6.6.2023

Urheiluseurojen alueellinen Digiloikka -hankkeen kaikki pilottikoulutukset on järjestetty ja hanke siirtyy seuraavaan vaiheeseen, jossa hankkeen tavoitteena on tehdä koulutusympäristöä ja -alustaa tutuksi seuroille. ESLU jalkautuu myös seuroihin digikoulutusten tiimoilta kesä-elokuun aikana. Hankkeen projektikoordinaattori kävi pitämässä sosiaalisen median koulutuksen Sport Club Vantaan voimistelujoukkueelle.

Sport Club Vantaa järjesti Kilpa Pre Jr -joukkuevoimistelujoukkueelleen ESLUn Digiloikka-hankkeen koulutusvalikoimasta sosiaalisen median koulutuksen. Koulutuksessa keskusteltiin nuorten voimistelijoiden kanssa sosiaalisen median käytöstä, pelisäännöistä ja somen tekemisestä. Joukkueen nuoret halutaan ottaa vielä aktiivisemmin mukaan sosiaalisen median tekemiseen ja koulutus tarjosi tälle hyvän startin.

Koulutus käynnistyi pohdinnalla joukkueen oman somen käytöstä ja sen pelisäännöistä. Millaisia kuvia toiminnasta julkaistaan ja kuka niitä saa julkaista? Koulutuksessa linjattiin yhteisesti sosiaalisen median ja yleisesti digivälineiden käytöstä esimerkiksi kilpailutapahtumien, harjoittelun ja leirityksien aikana. Pelisääntökeskustelun jälkeen suunnattiin varsinaiseen aiheeseen eli joukkueen somepresenssiin.

Koulutuksen aikana joukkueelle heräsi uusia ajatuksia esimerkiksi erilaisten tiimien perustamisesta joukkueen sisälle; tulevaisuudessa yksi tiimeistä on sometiimi. Joukkuelaisten mielestä on hyvä, että valmentajalla on päävastuu somesta, mutta nuoret voivat auttaa valmentajaa sisällön tuottamisessa. Valmentajalla on toisinaan niin paljon tekemistä tapahtumapäivinä, että somen päivittäminen voi jäädä iltamyöhään.

Nuorten mielestä tärkeintä urheilujoukkueen omassa somessa ovat hyvälaatuiset kuvat ja aktiivisuus. Joukkue piti merkittävänä seikkana myös sitä, että tililtä välittyy fiilis siitä, millainen joukkue on. Eräs joukkueen voimisteilijoista korosti ilon näkymistä päivityksissä:

”Esimerkiksi meidän tapauksessamme on tärkeää, että välittyy hauskanpito, vaikka treenataankin tosissaan ja sillä me erotutaan”.

Toinen voimistelija kertoi myös, että treeniarjen seuraaminen somen kautta kiinnostaa:

”Se on kivaa, jos somessa näkyy sellaista ihan perustreeniarkea, ei aina jotain kuvaustilanteita.”

Nuorilta tuli myös jo kasapäin postaus eli päivitysideoita, joita he voisivat tulevalla kaudella sosiaalisessa mediassa hyödyntää. Nämä ideat oli hyvä kirjata ylös ja tulevan kauden alussa niitä on hyvä käydä läpi esimerkiksi sometiimin kanssa ja jakaa tehtäviä.

Tilaa seurallesi digiloikka-koulutus

Digiloikka-hankkeen koulutuksia on nyt mahdollista tilata maksuttomasti omalle ryhmälle. Koulutuksen voi tilata esimerkiksi seuran kokoaikaisille työntekijöille, hallituksen jäsenille, joukkueiden sometiimeille, valmentajille tai muulle valitsemallenne kohderyhmälle. Koulutuksia voi toteuttaa myös yhteistyössä oman naapuriseuran tai yhteistyöseuran kanssa, jolloin ajatuksia päästään vaihtamaan myös yli seura- tai lajirajojen!

Mitä?

ESLUn jäsenseurat ja/tai jäsenseuroihin kuuluvat ryhmät voivat tilata maksuttomasti Digiloikka-hankkeen koulutuksen (kesto 1,5 tuntia) seuraavista teemoista:

  • Perusdigitaidot seuratoiminnassa
  • Seuratoiminnan kehittäminen 
  • Yhteisöllisyys ja vapaaehtoisuus
  • Joukkueiden ja urheilijoiden somepresenssi
  • Seuran somestrategia

Koulutukset toteutetaan lähikoulutuksina.

Milloin ja missä?

ESLUn jäsenseurat ja niihin kuuluvat ryhmät/joukkueet voivat tilata edellä mainitun listauksen koulutuksia. Koulutustilaisuuden järjestetään kesä-elokuun aikana. Kouluttajana toimii Urheiluseurojen alueellinen digiloikka -hankkeen projektikoordinaattori Viivi Ylönen.

Koulutuksista sovitaan kouluttajan kanssa ja niitä on mahdollista toteuttaa kouluttajan kalenterin puitteissa elokuun loppuun asti. Seura huolehtii koulutukseen tarvittavasta tilavarauksista.

Varaa koulutus ryhmällesi Viivi Ylöseltä sähköpostitse: viivi.ylonen@eslu.fi

Lisätietoja: Viivi Ylönen, Urheiluseurojen alueellinen digiloikka -hanke, projektikoordinaattori, puh. 044 593 0228


Urheiluseurojen alueellinen digiloikka -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hanketta koordinoi Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (ESLU) sekä Laurea-ammattikorkeakoulu.