimareiden kuitenkin lopettavan useimmin Master-ryhmissä ja tekevän ”tilaa” nuoremmilleen.

- Meillä oli vahva tahtotila saada toimintaan mukaan myös iäkkäämpiä uimareita, joten halusimme osallistua Master-ryhmän valmentajan Matti Alpolan kanssa ESLUn aikuisliikunnan kehittämisiltaan, kertoo SiWan kilpauintitiimistä ja aikuisten ryhmistä vastaava valmennuspäällikkö Karin Kandell-Rekonen.

Samassa tilaisuudessa oli mukana myös Uimaliiton edustaja ja pian uinnin parissa toimivat löysivät toisensa. Puhe kääntyi Uimaliiton Ui Elämäsi Kuntoon -kampanjaan, jonka tarkoituksena on aktivoida uusia kävijöitä uimahalleihin. SiWassa päätettiin lähteä kampanjaan mukaan pilottiseurana.

- Kampanja antoi meille mahdollisuuden tarjota aamupäiviin suunnattua maksutonta perustekniikan kokeilua yli 65-vuotiaille. Tämä oli loistava tilaisuus kokeilla, miten iäkkäämmät lähtevät mukaan ikäistensä uimaryhmään, toteaa itsekin uinnin aikuisiällä aloittanut Kandell-Rekonen.

Mukaan lähteneet uimarit eivät olisi halunneet lopettaa tuntia

Seurassa mietittiin paljon, mitä viestintäkanavia hyödyntäen ikäihmiset tavoitettaisiin parhaiten. Toimivaksi kanavaksi osoittautui kohtaamiset ja keskustelut uimahalleissa. Osallistujia saatiin mukaan myös seuran jäsenistön kautta, kun uimareiden isovanhempia innostui asiasta. Kohderyhmän tavoittamiseksi hyödynnettiin myös sosiaalisen median kanavia.

- Perustekniikan kokeilu lähti loistavasti käyntiin. Osallistujat olivat innokkaita ja halu oppia näkyi kaikista. Mukana oli myös muutama, joilla ei ollut rohkeutta laittaa päätä veteen. Uskallus kasvoi ja tunnin lopussa kaikki tekivät upeita liukuja, kelluntoja ja harjoittelijat rintauintia, joka ei ole lajeista helpoin. Innokkaat uimarit eivät olisi millään malttaneet lopettaa tuntia. Valitettavasti emme ehtineet pitää, kuin muutaman uintikerran ennen koronaviruksen tuomia muutoksia, pahoittelee Kandell-Rekonen.

Seuratoiminnan yhteisöllisyys antaa paljon myös ikäihmisille

SiWassa halutaan myös tulevaisuudessa järjestää iäkkäämmille omia valmennusryhmiä, jotka keskittyvät tekniikkaan ja uintisarjaan. Pieneksi haasteeksi Kandell-Rekonen kokee tulevan toimintamaksun, mutta toivoo ettei kyseinen ole este osallistumiselle. Toimintamaksut on tarkoitus pitää hyvin matalina.  

- Uinti on siitä kiva laji, että kehitys näkyy nopeasti. Tavoitteena on edetä uimarin omien tavoitteiden mukaan. Mukana on ajatus, että pienestä ryhmästä voisi yksi innostua myös kilpailemaan. Suomessa on erittäin kova sarja 70-vuotiaille, ja maailmalla jopa yli 100-vuotiaat uivat kilpaa. Ikäihmiset, joilla saattaa olla vaikeuksia päästä starttipallille, ovat täysin eri ihmisiä veteen hypättyään, kertoo Kandell-Rekonen ja haastaa Etelätuulen lukijat katsomaan ikäihmisten uimakilpailuja toiminnan jälleen jatkuessa.

Kandell-Rekonen löysi uinnin lasten harrastusten myötä ja laji vei nopeasti mukanaan. Osallistuminen aikuisten tekniikkakouluun vei pian myös kilparadoille. Seuratoiminnan yhteisöllisyys on asia, jonka Kandell-Rekonen toivoo jokaisen kokevan.

- Välillä minusta tuntuu, että seuratoiminnassa on yleisesti unohdettu toiminnan rikkaus eli yhteisöllisyys. Seurat voivat tarjota myös ikäihmiselle yhteisön, johon kuulua. Mukaan voi tulla juuri harjoitusryhmien kautta ja sitä myöten myös innostua seuran muusta toiminnasta. Vapaaehtoisuustyötä tehdään yhdessä ja sen pitää olla kivaa. Parhaimmillaan se tarjoaa kaverit ja ympäristön, johon haluaa kuulua. Tämä meidän pitäisi osata sanoittaa myös ikääntyville ihmisille, toteaa Kandell-Rekonen.

ESLU järjestää maksuttoman Ikääntyneiden liikunta urheiluseurassa -ideaillan Teams-tapaamisena 5.5.2020

Mitä erityispiirteitä ikäihmisten liikunnan palvelutarjonnan suunnittelussa ja toteutuksessa olisi hyvä ottaa huomioon? Tule mukaan keskustelemaan aiheesta Ikääntyneiden liikunta urheiluseurassa -ideailtaan, joka järjestetään Teams-tapaamisena 5.5.2020 klo 17.30–19.30.

Tilaisuuden tavoitteena on innostaa ja auttaa seuroja liikuntatoiminnan suuntaamisessa erityisesti yli 65-vuotiaille, jotka ovat edelleen itsenäisiä ja toimintakykyisiä. Samalla on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia muiden seuratoimijoiden kanssa jo saada vinkkejä omaan toimintaan. Mukana keskusteluissa on myös SiWan Matti Alpola.

ESLU järjestää maksuttoman Teams-tapaamisen urheiluseurojen edustajille yhteistyössä Ikäinstituutin kanssa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan ESLUn verkkosivuilla.

Kuva: Simmis Wanda

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija