Valikko 11 / 2018

Seura-Akatemia innosti Kenttäurheilijat-58:n koko johtokunnan kouluttautumaan

Seuran hyvin hoidettu hallinto luo vahvan pohjan seuratoiminnalle jäsenten toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Tulevassa tammikuun Seura-Akatemiassa keskustellaan jälleen, mitkä ovat hyvän seurahallinnon perusteet ja miten toimintaa voidaan edistää. Kenttäurheilijat-58:n toiminnanjohtaja Marika Hellberg koki edellisen koulutuksen yleissivistävänä ja silmiä avaavana.

Kenttäurheilijat-58:n koko johtokunta osallistui vuoden alussa Seura-Akatemia-koulutukseen, jossa aiheena oli ”Seuran hyvä hallinto”. Seuran toiminnanjohtajan Marika Hellbergin mukaan hallituksiin valitaan henkilöitä, jotka eivät aloittaessaan välttämättä täysin ymmärrä sitä, mihin ovat suostuneet.

-  Myöskään seurojen työntekijöille asiat eivät varmasti ole aina tuttuja. On hyvä tietää, mitkä lait säätelevät seuran toimintaa ja millainen vastuu hallituksen jäsenillä on. Hallintoon ja talouteen liittyvien asioiden kanssa on aina oltava tarkkana, kertoo Hellberg.

Hellberg kertoo, että oppeja on viety käytännössä seuran toimintaan keskustelemalla asioista jälkikäteen sekä käymällä seuran säännöt läpi ja päivittämällä ne tämän päivän mukaisiksi. Myös muidenkin seurojen olisi hyvä osallistua kyseiseen koulutukseen.

-  Koulutus on silmiä avaava, tiukka paketti seuran hallinnosta. Siihen ei mene paljoa aikaa. Koulutuksen materiaalin pohjalta asioiden tilaa on helppo tarkastella omassa seurassa. Onko mitään muutettavaa vai ovatko kaikki asiat juuri niin kuin pitääkin? Koulutus oli myös yleissivistävä, sanoo Hellberg.

- Seuran ylin päättävä elin on vuosikokous, joka antaa hyväksytyn toiminta- ja taloussuunnitelman puitteissa hallitukselle mandaatin toimia. Hallituksen tulee toiminnassaan noudattaa muun muassa seuran sääntöjä, yhdistyslakia ja hyvää hallintotapaa. Tämän vuoksi jokaisen hallituksen jäsenen tulee tuntea yhdistystoiminnan pääperiaatteet ja hyvä hallintotapa. Hyvin hoidettu seuran hallinto on kivijalka, joka mahdollistaa hyvän ja laadukkaan seuratoiminnan, kertoo ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman.

Seura-Akatemia on tarkoitettu seurojen hallitusten jäsenille, toimihenkilöille, joukkueenjohtajille, valmentajille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Illan aiheita ovat esimerkiksi päätöksenteko seurassa, hallituksen työskentely, luottamushenkilöiden vastuut ja velvollisuudet sekä jäsenyys ja maksut.

Seura-Akatemia järjestetään Helsingissä, Sokos Hotel Pasilassa tiistaina 22.1.2019 klo 18.00–21.00. Tapahtuman hinta on 60 euroa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Paula Nogelainen