Valikko 8 / 2020

ESLU koulutti ensimmäiset 20 nuorta Lasten Liike -ohjaajakoulutuksessa

Lasten Liikkeen tavoitteena on lisätä kaikkien lasten mahdollisuuksia osallistua laadukkaaseen liikunta- ja harrastustoimintaan. Liikunnan aluejärjestöjen järjestämät Lasten Liike -ohjaajakoulutukset auttavat tavoitteen toteutumista antamalla ohjaajille monipuolista tietoa ja laadukkaita työkaluja ohjaamisen tueksi.

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLU koulutti ensimmäiset Lasten Liike -ohjaajat elokuun lopussa. Aloitteleville ohjaajille suunnattu koulutus tarjosi osallistujille runsaasti käytännön työkaluja kaikille avoimen ja innostavan liikunnallisen harrastustoiminnan suunnitteluun.

- Aloittelevien ohjaajien koulutuksessa tutustuimme, mitä on lapsikeskeinen, turvallinen ja hauska toiminta. Käsittelimme esimerkkien ja harjoitusten avulla ohjauksen perustaitoja ja ryhmän hallintaa. Lisäksi pohdimme, mitä ovat hyvän ilmapiirin luomisen keinot, kertoo ESLUn kouluttaja sekä lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Sari Lähdesmäki.

Koulutuksessa oli mukana yli 20 oppimaan innostunutta ohjaajaa muodostelmaluistelun, uimahyppyjen, uinnin, telinevoimistelun, painin, jalkapallon, cheerleadingin, joukkuevoimistelun, lentopallon ja triathlonin parista.

Helsingin Uimareiden nuoret ohjaajat saivat uusia ideoita

Helsingin Uimarit halusivat tarjota ohjaajakoulutuksen aktiivisille, juuri kilpauransa lopettaneille nuorille, jotka saisivat koulutuksesta lisää osaamista ja vahvistusta omaan ohjaamiseen. Seuran kilpauinnista vastaava Riikka Nordström kertoi seuran käyttäneet aiemminkin ESLUn koulutuksia, joista palaute oli ollut hyvää. Nordström tiesi löytäneensä etsimänsä ohjaajakoulutuksen, kun ESLUn markkinoinneista nousi esiin Lasten Liike -ohjaajakoulutus aloitteleville ohjaajille.

- Koulutukseen osallistuneet nuoret tykkäsivät ja pitivät käytännönläheistä koulutusta todella hyödyllisenä. Koulutus oli nuorten omien sanojensa mukaan vahvistanut heidän valmennustaitojaan ja antanut paljon uusia ideoita valmentamiseen. Teoriaa ja käytännönharjoituksia oli ollut kuulemma hyvässä suhteessa. Erityisen tärkeänä pidettiin ymmärrystä siitä, että omalla esimerkillään he luovat kannustavan ja turvallisen ilmapiirin, kertoo Nordström.

Helsingin Uimarit tukevat harrasteliikuntaa järjestämällä uima- ja uintitekniikkakouluja sekä kerhotoimintaa lapsille ja nuorille, jotka eivät halua kilpailla. Tällä hetkellä harrastustoiminnan parissa on mukana noin 120 lasta. Lasten Liike -ohjaajakoulutus lisää osaavien ohjaajien määrää seuran harrasteuinnin puolella kilpauintiryhmien lisäksi.

Lasten Liike on lupaus hyvin organisoidusta liikuntaharrastustoiminnasta

Lasten Liike -koulutukset tukevat lajiliittojen ja muiden järjestöjen koulutuksia tuomalla vahvemmin esille harrastustoiminnan erityispiirteitä.

- Lasten Liike -koulutuksissa ohjaajat saavat monipuolisia vinkkejä liikuttaa ja toimia erilaisten lasten kanssa. Liikunnan riemun löytäminen ja monipuolisuus ovat merkittävässä roolissa lasten liikunnassa. Yksi tärkeistä seikoista on, että ohjaajat ymmärtävät myös oman tärkeän roolinsa liikunnalliseen elämäntapaan innostajina ja toimivat hyvinä esimerkkinä lapsille. Oli upeaa kuulla, että tämä nousi esille myös Helsingin Uimareiden ohjaajien palautteesta, toteaa Lähdesmäki.

Lasten Liike -ohjaajakoulutukset huomioivat sekä aloittelevat että kokeneemmat ohjaajat. Molemmille kohderyhmille on räätälöity omat koulutuksensa, joita järjestävät ESLU ja muut Liikunnan aluejärjestöt ympäri Suomen.

Seurat, jotka ovat kouluttaneet ohjaajiansa Lasten Liike -ohjaajakoulutuksessa sekä täyttävät Lasten Liike -laatukriteerit saavat Lasten Liike -laatutunnuksen käyttöönsä. Tunnus kertoo toiminnan innostavuudesta, suunnitelmallisuudesta ja turvallisuudesta.  

Syksyn Lasten Liike -koulutukset - Iloa ja Liikettä!

ESLU järjestää syksyllä vielä kaksi Lasten Liike -koulutusta:

Iloa ja Liikettä! Lasten Liike -koulutus, nuoret ja aloittelevat ohjaajat 27.10.

Iloa ja Liikettä! Lasten Liike -koulutus, kokeneet ohjaajat ja valmentajat sekä opettajat 9.11.


Lasten Liike on koko liikuntayhteisön yhteinen ponnistus lasten ja nuorten liikunnallisen harrastustoiminnan lisäämiseksi. Lasten Liike -tunnus kertoo laadukkaasta ja kaikille avoimesta toiminnasta. Olympiakomitea edistää Lasten Liike -toimintaa paikallisesti Liikunnan aluejärjestöjen, kuntien sekä urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa. Lisätietoja Olympiakomitean verkkosivuilta.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija