Valikko 2 / 2023
Hymyilevät nuoret koripallokentällä, toinen pyörätuolissa, pitävät toisiaan kädestä

Soveltavan liikunnan sanasto ajan tasalle

Päivitetty Soveltavan ja paraurheilun sanasto esittelee soveltavaa liikuntaa ja paraurheilua koskevien käsitteiden keskeiset sisällöt ja antaa tarvittavat suositukset suomenkielisestä termistöstä sekä vastineet suomenkielisille termeille ruotsiksi ja englanniksi. Valmis sanasto sisältää 40 soveltavan liikunnan ja paraurheilun keskeistä käsitettä.

Soveltavan liikunnan piiriin kuuluu noin 15 prosenttia Suomen väestöstä. Kirjava ja laaja joukko, joka vastaa kokoluokaltaan yhtä suurta liikuntapalveluiden kohderyhmää kuin lapset ja nuoret. Soveltavan liikunnan termistö on muuttunut nopeasti 1980-luvulta 2020-luvulle tullessa. Tämän vuoksi käytännön työssä sekä eri asiayhteyksissä soveltavasta liikunnasta käytetään vaihtelevasti vanhempia ja uudempia käsitteitä.

Erilaisten käsitteiden käyttö voi aiheuttaa hämmennystä ja väärinymmärryksiä. Vanhat käsitteet voivat tuntua loukkaavilta, saattavat estää yhteistyön tekemistä ja soveltavan liikunnan kehittämistä. Soveltavan liikunnan määrittelevälle sanastolle, joka kerää yhtenäiset, suositeltavat termit yksien kansien väliin, oli selkeä tarve.

Liikuntatieteellinen Seura ja Sanastokeskus käynnistivät marraskuussa 2021 soveltavan liikunnan ja paraurheilun käsitteitä koskevan sanastotyön. Sanastotyön lähtökohtana ovat aina käsitteet, ei sanat tai termit. Käsitelähtöisessä sanastotyössä keskitytään käsitteen merkityssisältöön. Soveltavan liikunnan sanastoa tehdessä lähdettiin liikkeelle aiheen rajaamisesta ja valittiin määriteltävät käsitteet, jotka analysoitiin ja määriteltiin.

Termien valinnassa on pyritty ottamaan huomioon toimintarajoitteisten henkilöiden itse käyttämä kieli. Lisäksi on pyritty huomioimaan, että perinteisten soveltavan liikunnan kohderyhmien rinnalle on noussut paljon muitakin ryhmiä, joiden liikunnan järjestäminen vaatii soveltamista. Näitä ovat muun muassa kieli-, sukupuoli-, seksuaali- ja etniset vähemmistöt. Neutraali ja syrjimätön kieli on tärkeä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisen väline.

Tutustu sanastoon.

Soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto tutuksi -webinaari 10.2.

Olympiakomitean järjestämässä tutkitun liikuntatiedon klinikassa esitellään Liikuntatieteellisen Seuran ja Sanastokeskuksen sanastotyön tulokset ja syvennytään niiden hyödyntämiseen käytännön työssä. Sanasto on tarkoitettu liikuntapalveluiden tarjoajille, liikunnanohjaajille ja -opettajille, alan tutkijoille ja tietoa alalla suositeltavista termeistä tarvitseville. Tilaisuus järjestetään webinaarina 10.2.2023 klo 9.00–10.00. Ilmoittaudu tilaisuuteen.

Lähde: Liikuntatieteellinen Seura, Olympiakomitea

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija