Valikko 5 / 2018

ESLUn maksuttomassa koulutusillassa aiheena kuormituksen ja palautumisen seuranta

Pitkän linjan ammattilainen, fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja Jesse Talikka luennoi kuormituksen ja palautumisen seurannasta ESLUn koulutusillassa 23.5. Nykyisessä työssään Mehiläinen Oy:ssä Talikka testaa, ohjaa ja laatii harjoitusohjelmia muun muassa Mestarien Liigassa pelaaville jalkapalloilijoille ja Venäjän maajoukkuetason koripalloilijoille. Lisäksi hän konsultoi lääkäritiimejä Return to Play -kuntoutuksen osalta.

Talikka on toiminut konsulttina ja kouluttajana ammattiurheilussa ympäri maailmaa. Hän on toiminut muun muassa Helsingin Seagullsien fysioterapeuttina sekä amerikkalaisen jalkapallon maajoukkueen fysiikkavalmentaja. Lisäksi hän toimii ammattigolfaajien henkilökohtaisena fysiikkavalmentajana ja esimerkiksi Sanna Nuutinen kuuluu hänen valmennettaviinsa. Talikka taustoitti koulutuksessa käsiteltäviä aiheita ennakkoon Etelätuulelle.


Miten erilainen kuormittaminen vaikuttaa suorituskykyyn?

Kuormittuminen voi vaikuttaa suoristuskykyyn monellakin eri tapaa. Ensin on ymmärrettävä, mikä osa-alue kehossa on kuormittunut. Onko kuormitus sydän- ja verenkiertoelimistössä, keskushermostossa vai tuki- ja liikuntaelinrakenteissa. Esimerkiksi keskushermoston kuormittuminen saattaa näkyä heikentyneinä reaktioaikoina. Sydän- ja verenkiertoelimistön kuormittuneisuus voi ilmetä puolestaan heikentyneinä kestävyysominaisuuksina.
 

Miten kuormittuneisuutta voidaan seurata?

Kuormittuneisuuteen on erilaisia mittareita, jotka tarjoavat arvokasta ja hyvin tarkkaakin dataa. Käytännössä kuormituksesta voidaan kuitenkin saada paljon tietoa subjektiivisten kyselyiden, niihin yhdistettyjen fyysisten suorituskykytestien sekä harjoituspäiväkirjojen avulla.
 

Miten harjoittelua voidaan muokata saadun tiedon avulla?

Riittävän datan avulla harjoittelua voidaan muokata yksilöllisten tarpeiden mukaan. Harjoitusten ja harjoitusohjelmien muokkaamiseen vaikuttavat monet tekijät, mutta lähtökohtaisesti harjoittelua muokataan usein kokonaisvolyymin tai intensiteetin osalta.

 

Koulutusilta sopii erinomaisesti niin yksilö- kuin joukkuelajien valmentajille, huoltajille sekä urheilevien lasten ja nuorten vanhemmille. Luennon lopussa on aikaa myös kysymyksille! Tilaisuus on maksuton, mutta muistathan tutustua huolella tilaisuuden ilmoittautumis- ja peruutusehtoihin. Toivomme ilmoittautumisia 16.5.2018 mennessä.

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä

Juhana Särkelä

Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija