Vantaalaiselle Aisti Sportille Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi ohjaaja- ja johtotehtäväkategoriassa
Vantaalainen Aisti Sport on saanut 1500 euron arvoisen Suomen Paralympiakomitean ja Alkon myöntämän Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus seuran ohjaaja- ja johtotehtävissä. Stipendi jaettiin Aisti Sportille seuran maalipallojaoston pikkujoulujen yhteydessä 20.12.2023.
Yhdenvertaisuus on ollut Aisti Sportin toiminnan ytimessä seuran perustamisesta vuonna 2017 lähtien. Seuran perustajajäseniin kuului niin näkövammaisia kuin näkeviä henkilöitä. Seuran painopiste on näkövammaisille henkilöille suunnatuissa lajeissa, mutta kaikki toiminta on avointa kaikille ja monimuotoisuuden ihannetta pidetään arvossa niin harrastajakunnan kuin ohjaaja- ja johtotehtävienkin osalta.
Seuran toiminta käynnistyi näkövammaisten joukkuepalloilulajin maalipallon ympärillä ja se on edelleen Aistin isoin lajiryhmä. Vuosien varrella Aistista on tullut kuitenkin monilajiseura, jonka piirissä harrastetaan sokkopingistä, näkövammaisjääkiekkoa ja -jalkapalloa sekä järjestetään lasten ja nuorten liikuntakerhotoimintaa.
Aisti Sport tekee myös tiivistä yhteistyötä muiden lajien seurojen sekä muualla Suomessa toimivien seurojen kanssa. Marraskuun alussa Aisti oli toteuttamassa Kiekko kuuluu kaikille -tapahtumaa Tampereen Ilveksen miesten liigaottelun yhteydessä Nokia Arenalla.
Näkövammaisten urheilu- ja liikuntatoiminta on takavuosikymmeninä Suomessa ollut paikallisten näkövammaisyhdistysten vastuulla. Kuusi vuotta sitten nuoret maalipalloilijat perustivat modernin näkövammaisurheiluseuran Aisti Sportin, josta on nopeasti tullut malli paitsi näkövammaisten urheilu- ja liikuntatoiminnan organisoimiseen myös mille tahansa suomalaiselle urheiluseuralle, jonka arvoihin yhdenvertaisuus kuuluu.
Aisti Sportin toimintakäsikirjaan seuran periaatteeksi on kirjattu ”edistää vammaisten ja vammattomien välistä inkluusiota liikunnan keinoin”.
Aistin avoin ja helposti lähestyttävä toiminta on vedonnut etenkin nuoriin näkövammaisiin. Jopa siinä määrin, että seuran toimintaan tullaan mukaan kaukaa pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin.
– Asun Tampereella ja pelasin maalipalloa Tampereen joukkueessa, kunnes sen toiminta hiipui. (Aisti Sportin perustajajäsen) Markus Tihumäki soitteli pian, että kiinnostaisiko minua tulla harrastamaan Aisti Sportiin. Nyt pelaan kolmatta vuotta Aistissa maalipalloa. Viime vuonna olin seuran hallituksessa varajäsenenä ja nyt ensimmäistä vuottani hallituksen varsinaisena jäsenenä, sanoo 31-vuotias Krister Linnas.
Linnas on virolaistaustainen, mutta asunut Suomessa jo pian kaksi vuosikymmentä. Hän kokee, että Aistin vetovoima perustuu lämpimään ja aitoon tapaan ottaa uudet harrastajat mukaan seuran toimintaan.
– Olen itsekin vähän niin kuin tuplavähemmistöä, sekä näkövammainen että ulkomaalainen. Minulle on ollut iso juttu jo ylipäätään se, että minua on pyydetty mukaan. On mahtavaa, että voin olla omalla panoksellani mukana toiminnan kehittämisessä, Linnas sanoo.
Mitä muut urheiluseurat voisivat Aisti Sportilta oppia?
– Sellaista aitoa avoimuutta, että voidaan ottaa erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä mukaan ilman, että kaikkea tarvitsee nähdä pelkkänä haasteena. Luulen, että se on monella seuralla uskalluksesta kiinni. Ei seurassa lähtökohtaisesti tarvitse tietää kaikkea esimerkiksi vammaisuudesta, kunhan on avoin uudelle, Linnas sanoo.
Suomen Paralympiakomitea ja Alko ovat joulukuun aikana myöntäneet Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendejä kolmessa eri kategoriassa. Yhdenvertaisuus harrastetoiminnassa -kategorian stipendin sai kuopiolainen tanssiurheiluseura Dance Flow ja Yhdenvertaisuus kilpaurheilussa -kategorioiden stipendin Tampereen Sisu soveltavan voimistelun toiminnastaan.
Lisätiedot: Suomen Paralympiakomitea, seurakehittäjä Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, nina.peltonen@paralympia.fi
Lähde: Suomen Paralympiakomitea tiedote 20.12.2023
Kuva: Lauri Jaakkola