Liikuntaneuvonnan tavoitteena on edistää yksilön hyvinvointia ja terveyttä liikunnan avulla. Neuvonnalla pyritään motivoimaan ihmisiä liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla, omaa terveyttä ja hyvinvointia edistäen.
Neuvonnan lähtökohtana ovat yksilölliset tarpeet – lähtötilanne, resurssit ja tavoitteet. Liikuntaneuvonta on tarkoitettu erityisesti terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittämättömästi liikkuville.
Liikuntaneuvonta aktivoi liikkumaan
ESLU on ollut rakentamassa liikuntaneuvontaprosesseja alueensa kunnissa koko 2000-luvun ajan. Toiminta-alueen kunnista valtaosa tarjoaa tai ainakin suunnittelee tarjoavansa liikuntaneuvontapalveluja kuntalaisille. ESLU välittää kuntiin hyviä käytäntöjä, tukee ja konsultoi toimijoita sekä osallistuu tarvittaessa johtoryhmätapaamisiin ulkopuolisena asiantuntijana.
ESLUn liikuntaneuvonnan kehitystyö kohdistuu kuntien tarjoamaan liikuntaneuvontaprosessiin, jossa säädellään ja/tai kehitetään:
- neuvontaan ohjautumista ja valikoitumista
- liikunnan lisäämistä tukevia työkaluja
- neuvontaprosessin jatkotoimenpiteitä
- neuvonnan vaikuttavuuden arivointia
ESLUn liikuntaneuvontapalvelut kunnille:
- tukea liikuntaneuvonnan aloittamiseen ja kehittämiseen
- henkilöstön koulutusta ja verkostoitumismahdollisuuksia
- paikallisen palveluketjun vahvistaminen (urheiluseurojen ja apteekkien aktivointi)
- tukea viestintään sekä näkyvyyttä tapahtumien ja kampanjoiden avulla
- terveyskunnon mittaukset
Merkittävä kumppani liikuntaneuvonnan edistämistyössä on Liikkuva aikuinen -ohjelma, jonka myöntämä hanketuki on ollut avainasemassa useiden kuntien neuvontapalveluiden kehittämisessä ja käynnistämisessä. ESLU tarjoaa kunnille tukea hankesuunnitelman ja avustushakemuksen työstössä. Toimijoiden yhteisenä tavoitteena on edistää kuntalaisten terveellisiä elintapoja liikunnan keinoin.