Valikko 11 / 2019

Pj-klubissa keskustellaan seurajohtamisen arjesta – tilaisuuden avaa Harri Nummela

OP Pohjolan liiketoimintajohtaja ja Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela arvostaa suuresti seurojen toimintaan osallistuvia niin päätoimisia kuin vapaaehtoisia. Miten Jääkiekkoliiton puheenjohtajana neljättä vuotta toimiva Nummela näkee seuratoiminnan? Entä mitkä seikat hän kokee hyvän johtamisen kulmakiviksi?

Kosketus seuratoimintaan syntyi Nummelalle jo lapsuus- ja nuoruusvuosina. Tuolloin aika vierähti tiiviisti jääkiekon parissa Tapparan juniorijoukkueissa pelatessa. Nummelan oma peliura päättyi armeija-aikaan ja yliopisto-opintoihin. Seuratoiminnan pariin hän päätyi jälleen lastensa urheiluharrastusten kautta, kun hän lähti mukaan erilaisiin urheilun vapaaehtois- ja luottamustoimien piiriin.

- Urheiluseurat ovat kaikissa lajeissa suomalaisen urheilun perusyksikköjä, joiden varaan rakentuu niin kilpa- kuin harrasteurheilun elinvoimaisuus. Seuroissa tehdään koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta äärimmäisen arvokasta ja osaava työtä. Seuratoiminnan organisaatiot ovat ensisijaisesti vapaaehtoisorganisaatioita, joten seuratoimijoiden motivointiin ja sitouttamiseen on tarpeen panostaa. Yhteisöllisyys, positiivisuus ja asenne "tosissaan, mutta ei vakavissaan" ovat minusta sellaisia kulmakiviä, joiden varaan voi rakentaa seuran, jonka piirissä kaikkien on hyvä toimia, sanoo Nummela.

Nummelan mukaan hyvän johtamisen kulmakivet lienevät samat niin urheilu- kuin yritysmaailmassa. Oikeat ihmiset oikeille paikoille ja yhteinen suunta selväksi yhdessä keskustellen. Tämän jälkeen johtajan tulee antaa omalle joukkueelleen tilaa pelata ja loistaa.

- Johtajan itsensä kannattaa keskittyä ensisijaisesti mahdollisten onnistumisen esteiden poistamiseen ja toisaalta kannustaa omaa joukkuettaan jatkuvaan oppimiseen, toteaa Nummela.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan näkökulmasta Suomi-kiekon keskeisiä painopisteitä ovat tällä hetkellä harrastajamäärän kasvattaminen, nais- ja tyttöjääkiekon kehittäminen sekä huippukiekon kansainvälisestä menestyksestä huolehtiminen.

- Edellä mainittujen asioiden ympärille keskittyy niin Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan kuin myös koko muun liittohallituksen työ. Jääkiekkoliiton puheenjohtajuus on luottamustoimi, joka välillä vaatii paljon mutta myös toisaalta antaa paljon, sanoo Nummela.

Tervetuloa mukaan Pj-klubiin 8.1.2020

Vuoden ensimmäinen Pj-klubi järjestetään Helsingissä Pohjola Sairaalan tiloissa keskiviikkona 8.1.2020 klo 18.00–21.00. Ilmoittaudu mukaan 1.1.2020 mennessä ESLUn sivulla. Kannattaa toimia nopeasti, sillä mukaan mahtuu 25 ensimmäistä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Pj-klubi on seurojen puheenjohtajille tarkoitettu tapaamis- ja kouluttautumisfoorumi, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Tapaamisissa puheenjohtajille tarjotaan ajankohtaisen tiedon lisäksi mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia seuratoiminnan johtamisesta.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija