Valikko 2 / 2021
Iäkäs henkilö juoksemassa metsässä

Ikääntyneiden toimintaan lisävauhtia Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuudesta

Oletteko pohtineet, miten väestörakenteen muutos vaikuttaa seuranne toimintaan? Kuntaliiton väestöennusteen mukaan vuonna 2030 yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on suurempi kuin alle 25-vuotiaiden. Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuudessa tavoitteena on ideoida ja suunnitella omaan seuraan uusi liikuntatoiminto, -palvelu tai -tuote ikääntyneille. Koulutuskokonaisuus alkaa maaliskuussa.

Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuus järjestettiin ensimmäisen kerran viime syksynä. Yhtenä koulutuskokonaisuuden asiantuntijana toimi Keski-Suomen Liikunta ry, KesLin aikuisliikunnan kehittäjä Jyrki Saarela, jonka mukaan seurat tulivat koulutuskokonaisuuteen mukaan hyvin erilaisista lähtökohdista.

- Ensimmäisen koulutuksen jälkeen jäi tunne, ettei seuroissa ole kovinkaan paljon panostettu kohderyhmälähtöiseen pohdintaan. Usein mennään perinteisillä ”tuotteilla” miettimättä, miten ne olisi räätälöitävä erilaisille kohderyhmille. Tässä kokonaisuudessa iäkkäälle ryhmälle, jotka eivät vielä tällä hetkellä ole seuratoiminnassa isolla volyymillä mukana, pohtii Saarela.

Saarela kannustaa kaikkia seuroja rohkeasti mukaan Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuuteen, jossa tarjotaan tietoa ja tukea uuden toiminnan tai palvelun tuotteistamisesta, kohderyhmän tunnistamisesta ja tavoittamisesta sekä hinnoittelusta ja markkinoinnista. Kohderyhmä voi parhaimmillaan tarjota uuden jäsenryhmän seuran toimintaan ja avata yhteistyötä oman kunnan tai kaupungin liikuntatoimen kumppanina. Näin seuran rooli kunnassa myös vahvistuu entisestään.

Asiantuntijoiden vetämien työpajojen sekä ennakko- ja välitehtävien lisäksi osallistujien keskustelut ovat Saarelan mukaan parasta antia koulutukseen osallistujalle. Mukaan kehitysprosessiin toivotaan seurasta mukaan 2–5 henkilöä.

- Yhdessä oman seuran toimijoiden kanssa syntyy keskustelua laajemminkin; ”Meidän seuramme toimintaympäristöstä, kohderyhmistä ja toimintatavoista”. Keskusteluista voi löytyä punainen lanka ja samasta asiasta kiinnostuneen vertaiskehittäjän kanssa voi sparrailla ja pallotella ideoita sekä viedä niitä eteenpäin, kertoo Saarela.

Kokonaisuus antaa tukea idean työstöön ja kannustaa palveluiden kehittämisessä

Koulutukseen osallistui seuroja eri lajeista, jolloin liikkeelle lähdettiin monipuolisesti eri lajien kautta.

- Yleisesti seurat pohtivat toimintojen kehittämistä ehkä tutuimman toimintamuodon kautta. Voimisteluseurat lähestyivät asiaa perinteisen ryhmäliikunnan suunasta, muokkaamalla ehkä liikunnan vaatimustasoa ja paketoimalla tarjontaa seniorikortiksi. Suunnistusseura lähti pohtimaan asiaa kuntorastitoiminnan kynnyksen madaltamisen näkökulmasta. Painiseurassa, jolla on oma painisali ja voimailutila, asiaa lähestyttiin puolestaan, miten seura voi monipuolistaa liikuntaa kyseiselle kohderyhmälle hyödyntäen päivällä vapaana olevia ohjaajia, tiloja ja välineitä. Seurojen toimintaa kannattaa kehittää vahvasti kiinnittyen oman kuntansa tai kaupunginosansa muuhun toimijakenttään ja yhteisöön, kertoo Saarela.

Koulutuskokonaisuuteen osallistuneilla selkeimmät oivallukset liittyivät siihen, miten ja mistä kohderyhmää voisi omalla toiminta-alueella tavoittaa. Yhteistyökuvioita kehitettiin luomalla kumppanuuksia yhdistysten, senioritalojen, asukasyhdistysten, seurakunnan tai naapuriseurojen kanssa.

- Yhteistyöllä voi ratketa osallistujien tavoittamisen lisäksi tila-, väline-, tai vaikka ohjaajapulaan liittyvät haasteet. Hyvää ja rakentavaa keskustelua ja pohdintaa käytiin myös markkinoinnin paketoimisesta iäkkäälle kohderyhmälle sekä alueilla toimivista markkinointiviestinnän kanavista, summaa Saarela.

Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuus starttaa 17.3.2021

Kiinnostaako ikääntyvät kohderyhmänä? Oletteko pohtineet aloittavanne toimintaa ikääntyville? Vai onko seurallanne jo toimintaa, mutta tarvitsette uusia ideoita toiminnan eteenpäin viemiseksi? Koulutuskokonaisuuden yhtenä ajatuksena on kannustaa seuroja lanseeraamaan uusi palvelu seuran toimintaan kesän 2021 aikana.

Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuus on suunnattu seurajohdolle sekä seuran toiminnan kehittämisestä vastaaville.

Koulutuksen ensimmäinen tapaaminen järjestetään etäyhteyksin keskiviikkona 17.3.2021 klo 18.00–20.00. Ensimmäisen tapaamisen aiheena on Tavoitteet, osaaminen ja asiakastuntemus.

Koulutuskokonaisuuden hinta on 100 euroa / osallistuva seura. Lue lisää ja ilmoittaudu pian mukaan ESLUn sivuilla

Lisää kipinää maksuttomasta Ikääntyneiden liikunta urheiluseurassa -ideaillasta 16.2.2021

Ideaillasta voi tulla hakemaan taustatietoa ja virikkeitä, jos seuralla on ollut ajatuksissa ikääntyvien toiminnan starttaaminen tai sen uudistaminen. Ikäinstituutilla ja Liikunnan aluejärjestöillä on valtava tietämys ja kokemus seuratoiminnan kentästä sekä toimimisesta erilaisissa kuntaympäristöissä ja toimijakentissä.

Mitä erityispiirteitä ikäihmisten liikunnan palvelutarjonnan suunnittelussa ja toteutuksessa olisi hyvä ottaa huomioon? Muun muassa näistä aiheista keskustellaan Ikääntyneiden liikunta urheiluseurassa -ideaillassa.

Ideailta järjestetään Teams-tapaamisena tiistaina 16.2.2021 klo 18.00–19.30. Ilmoittaudu mukaan ESLUn tapahtumakalenterista.

Senioriliikunnan vahvistamiseksi Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu (ESLU), Keski-Suomen Liikunta (KesLi) ja Ikäinstituutti ovat tiivistäneet yhteistyötään tarjoten koulutusta ja tukea urheiluseuroille.

Kuvistuskuva: Pixabay

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija