Liikunnan aluejärjestöjen Jekku-jänön kanssa voi laittaa töppösiin vipinää varhaiskasvatuksessa.

Liikunnan aluejärjestöt haluavat olla tukena lisäämässä alle kouluikäisten lasten fyysistä aktiivisuutta ja kehittämässä aktiivisempaa varhaiskasvatuspäivää. Jekku-jänön kanssa voi hauskasti lisätä liikettä varhaiskasvatuksessa.

Jekku-jänön materiaalit

Jekku-jänön seikkailuviikko - motoriset taidot

Varhaiskasvatusikä on motoristen taitojen kehittymisen kulta-aikaa. Taitojen vakiintuminen vaatii paljon toistoa ja harjoittelua. Liikunnan aluejärjestöjen Jekku-jänö-seikkailuviikolla harjoitellaan hauskasti yhdessä Jekku-jänön kanssa liikkumis-, käsittely- ja tasapainotaitoja sekä kerätään taitoporkkanoita onnistumisista. Klikkaa materiaaleihin.

Jekku-jänön seikkailuviikko ulkoympäristössä

Viikon aikana Jänön mukana laitetaan töppöset heilumaan pomppimalla parkour-radalla, pelaamalla liikunnallista Jekku-muistipeliä, seikkailemalla päiväkodin aitojen ulkopuolella ja leikkimällä vauhdikkaita juoksuleikkejä – Jekku-rentoutushetkeä unohtamatta. Viikon huipennus on Jekku-juhlat! Klikkaa materiaaleihin.

Jekku-jänön seikkailuviikko sisätiloissa

Viikon aikana Jänön mukana laitetaan töppöset heilumaan Jekku-jenkan tahtiin, etsitään kadonnutta häntää temppuradalla ja askarrellaan tikku-Jekut ja jänökorvat. Lisäksi lapset voivat tutkia Jekun seikkailuja julisteesta, ja mikä hauskinta – Jekku lähettää lapsille liikkumaan innostavia kirjeitä. Viikko huipentuu Jekku-juhliin, sillä pienissäkin tiloissa mahtuu temmeltämään! Klikkaa materiaaleihin.

Jekku-jänön liikunnallinen muistipeli

Kirsi Tapanin kuvittamissa Jekku-jänön muistipelikorteissa pääsette sukeltamaan perinteisen lautapelin liikunnalliseen versioon. Muistipelikortit sopivat moneen käyttötarkoitukseen. Ne lisäävät lasten liikettä ja kehittävät motorisia perustaitoja sekä ulkona että sisällä.

Liikunnallisen Jekku-jänön muistipelin avulla voi harjoitella taitoja niin tasapainossa, liikkumisessa kuin välineenkäsittelyssä. Korteilla voi pelata Jekku-jänön muistipeliä pareittain tai ryhmässä. Kortteja voi hyödyntää myös taskunopassa, lorupusseissa, kehokortteina, lottopelissä tai vaikka pihasuunnistuksessa. Klikkaa materiaaleihin.

Jekku-jänö-toimintakortit

Liikunnan aluejärjestöjen lasten liikunnan asiantuntijoiden suunnittelemissa ja Kirsi Tapanin kuvittamissa Jekku-jänö-toimintakorteissa liikutaan yhdessä aikuisen kanssa. 

Jekku-jänö-toimintakortit ovat loistava tuki huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön, ja niiden käyttö on helppoa. Kortit tukevat lasten motoristen taitojen harjoittelua. Kortit ovat suunniteltu toiminnallisiksi tehtävärasteiksi, joissa yhdessä aikuisen kanssa koetaan liikkumisen riemua. Klikkaa materiaaleihin.

Jekku-jänö-lorukortit

Veera Vähämaan sanoittamissa ja Kirsi Tapanin kuvittamissa Jekku-jänö-lorukorteissa riittää jännitystä. Jekku-jänö kadottaa häntänsä, mutta yllättäen kettu tuleekin apuun. Lyhyet lorunpätkät vauhdittavat lasta liikkumaan riimien tahdissa.

Kortit sopivat hyvin käytettäviksi ulkona, missä riittää tilaa liikkua. Lorun voi ensin lukea kortista useaan kertaan ja antaa lasten itse keksiä tarinaan sopivia liikkeitä. Kuvat ja kortin vinkit auttavat monipuolistamaan liikkumista. Vinkit kannustavat myös pohtimaan ja havainnoimaan ympäristöä.

Korteissa käydään läpi motorisia perustaitoja. Jekku-jänö vie mukaansa mm. heittämään, kierimään ja hyppimään. Jekku-tuokio voi olla koko tarinan pituinen retki lähimetsään tai lyhyt, yhden kortin verryttelyhetki muun toiminnan lomassa.

Lorukortit kehittävät motorisia taitoja. Lasten motoriset taidot kehittyvät leikkien ja liikkuen. Lorukorttien avulla on helppo harjoitella tasapaino-, käsittely- ja liikkumistaitoja. Jekku-jänö vie lapset hyppimään, heittelemään häntäänsä, kierimään ja iloitsemaan liikkumisesta. Klikkaa materiaaleihin.

Kaikki Jekku-jänön materiaalit löytyvät Liikunnan aluejärjestöjen sivuilta.

Jekku-jänö liikutti päiväkoti Vilskeen lapsia

Videossa näytetään, miten turkulaisessa päiväkoti Vilskeessä korttien avulla lähdetään metsään Jekun häntää etsimään. Hauskaa riittää, kun mäkeä kierivät yhdessä alas kaikki taaperosta päiväkodin johtajaan. Videoäänenä loruilee sanataiteilija Veera Vähämaa. Klikkaa videoon.

Ota kuvia ja videoita Jekku-jänön seikkailuista! Jaa ne somessa hastagilla #jekkujänö