Valikko 3 / 2024
Kaksi iloista nuorta urheilukentällä

Turvallinen toimintaympäristö – lupauksista konkreettiseen toimintaan

Mitä turvallinen toimintaympäristö tarkoittaa? Miten turvalliseen toimintaympäristöön laaditut säännöt ja toimintatavat otetaan osaksi seuran valmentajien ja ohjaajien polkua? Miten tilanteisiin voidaan puuttua? Millaisia maksuttomia materiaaleja ja koulutuksia on tarjolla työn tueksi? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä ESLUn alueen seurojen toiminnanjohtajille suunnatussa verkostotapaamisessa, Tj-klubissa 20.3.2024. Kuulemme tapaamisessa myös Pakilan Voimistelijoiden (PNV) seuraesimerkin, miten seurassa on tehty vastuullisuustyötä ja miten tätä on jalkautettu seurassa.

Turvallinen tila on paikka, joka luo lapselle ja nuorelle turvallisuuden tunteen liittyen harrastamisen tilaan, omaan kehoon ja muiden kanssa toimimiseen. Tilan kuuluu olla fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti turvallinen. Psykologisesti turvallisessa tilassa puolestaan lapsen ja nuorten pitäisi uskaltaa toimia, ideoida ja myöntää virheensä ilman, että joutuisi nolatuksi tai vähätellyksi. Epäonnistumisen pelko ei saa estää lasta toimimasta, vaan lapsi ja nuori uskaltaa yrittää uutta ja haastaa itseään.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 19 artiklan 1 kohdassa on määritelmä:

Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin asianmukaisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin, sosiaalisiin ja koulutuksellisiin toimiin suojellakseen lasta kaikenlaiselta ruumiilliselta ja henkiseltä väkivallalta, vahingoittamiselta ja pahoinpitelyltä, laiminlyönniltä tai välinpitämättömältä tai huonolta kohtelulta tai hyväksikäytöltä, mukaan lukien seksuaalinen hyväksikäyttö, silloin kun hän on vanhempansa, muun laillisen huoltajansa tai kenen tahansa muun hoidossa. 

Vastuullisuusohjelmat ovat tällä hetkellä usean seuran työpöydillä, mikä on loistava asia. On tärkeää huomioida ja resursoida aikaa myös siihen, että työ jalkautetaan ja otetaan konkreettisesti seurassa käyttöön. Tj-klubitapaamisessa keskustellaan ja jaetaan ideoita, miten tätä työtä tehdään - ja se voi vaatia välillä tiukkojakin päätöksiä. Yhtenä esimerkkinä on tehdä toimintakäsikirjat myös valmentajille ja ohjaajille. Niihin kannattaa kirjata tiivistettynä seuran valmennuslinjaukset, jotka toimivat myös perehdyttämisen tukena. Käsikirja käydään yhdessä ohjaajan ja valmentajan kanssa läpi, jolloin turvataan myös seuran toiminta ja sitoutetaan seuratoimijat turvallisen toiminnan periaatteisiin ja seuran arvoihin, sanoo ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Aro.

Ilmoittaudu mukaan ESLUn Tj-klubiin

Vuoden ensimmäisessä ESLUn toiminnanjohtajien verkostotapaamisessa, Tj-klubissa keskustellaan turvallisesta seuratoiminnasta. Miten seura voi rakentaa turvallisen toimintaympäristön periaatteet? Millaisia keinoja seuroilla on puuttua tilanteisiin ja miten näitä voi ennaltaehkäistä? Millaisia toimintaohjeita on käytössä ja miten niitä voi hyödyntää seuroissa? Miten seuran sisällä laaditut ohjeet ja ohjeistukset jalkautetaan seuran sisällä? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä osallistujien kanssa.

Tilaisuuden vetää ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Aro, ja aiheeseen osallistujat johdattaa Pakilan Voimistelijoiden päävalmentaja Virve Arjanne. Arjanne kertoo, miten Pakilan Voimistelijoiden vastuullisuusohjelman turvallinen ympäristö -osio on rakennettu ja miten tämä on jalkautettu seuraan.

Tj-klubin verkostotapaaminen järjestetään Helsingissä Olympiastadionilla keskiviikkona 20.3.2024 klo 10.00–12.00. Tilaisuuden hinta on ESLUn jäsenseuroille 30 euroa/osallistuja, ja muille 40 euroa.  Ilmoittaudu mukaan 13.3.2024 mennessä ESLUn tapahtumakalenterista.


Toiminnanjohtajien verkosto kokoontuu 2–3 kertaa vuodessa. Tapaamisten teemoiksi valikoidaan aiheita, jotka seuratoimijat ovat kokeneet keskeisiksi. Verkostossa käsitellään muun muassa urheiluseuran ammattimaistumiseen liittyviä haasteita sekä keskustellaan seurojen työntekijöiden tarpeista ja urheiluseuran roolista työnantajana. Verkostoon ovat tervetulleita seurojen toiminnanjohtajat, nuorisopäälliköt, seurasihteerit tai vastaavat seuratoimijat, jotka työskentelevät seuran ja sen jäsenten hyväksi. Liity mukaan verkostoon.

Kuva: ESLU

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija