Riittävä fyysinen aktiivisuus on edellytys kouluikäisten terveelle kasvulle, kehitykselle ja hyvinvoinnille. Kansallinen lasten ja nuorten liikkumissuositus kuvaa parhaaseen tieteelliseen näyttöön perustuen, kuinka paljon ja millaista liikuntaa lapset ja nuoret tarvitsevat hyvinvointinsa turvaamiseksi. Liikkumissuositus sisältää ydinsuosituksen tiiviissä muodossaan, suosituksen ja käytettyjen käsitteiden tulkinnat, ideoita toteuttamisesta sekä tutkimustietoa niin liikkumisen ja paikallaanolon vaikutuksista kuin lasten ja nuorten liikkumisesta, fyysisestä kunnosta ja toimintakyvystä.

Liikkumissuositus 7 - 17-vuotiaille lapsille ja nuorille

  • Reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään tunti päivässä.
  • Nosta reilusti sykettä ja hengästy kolme kertaa viikossa.
  • Vahvista lihaksistoa ja luustoa kolme kertaa viikossa.
  • Tauota paikallaanoloa ja liiku aina kun voit.
  • Nuku riittävästi, jotta palaudut päivästä.

Lasten ja nuorten liikkumissuositus on valmisteltu monitieteisessä ja -ammatillisessa lasten ja nuorten liikkumisen ja hyvinvoinnin asiantuntijaryhmässä.

Lisämateriaaleja kouluikäisten liikkumissuosituksiin liittyen löydät UKK-instituutin sivuilta.

Tutustu myös Terve koululainen -hankkeen sivustoon. Sivustolta löytyy runsaasti tietoa liikunnan merkityksestä kouluikäisille.

Vinkkejä välitunneille

ESLU on työstänyt yhdessä Innostun liikkumaan -hankkeen kanssa psykomotoristen taitojen kortit. Kortit on tarkoitettu tulostettavaksi kenelle tahansa lasten kanssa toimivalle ja tuomaan ideoita vaikkapa välituntien iloksi.

Pääset lataamaan kortit alta!
 

Lähde: Liikkumissuositus 7-17-vuotiaille lapsille ja nuorille. 2021. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusarja 2021:19.