ESLU kannustaa seuroja mukaan toteuttamaan lasten ja nuorten toiveita
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet valtakunnallisesti 6,4 miljoonaa euroa avustusta Suomen mallin pilotin toteuttamiseen. Avustusta saaneessa toiminnassa on mukana yli 1 000 koulua ja yli 200 000 oppilasta. ESLUn asiantuntijat ovat olleet yhteydessä alueensa avustusta saaneisiin kuntiin.
Aluehallintovirastojen myöntämä 6,4 miljoonaa euroa jaetaan 112 kunnalle. Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi 2 586 000 euroa 28 hakijalle.
Avustuksen tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Lähtökohtana on luoda harrastustoimintaa, joka pohjautuu lasten ja nuorten omiin toiveisiin. Ensimmäisen vaiheen kohderyhmänä ovat perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaat. Kerhot sijoittuvat koulupäivän yhteyteen ja niiden järjestämisestä vastaa kuntien kanssa yhteistyössä urheiluseurat, kulttuuritoimijat, nuorisojärjestöt sekä yksityiset toimijat.
Lasten ja nuorten kuuleminen toteutettiin monessa kunnassa opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoiman Koululaiskyselyn avulla. Kysely lähettiin kaikkiin eli 2 229 maamme ala- ja yläkouluihin. Koululaiset saivat valita suosikkiharrastuksiaan ja harrastuksia, joita haluaisivat kokeilla 76 harrastuksen valikoimasta.
- Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut Koululaiskyselyn tulokset verkkosivuillaan. Seurojen on hyvä tutustua näihin lasten ja nuorten toiveisiin paikallisesti. Millaisia toiveita ja haaveita lähikoulujen oppilailla on harrastamisen suhteen? Pystyykö seuramme vastaamaan toiveisiin? Kun lähtötilanne on kartoitettu, kannattaa seuran olla yhteydessä kunnan asiasta vastaavaan henkilöön ja kertoa mahdollisuuksista. Jos tietoa ei löydy, autamme teitä löytämään oikeat kontaktit, sanoo ESLUn nuorisopäällikkö Tarja Nieminen.
ESLUlla on vahva paikallistuntemus ja asiantuntijamme osallistuvat aktiiviesti verkostoihin, joilla edistetään lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksia. Olemme mukana muun muassa valtakunnallisessa Koulussa harrastamisen -verkostossa sekä koordinoimme alueellista Lasten hyvinvoinnin verkostoa, johon olemme kutsuneet mukaan kuntien/kaupunkien harrastuskoordinaattoreita. Lisäksi tuemme kaupunkeja/kuntia Seurafoorumi-toiminnan toteuttamisessa. Vahvistamalla eri toimijoiden välistä yhteistyötä takaamme lapsille ja nuorille paremmat mahdollisuudet päästä mukaan harrastustoimintaan.
Lapsista ja nuorista peräti 55 prosenttia haluaa aloittaa uuden harrastuksen
Koululaiskyselyn perusteella 80 prosentilla lapsista ja nuorista on harrastus. Joka viides lapsi tai nuori on siis vailla harrastusta. Heistä 63 prosenttia haluaisi kuitenkin aloittaa harrastuksen. Koululaisia kiinnostavat monet uudet harrastukset koulupäivän yhteydessä.
Alakoululaisten toiveharrastuksia ovat esimerkiksi parkour, kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, lumilautailu/laskettelu ja jalkapallo. Yläkoululaisten suosikit ovat puolestaan kuntosali, lumilautailu/laskettelu, ruuanlaitto, keilailu, ampumaurheilu/jousiammunta, mopon korjaus ja biljardi.
- Kunnille on merkityksellistä saada tuotettua lapsille ja nuorille laadukasta harrastustoimintaa. Liikunnan ja urheilun kohdalla seurat ovat kunnille hyviä kumppaneita. Meillä on tarjota kuntien ja seurojen tueksi koulutuksia, joissa oppii ohjauksen perustaitoja, ryhmän hallintaa ja hyvän ilmapiirin luomisen keinoja. Mikä tärkeintä, koulutuksissa saa vinkkejä lasten sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja kaveritaitojen kehittymisen tukemiseen. Näillä tiedoilla ja taidoilla voidaan järjestää laadukasta ja mielestä toimintaa koululaisten iltapäiviin, toteaa Nieminen.
Tutustu Koululaiskyselyyn opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.
Kaksi webinaaria Harrastamisen Suomen mallista urheiluseurojen ja lajien näkökulmasta 18.2.2021
Olympiakomitea, Liikunnan aluejärjestöt ja Opetushallituksen Liikkuva koulu -ohjelma järjestävät yhteistyössä kaksi vaihtoehtoista webinaaria torstaina 18.2.2021.
Tilaisuudessa Opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Tiina Kivisaari avaa Harrastamisen Suomen mallia, jossa yksi toimintamalli on tuottaa kuntien koordinoimana ja hyvällä seurayhteistyöllä lapsille ja nuorille liikunnallista harrastustoimintaa koulupäivien yhteyteen. Käytännön kunta ja seura yhteistyön esimerkeissä tulevat esille Tampere ja Tappara sekä Vihti ja NuPS.
Tämän jälkeen Olympiakomitea, liikunnan aluejärjestöt ja OPH:n Liikkuva koulu -ohjelman edustajat tuovat esille muutamia keinoja ja avainviestejä toiminnan kehittämiseen.
Ilmoittautuminen 16.2.2021 mennessä:
Lisätietoja antaa ESLUn nuorisopäällikkö Tarja Nieminen, puh. 0400 894 559.
Lähde: Etelä-Suomen aluehallintovirasto, opetus- ja kulttuuriministeriö
Kuva: Liikunnan aluejärjestöt/Tero Takalo-Eskola
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija