Valikko 6 / 2019

Yökoris osallistaa nuoria ja tarjoaa kohtaamisia

Helsingin NMKY järjestää Yökoris-toimintaa matalalla kynnyksellä iästä ja sukupuolesta riippumatta. Toiminnan keskeisenä ideana on luoda monikulttuuriselle nuorisolle yhteisö, jolla on mielekästä toimintaa ja johon jokainen voi tuntea kuuluvansa. Aktiviteetit rakennetaan liikunnan ja musiikin ympärille. Toiminta myös työllistää nuoria.

Yökoris-toiminta aloitettiin yhdistyksen huomattua, ettei monilla maahanmuuttajanuorilla ollut mielekästä tekemistä. Vuosien saatossa toiminnalla on ehkäisty nuorten syrjäytymistä, tarjottu työpaikkoja ja integroitu maahanmuuttajataustaisia nuoria yhteiskuntaan.

Yökoriksen vastuuohjaaja Saara Wahlgrenin (kuvassa) mukaan toimintatapa on yksinkertainen: HNMKY:n ohjaajat ja nuoret vievät välineet ja musiikin koripallokentälle, johon nuoret voivat kokoontua vastuuohjaajan valvoessa toimintaa. Nuorilla ei tarvitse olla koripallotaustaa vaan paikanpäälle voivat tulla kaikki halukkaat. Toiminta painottuu iltaan, jotta nuoret saavat tekemistä ja pääsevät mukaan.

- Liikunta yhdistää helposti eikä siinä tarvitse yhteistä kieltä. Haluamme, että kaikki voivat tulla mukaan hyvällä fiiliksellä ja löytää yhteisöllisyyden porukasta. Emme halua jaotella ketään vaan kaikki ovat toteuttamassa yhdessä toimintaa. Aina ei tarvitse pelata, mukaan voi tulla tapaamaan muita nuoria. Moni tulee paikalle juuri yhteisömme vuoksi, sanoo Wahlgren.

Nimestä huolimatta toimintaa järjestetään myös päivisin ja muidenkin lajien kuin vain koripallon ympärille. Yökoriksen kautta nuoret löytävät myös muita HNMKY:n palveluita.

Toiminta tuo ihmisiä, säännöt turvallisuutta ja osaavassa ohjauksessa rakentuu tiimi

Jo neljättä kesää toiminnassa mukana oleva Wahlgren kokee työnsä erittäin tärkeäksi. Työssään hän näkee konkreettisesti, kuinka Yökoris on saanut nuoria pois epäasiallisesta toiminnasta. Hänen mukaansa Yökoris-toiminta tuo turvallisuuden tunnetta nuorille ja ympäristölle, koska mukana on aina HNMKY:n ohjaajia.

- Yökoris työllistää tänä kesänä lähes 70 nuorta, jotka ovat iältään suurimmaksi osaksi 15-20 vuotiaita. Osa on hakenut meille erillisellä hakemuksella, osa on puolestaan meille tuttuja nuoria, joille olemme ehdottaneet työllistymistä toiminnan kautta. Useammalle tämä on ensimmäinen työpaikka, joten autamme nuoria ymmärtämään, mitä työpaikka merkitsee ja mitä velvollisuuksia se tuo tullessaan. Nuoret harjoittelevat muun muassa vastuunkantamista, kertoo Wahlgren.

Wahlgrenin mukaan Yökoriksen pariin nuoret löytävät sosiaalisen median kautta tai kavereiden suositusten perusteella. Yökoriksella on sivustonsa niin Facebookissa, Instagramissa kuin Snapchatissa. Nuoret halutaan osallistaa mukaan myös viestinnän toteuttamiseen, ja nuorista koostuva some-tiimi saa toteuttaa omannäköistään sisältöä some-kanaviin. Wahlgren kertoo nuorten tuovan toimintaa esille myös omissa henkilökohtaisissaan kanavissaan.

- Meillä on käytössä myös YökorisApp, jonka jokainen voi ladata omaan puhelimeensa. Sovelluksesta näkee helposti, milloin ja missä Yökoris-tapahtumia järjestetään ja minkä tasoisia pelejä on luvassa. Yleisesti kaikki pelimme ovat matalan tason toimintaa, mutta joskus järjestämme kovempitasoisia pelejä. Haluamme kannustaa myös tyttöjä aktiivisemmin mukaan toimintaan. Järjestämme silloin tällöin tytöille omia tempauksia. Mukana on nyt enemmän myös naistyöntekijöitä, jotta tytöillä olisi helpompi tulla mukaan, toteaa Wahlgren.
HNMKY on toteuttanut Yökoris-toimintaa jo yli 20 vuotta. Nyt toimintamalli on laajentunut Turkuun ja aloitetaan Tampereella. Helsingissä Yökorista pyöritetään tänä kesänä lähes 30 eri toimipisteessä. Päivittäin tapahtumat pyörivät kolmessa eri kohteessa, ja mahdollisuuksia mukaan järjestetään myös pop up -tapahtumia.

- Meille voi kuka tahansa vinkata paikkaa, johon kyseinen tapahtuma olisi tervetullut tai jossa nuoret kaipaisivat tekemistä. Osa nuorista kiertääkin kaikki kesällä järjestettävät tapahtumat paikasta riippumatta, toteaa Wahlgrenin.  


Helsingin NMKY tekee kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta monialaista ja merkittävää yhteiskuntatyötä liikuntakasvatuksen sektorilla. HNMKY:n tavoitteena on toimia esimerkillisenä lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua sekä aikuisten harrastustoimintaa ja sosiaalista liikuntaa toteuttavana tahona. Esimerkillisyys ilmenee toimintasisältöjen laadun ja monipuolisuuden, ohjaajien ja valmentajien ammattitaidon sekä suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden kautta

Facebook: https://www.facebook.com/YokorisOffical/ I Instagram: @Yokorishelsinki 

Kuvat: Qahtan Adnan

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija