Valikko 2 / 2020

Valmentajan on hyvä ymmärtää palautumisen merkitys urheilevan nuoren kokonaishyvinvointiin

Harjoitusten lisäksi valmentajan tulisi ottaa huomioon urheilijan palautuminen. Monilta harjoitteluvirheiltä ja useimmilta rasitusvammoilta säästyttäisiin, jos valmentajat ja urheilijat ymmärtäisivät katsoa urheilijan elämää kokonaisvaltaisesti.

Fyysinen harjoittelu järkyttää aina elimistön tasapainotilaa. Kunnon kehittymisen kannalta palautumisjakson aikana tehdyt toimenpiteet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Oikean harjoittelun ja levon suhde on kehittymisen perusta.

- Kehonhuolto ja lepo ovat ihan yhtä tärkeitä kuin itse harjoituksen tekeminen, toteaa ESLUn Terve urheilija -kouluttaja Päivi Vilén, jolla on useiden kymmenien vuosien kokemus valmentajana toimimisesta yleisurheilun ja moottoriurheilun parista.

Vilén kokee, että valmentajalla on vastuu harjoittelukokonaisuuden järkevästä suunnittelusta. Peräkkäisinä päivinä ei ole harjoitusvasteen vuoksi tarkoituksenmukaista kuormittaa voimakkaasti samaa järjestelmää. Rytmityksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon eri elinjärjestelmien kuormitus ja vaihdella sitä. Näin vältytään myös urheilijan ylirasitustilalta.  

- Treeniohjelmaan on tärkeää sisällyttää myös palauttavaa liikkumista ja lisäksi opettaa urheilijaa tekemään oikein muun muassa venyttelyliikkeitä, toteaa Vilén.

Valmentajan ohessa myös urheilevan nuoren ja vanhempien on hyvä ymmärtää palautumisen merkitys nuoren kokonaishyvinvointiin. Murrosikäinen nuori tarvitsee esimerkiksi unta noin 9-10 tuntia. Unentarve ei vähene murrosiässä, mutta nukahtamisen ajankohta siirtyy hormonien takia usein myöhemmäksi ja näin unet saattavat jäädä tarvittavaa lyhyemmäksi.  

- Nuoren on hyvä opetella urheilullista elämäntapaa. Siihen kuuluu treenien lisäksi riittävä ja maittava syöminen sekä oman kehon huoltaminen ja riittävä unen määrä, sanoo Vilén.

Urheilijan pitäisi oppia kuuntelemaan ja tuntemaan omaa kehoaan. Valmentajan olisi hyvä keskustella säännöllisesti urheilijan tuntemuksista, sillä ne viestivät harjoittelun kuormituksesta ja palautumisen riittävyydestä.

Terve urheilija -koulutus: Kehonhuolto ja palautuminen

Koulutuksessa käydään Vilénin johdolla läpi optimaalista harjoittelukokonaisuutta ja palautumisen tukitoimintoja. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa rytmittäminen, yksilöllisyys, ympärivuotisuus ja kuormituksen vaihtelevuus. Palautumisen tukitoimet -osuudessa aiheina ovat puolestaan uni ja lepo, ravinto, huoltavat harjoitteet sekä loppuverryttelyt.

- Koulutuksessa käydään läpi, miten itse voi edistää palautumista ja sitä kautta urheilijana kehittymistä. Käymme läpi myös harjoittelun rytmitystä. Urheilija saa ymmärrystä oman kehon signaalien kuuntelemiseen, kertoo Vilén.

Koulutus on kohdennettu eri lajien nuorille urheilijoille ja heidän valmentajilleen. Mukaan kannattaa siis innostaa koko seuran jäsenistöä. Koulutus sopii hyvin myös urheilevan nuoren vanhemmalle.

Kehonhuolto ja palautuminen -koulutus järjestetään Mäkelän koululla Helsingissä, torstaina 19.3.2020 klo 17.30–20.30. Koulutuksen hinta on 60 euroa. Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Lähde: Terve urheilija

 

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija