Valikko 6 / 2022

Liikunnallisilla SankariSporttileireillä lapset oppivat pitämään huolta myös lähiluonnosta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on alkanut huomioida arvioinneissaan järjestöjen ympäristövastuullisuuden. Järjestöiltä vaaditaan ajan tasalla oleva ympäristövastuusuunnitelma, joka sisältää tavoitteet, seurannan ja arvioinnin sekä mahdolliset toimenpiteet. Myös ESLUn ympäristöohjelma on päivitetty yhdessä henkilöstön ja hallituksen jäsenten kanssa vuonna 2021.

Opetus- ja kulttuuriministeriön uudistettujen arviointi- ja avustusperusteiden ansiosta Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman Ympäristö ja ilmasto -teema on edennyt eteenpäin, koska melkeinpä kaikki järjestöt ovat koonneet ensimmäisen ympäristöohjelmansa viime vuoden aikana. Järjestöjen toiminnassa on täytynyt ottaa huomioon ympäristövaikutukset esimerkiksi tapahtumissa, kilpailutoiminnassa ja hankintojen osalta.

- ESLUn ympäristöystävälliset toimintatavat käsittävät toimiston arjen, järjestämämme tapahtumat sekä roolimme kouluttajana ja sparraajana, toteaa ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Sari Kuosmanen.

Kuosmasen mukaan ESLU tiedostaa roolinsa ympäristökasvattajana, ja kesällä järjestettävät liikunnalliset SankariSporttileirit ovat yksi hyvä esimerkki luontoarvojen sekä ympäristöystävällisten toimintatapojen välittämisestä.

SankariSporttileirillä huomioidaan lähiluonto ja opetetaan kunnioittamaan ympäristöä

Haastattelimme ESLUn ja Elämäni Sankari ry:n yhteistyössä järjestettävien SankariSporttileirien tapahtumakoordinaattori Veera von Hertzeniä.

Von Hertzenille ympäristöasiat ovat olleet aina lähellä sydäntä. Hän liikkuu paljon luonnossa, joten luontoyhteisyys näkyy vahvasti hänen omassa arjessaan.

- Erilaiset Mindfulness-harjoitukset luonnossa olivat jo viime vuonna suosittuja leireillä. Uskon, että näin on myös tänä kesänä. Eri aistien kautta halutaan luoda lapsille hyvää oloa, rentoutta ja tunnesidettä luontoa kohtaan, kertoo von Hertzen.

Hän haluaa omalla henkilökohtaisella näkökulmallaan rikkoa ihmisten käsitystä ympäristöstä.

- Toivon, että me kohtelisimme ympäristöä vain sen itsensä takia. Kunnioitettaisiin kaikkea elävää, kasvillisuutta ja eläimiä, sanoo von Hertzen.

Pienillä asioilla voidaan vaikuttaa

Von Hertzen suosittelee leireille tulemista kimppakyydein ja pyörällä. Ymmärrettävästi kaverukset tulevat kimppakyydeillä, mutta tietenkin mukana on lapsia, joiden täytyy tulla leireille autolla pitkien etäisyyksien takia. Lapsi voi olla myös liian nuori kulkemaan yksin esimerkiksi pyörällä.

Kierrättäminen on isossa osassa SankariSporttileirillä. Lapset oppivat parhaiten esimerkkien avulla, joten heitä ohjeistetaan kierrättämiseen - oli kyseessä sitten omat roskat tai muiden jättämät.

- Lähdemme aina sillä ajatuksella liikkeelle, että käyttämämme alueet pidetään siistinä yhdessä lasten kanssa, toteaa von Hertzen.

SankariSporttileireillä käytetään mahdollisimman vähän materiaalia, joten edellisten vuosien leiripaidat ovat otettu hyötykäyttöön. Lapset saavat askarrella niistä joukkueliput olympialaisissa. Leireillä toteutetaan myös jonkunlainen luovatyö, jossa hyödynnetään saippuakupla- tai suolamaalaamista.

- Syömme lapsien kanssa Martin koululla, joten meidän ei tarvitse huolehtia ollenkaan kertakäyttöastioista, ja koululta löytyy onneksi kaikki kierrätysastiat sekä vessoissa on kankaiset käsipyyhkeet, kertoo von Hertzen.

Lisäksi von Hertzen muistuttaa, että lapsia on ohjeistettu tuomaan leireille omat juomapullot. Tätä asiaa haluttiin painottaa, muuten pitäisi hankkia vesikanisterit ja kertakäyttömukit. Se roskan määrä, mitä siitä tulisi, niin olisi valtava. Tietenkin joskus lapset innostuvat riehumaan ja kastelemaan muita, mutta siitä on aina keskusteltu, että juomaveden läträäminen huvin vuoksi, niin sanotusti puhtaanveden tuhlaaminen on turhaa.

Teksti: Minna Murtomäki, ESLUn viestinnän harjoittelija