Valikko 8 / 2017

SB Vantaan kehitti Valmennusakatemian tukemaan kasvavan seuran toimintaa

Länsi-Vantaalla toimivalla salibandyseura SB Vantaalla on tällä hetkellä yli 1 300 jäsentä ja yli 900 lisenssipelaajaa. Kasvavan jäsenmäärän myötä seurassa jouduttiin pohtimaan, kuinka löytää lisää ammattitaitoisia ohjaajia ja valmentajia pitämään huolta laadukkaasta toiminnasta. Ratkaisuksi kehitettiin seuran oma Valmennusakatemia, jonka toiminta käynnistyi viime keväänä.

- Valmennusakatemian ajatuksena on saada mukaan salibandyvalmentajaksi haluavia henkilöitä, jotka voidaan samalla sitouttaa seuran toimintaan ja kouluttaa seuran tapoihin. Seura panostaa paljon akatemialaisiin ja uskomme, että tämä on loistava tilaisuus niin seuran kuin koulutettavien näkökulmasta, kertoo seuran juniorivalmennuspäällikkö Tuula Rovamo.

Valmennusakatemiaan valittiin mukaan yksi enemmän valmennuskokemusta omaava ja kaksi aloittelevaa valmentajaa. Akatemialaisille on rakennettu kahden vuoden mittaiset henkilökohtaiset valmentajan polut, joissa on otettu huomioon jokaisen koulutettavan nykyiset taidot ja kiinnostuksen kohteet. Valmennusakatemia-koulutuspolkuun kuuluu niin seuran sisäisiä kuin ulkoisia koulutuksia.

- Akatemialaisille valitaan koulutukset niin, että ne täydentävät jokaisen henkilökohtaista valmentajana kasvamista. Mukana on Salibandyliiton, Suomen Valmentajien ja ESLUn koulutuksia. Esimerkiksi ESLUn koulutuksista toinen voi keskittyä ravintovalmennukseen ja toinen tyttöihin ja naisiin urheilijoina.

Isossa roolissa on myös koulutettavien osallistuminen päivittäiseen valmennukseen. Aluksi akatemialaiset toimivat apuvalmentajina kokeneemman valmentajan ohjaamana. Tästä siirrytään luonnollisesti suunnittelemaan osaharjoitteita ja pikkuhiljaa harjoituksia kuukausitasolla. Seurassa on käytössä myös valmentajien kanssa yhteistyönä tehty tunti- ja kausisuunnitelma, josta saa vinkkejä monipuolisen harjoitteen tekemiseen. Etenkin uudet ohjaajat käyttävät suunnitelmia apunaan. Rovamo kiertää ryhmiä ja katsoo, että kausi- ja tuntisuunnitelmia käydään läpi ja seuran harjoitusten laatu pysyy hyvänä.

Seurassa on koettu tärkeäksi, että Rovamo voi myös henkilökohtaisesti tukea akatemialaisia. Akatemialaisille on asetettu ohjelman puitteissa vuosittaiset tavoitteet, joita lähteä tavoittelemaan.

- Akatemialaiset ovat lähteneet vapaaehtoisesti mukaan Valmennusakatemiaan ja seura yrittää tarjota heille mahdollisimman paljon työkaluja koulutuspolulle. Kannustamme koulutettavia arvioimaan kehittymistään - missä onnistuin, missä on parannettavaa, olinko innostava?

Liikunnan pariin lajista riippumatta

SB Vantaassa on ajatus, että lapset ja nuoret rakastuisivat urheiluun ja liikuntaan, koska liikkuva lapsi on liikkuva aikuinen. Lasten ja nuorten monipuoliseen liikkumiseen on kiinnitetty huomiota. Harjoituksissa on mahdollisimman paljon yleisliikuntaa lajiharjoitteiden ohessa.

- E-junioreihin asti lapsilla on kaksi omaa harrastetta viikossa. Näin heillä on aikaa käydä myös toisen lajin treeneissä tai osallistua seuran taitoryhmiin. Lisäksi teemme aktiivisesti seurayhteistyötä esimerkiksi paikallisen jääkiekkoseuran kanssa. Olemme katsoneet poikien harjoitusajat yhdessä läpi niin, että heillä on mahdollisuus osallista molempiin lajeihin. Toivomme, että toimintamme sytyttää lapsilla elinikäisen liikkumisen riemun.

Rovamon mukaan seurassa odotetaan innolla, millaista palautetta Valmennusakatemian toiminta saa syksyn mittaan. Akatemialaiset pääsevät nyt kunnolla vauhtiin ja näyttämään osaamistaan seuran toiminnassa.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija