Valikko 3 / 2024
Tikku-ukko kiipeää portaita kohti lamppua

Te pyysitte, me järjestämme: Seurojen verotuskoulutus

ESLUn seurakartoituksesta selvisi, että alueemme seuratoimijat toivovat lisää koulutusta verotukseen liittyen. Päätimme vastata toiveeseenne ja huhtikuun Seura-Akatemiassa (17.4.2024) keskitytään aiheeseen. Illan aikana syvennymme muun muassa varainhankinnan verotuksen perusteisiin sekä seuran maksamiin kulukorvauksiin.

Urheiluseuroissa toimii useita henkilöitä erilaisissa rooleissa: valmentajina, huoltajina, joukkueenjohtajina, toimihenkilöinä, johtajina ja urheilijoina. Heidän kanssaan seura tekee myös erilaisia sopimuksia: työsopimuksia, toimeksiantosopimuksia ja sopimuksia vapaaehtoistyöstä.

Koska henkilöt voivat toimia seuroissa erilaisissa rooleissa ja sopimussuhteissa, liittyy myös maksettavan vastikkeen, etujen ja kustannusten korvausten verotukseen erilaisia säännöksiä. Verotuksessa työn tekemisen luonne (työsuhde, toimeksiantosuhde, vapaaehtoistyö) vaikuttaa muun muassa työstä maksetun korvauksen, matkakustannusten korvausten ja etujen verokohteluun sekä maksajan velvollisuuksiin.

Varainkeruussa ja varojen käyttämiseen liittyvissä seikoissa tulee olla tietoinen myös verotuksesta. Urheiluseura ja seuran joukkue voivat rahoittaa toimintaansa eri tavoin, esimerkiksi talkootyönä. Jos urheiluseura antaa talkoisiin tai myyntiin osallistuneille esimerkiksi alennusta kilpailumaksusta taikka matkakustannuksista, alennus on työn tehneen henkilön veronalaista työkorvausta. 

Yhdistysten verotukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Osa seuroista onkin saanut postia asiaan liittyen verottajalta. Postilta voi välttyä, jos seurassa osataan ja ymmärretään verotukseen liittyvät asiat.

ESLUn Seura-Akatemia-koulutuksessa käsitellään seuraavia teemoja: seuran varainhankinnan verotuksen perusteet, yleishyödyllisyys, varainhankina, elinkeinotoiminta, talkootyö sekä seuran maksamat korvaukset. Illan kouluttajana ja asiantuntijana toimii myös ESLUssa pitkään seuratoiminnan kehittäjänä toiminut Kari Ekman. Ekmanilla on useiden vuosien kokemus seurojen kanssa työskentelystä ja seurahallinnon kouluttamisesta.

Ilmoittaudu mukaan Seura-Akatemiaan

Nyt seuratoimijoilla on hyvä mahdollisuus päästä keskustelemaan asiantuntijan kanssa verotukseen liittyvistä asioista. Onhan seurassanne selvää, millainen toiminta on urheiluseurassa verotonta ja mikä verollista? Milloin varainhankinta katsotaan elinkeinotoiminnaksi?

Seura-Akatemia järjestetään Helsingissä keskiviikkona 17.4.2024 klo 18.00–21.00. Koulutustilaisuuden hinta on 60 euroa/osallistuja. ESLUn jäsenten kannattaa hyödyntää ESLUn jäsenetu: Kaksi osallistujaa yhden hinnalla. Ilmoittaudu mukaan ESLUn sivuilla 3.4.2024 mennessä.

Lähde: vero.fi
Kuvituskuva: Pixabay

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija