Valikko 11 / 2023
Liikkari-koulutuksessa koulutettavat värikkään varjoan alla

Liikuntaleikkikoulu eli Liikkari tarjoaa laadukasta ja monipuolista toimintaa sekä valmiin konseptin seuran käyttöön – Koulutetut ohjaajat voivat aloittaa seuroissa Liikkari-toiminnan

Seurojen ja kerhojen ohjatut liikuntatuokiot ovat lapselle loistava tilaisuus oppia uusia taitoja yksin ja muiden kanssa. Ammattitaitoinen ohjaaja rakentaa tuokion niin, että myös aikaisemmin liikuntaa harrastamattomat, taidoiltaan hieman heikommatkin lapset pystyvät osallistumaan toimintaan. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä taitavampia ohjaavien aikuisten tulee olla. Jo varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksissa puhutaan järjestökentästä yhtenä lasten liikuttajana – varhaiskasvatuksen ja läheisten lisäksi. Liikkarin myötä alle kouluikäiset lapset pääsevät tutustumaan turvallisesti liikunnan harrastamiseen, ja seuran toiminta tulee tutuksi myös vanhemmille.

Liikuntaleikkikoulu eli Liikkari on alle kouluikäisille tarkoitettu monipuolinen ja laadukas liikuntaharrastus. Liikuntaleikkikoulu antaa lapsille hyvät mahdollisuudet opetella erilaisia liikkumis-, välineenkäsittely- ja tasapainotaitoja, jotka mahdollistavat pohjan lajitaitojen oppimiselle. Liikkari tarjoaa valmiit materiaalit ja tuntisuunnitelmat, joissa on huomioitu näiden perustaitojen kehitys. Toiminnassa lapset pääsevät tutustumaan turvallisesti liikunnan harrastamiseen.

- Liikuntaleikkikoulutoiminta on seuroille hyvä tilaisuus saada toimintaan mukaan uusia lapsia ja perheitä. Konsepti tarjoaa perheille helpon tavan astua mukaan seuramaailmaan ja liikkumaan yhdessä Perheliikkarin keinoin. Tämä sitouttaa perheitä myös seuraan ja ohjaa myöhemmässä vaiheessa lajin pariin, toteaa ESLUn Liikkari-kouluttaja ja yksi uudistetun Liikkarin tekijöistä Satu-Maria Ruotsalainen.  

Ennen Liikkari-toiminnan aloittamista ohjaaja käy 16 tunnin Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen. Koulutuksia järjestävät liikunnan aluejärjestöt, ESLU mukaan lukien.

- Kahden päivän koulutus sisältää paljon käytännön läheisiä harjoitteita, teoriaa, pienryhmätyöskentelyä ja liikunnan ohjausta. Ohjaajat saavat uusimman ja ajankohtaisimman tiedon lasten liikunnan teoriapohjasta, Liikuntaleikkikoulun toimintaperiaatteista ja arvoperustasta sekä eväitä lasten ja perheiden ohjauksen työkalupankkiin. Lisäksi laaja materiaali sisältää koko vuoden motoristen taitojen suunnitelmat ns. vuosirakenteen sekä yhden tunnin rakenteen. Käymme myös läpi ideoita ja vinkkejä lasten ja perheliikunnan toteuttamaiseen sekä pohdimme, kuinka soveltaa ja kehittää tuttuja leikkejä ja harjoituksia eri ikäisille ja taitoisille liikkujille sekä eri oppimisympäristöissä. Kirsikkana kakun päälle ohjaajat saavat myös oppia siihen, kuinka taataa aktiivisen tunnin ilman jonottelua ja odottelua sekä aktivoida aikuiset mukaan liikkumaan tunnilla, kertoo Ruotsalainen.

 - Liikaria voi muokata myös lajiliikkariksi. Tällöin joka toinen tunti on Liikkarin perusideologiaa eli perusliikuntataitoihin tutustumista ja vahvistamista ja joka toinen tunti seuran omaa lajitreenejä, Ruotsalainen lisää.

Liikkari-koulutuksen jälkeen ohjaajilla/valmentajille on pätevyys järjestää liikuntaleikkikoulutoimintaa. Mukaan kotiinviemisiksi on uusien oppien lisäksi monipuolinen ohjaajakansio, joka sisältää teoriapaketin lapsen liikunnallisesta kehityksestä, 75 valmista tuntimallia sekä Liikuntaleikit ja välinevinkit -oppaat.

Palautteita Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksesta

Koulutuksessa ei käyty pelkästään teoriaa vaan pääsimme porukan kanssa harjoittelemaan leikkien ja pelien ohjaamista. Koulutus oli hyvin osallistava ja pääsimme keskustelemaan paljon yhdessä eri aiheista. Oppiminen ei tällöin tapahtunut pelkästään kouluttajalta vaan myös muilta osallistujilta.

Tulisin mielelläni jopa uudestaan kertaamaan koulutuksen asioita. Oli mahtavaa, että koulutus sisälsi paljon käytännöllisiä osuuksia, kuten opetusdemonstrointia (eli leikkien näyttämistä sekä siihen liittyvää reflektointia), omaa konkreettista liikuntaleikkiohjausta, ryhmätöitä ja keskusteluja. Ohjaaja oli mahtava ja lämminhenkinen, joka innosti kaikkia osallistua oikein mainiosti aiheeseen.

Innostava, mukava ja ammattitaitoinen kouluttaja. Mukaan saatava materiaalikansio oli huippu. Koulutuspäivien sisältö oli hyvä, tehtiin paljon itse, josta iso plussa. Kiva pieni porukka, joiden kanssa oli superkiva viikonloppu.

Koulutuksessa oli sopivassa suhteessa teoriaa ja käytäntöä. Mukava ja innostava kouluttaja!

Kiinnostuitko? Lähde mukaan Liikkari-koulutukseen

ESLUn seuraava Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutus järjestetään 20.-21.1.2024 Helsingissä. Koulutuksen hinta on 220 euroa sisältäen ohjaajakansion. Kouluttajana ammattitaitoinen ja kehuttu Satu-Maria Ruotsalainen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 5.1.2024 ESLUn sivuilta.

Kuva: Satu-Maria Ruotsalainen

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija