Valikko 8 / 2020
Kuvassa juoksusuora

Liikunta ja urheilu on pelastettava budjettiriihessä

Liikunnan ja urheilun rahoitus on ennennäkemättömässä vaarassa. Valtiovarainministeriön julkaiseman budjettiesityksen mukaan rahoitus laskisi 40 miljoonaa euroa eli noin neljänneksen koko valtion liikuntabudjetista. Tämä tarkoittaisi vaikeuksia kaikkien liikunnan osa-alueiden rahoituksessa kuntien liikuntatoimesta liikuntapaikkarakentamiseen ja liikuntajärjestöjen avustamiseen. Hallituksen on löydettävä syksyn budjettiriihessä keinot rahoituksen pelastamiseen.

Veikkauksen tuloutuksella rahoitetaan tiedettä, taidetta, liikuntaa, nuorisotyötä, sosiaali- ja terveystyötä sekä hevosalaa.

Rahapelivoittovarojen odotetaan laskevan ensi vuodesta alkaen merkittävästi, jopa kolmanneksella. Suomessa liikunta on veikkausvoittovaroista riippuvaisin toimiala: noin 92 % valtion liikuntamäärärahoista katetaan veikkausvoittovaroin (150 milj.).

Rahapelivoittovaroista kanavoitua rahoitusta voidaan täydentää yleisillä budjettivaroilla. Lisäksi käytettävissä on vastuullisia rahapelipoliittisia keinoja. Hallitusohjelmassa on sitoumus kompensoida arpajaislain muutoksesta aiheutuva veikkausvoittovarojen lasku. Tämä on tärkeä lupaus, jonka hallitus on antanut myös liikunnalle – yli miljoonan ihmisen kansanliikkeelle.

Rahoitus on turvattava, jotta liikunta ja urheilu voivat tuottaa jatkossakin terveyttä, yhteisöllisyyttä ja elämyksiä.

- Leikkaus toimisi hallitusohjelman ja liikuntapoliittisen selonteon tavoitteiden vastaisesti. Tavoitteena on lisätä liikettä ja kansalaisten fyysistä aktiivisuutta, samoin kuin liikunnan kansalaistoimintaa ja urheilumenestystä. Jo nyt huonokuntoiset liikuntapaikat olisivat suurissa haasteissa leikkausten vuoksi. Esimerkiksi uimahallit ovat tärkeitä liikkumis- ja kohtaamispaikkoja eri-ikäisille liikkujille, toteaa ESLUn toiminnanjohtaja Päivi Ahlroos-Tanttu.

Liikunta- ja urheiluyhteisön on toki kehitettävä ja tehostettava toimintaansa esimerkiksi hyödyntämällä digitalisaatiota. Tavoitteena on päästä tilanteeseen, jossa meillä on näkymä vahvistuvasta ja elinvoimaisesta liikuntakulttuurista. Se tuottaa menestystä, hyvinvointia ja iloa kaikille.

Liikunnalla ja urheilulla on huomattava merkitys koko yhteiskunnalle. Liian vähäinen liikunta aiheuttaa yhteiskunnalle vähintään kolmen miljardin kustannukset UKK-instituutin johtaman selvityksen mukaan. Liikunnan lisääminen on yhteydessä käytännössä kaikkien suurten kansansairauksien ehkäisyyn – oli kyse tuki- ja liikuntaelinsairauksista, sydän- ja verisuonisairauksista tai jopa mielenterveysongelmista. Huippu-urheilu puolestaan on avaintekijä suomalaisten yhteenkuuluvuudessa ja elämyksissä. Noin neljä viidestä suomalaisesta pitää kansainvälistä urheilumenestystä tärkeänä tai erittäin tärkeänä.
Liikunnan ja urheilun rahoituksen turvaaminen on Suomen kansan yhteinen asia.

Budjettiriihi pidetään 14. - 15.9.2020.

Lisätietoja:
Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLU
toiminnanjohtaja Päivi Ahlroos-Tanttu
puh. 040 716 1355

Kuva: Pixabay