Valikko 5 / 2022
Lapset kantavat toisiaan reppuselässä yleisurheilukentällä

ESLUn loppukevään koulutuksista lisää osaamista seuratoimintaan

Liikunnan ja urheilun eri toimijoiden osaamisen kehittäminen on yksi ESLUn päätavoitteista. Yhteiskunnan muutokset sekä metropolialueen erityispiirteet tuovat seuratoiminnan kehitystyöhön uusia haasteita. Liikunnan määrän väheneminen, yksipuolistuminen ja harrastuskustannusten nousu ovat suuria haasteita yleisen liikunnallisuuden sekä urheilun näkökulmasta. Liikuntaa ja urheilua järjestävät tahot tarvitsevat yhä enemmän tarpeisiinsa sopivia, räätälöityjä koulutuksia ja tukipalveluja.

Seurojen elinvoimaisuuden tukemiseksi ESLU kouluttaa, kehittää ja konsultoi seuroja vastaamaan liikunnan ja urheilun yhä vaativampiin odotuksiin. Koulutuksemme tarjoavat konkreettisia työvälineitä ja malleja seuratoiminnan kehitystyöhön sekä luontevan ympäristön seuratoimijoiden verkostoitumiselle yli laji- ja seurarajojen.

– Haluamme varmistaa, että seuroilla on tietotaitoa muun muassa työnantajavelvoitteista, joista nyt keväällä on esillä maksuttomat Seura nuorten työnantajana -koulutukset. Koulutukset ovat avoimia kaikille seuratoimijoille, myös nuorille itselleen. Mitä useampi seuratoimija osaa ja tietää velvollisuuksista, sen parempi, pohtii ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Sari Kuosmanen.  

Seuratoiminnan tilauskoulutukset tarjoavat seuroille mahdollisuuden hankkia tarpeidensa mukaan räätälöityä koulutusta. Tilauskoulutuksia järjestetään muun muassa seurojen hallintoon, verotukseen ja johtamiseen liittyvistä aiheista.

Lasten liike -koulutukset hyvä startti ohjaajapolulla

Lasten Liikkeen tavoitteena on lisätä kaikkien lasten mahdollisuuksia osallistua laadukkaaseen liikunta- ja harrastustoimintaan. ESLUn ja muiden Liikunnan aluejärjestöjen järjestämät Lasten Liike -ohjaajakoulutukset auttavat tavoitteen toteutumista antamalla ohjaajille monipuolista tietoa ja laadukkaita työkaluja ohjaamisen tueksi.

- Aloittelevien ohjaajien koulutuksessa tutustumme, mitä on lapsikeskeinen, turvallinen ja hauska toiminta. Käsittelemme esimerkkien ja harjoitusten avulla ohjauksen perustaitoja ja ryhmän hallintaa. Lisäksi pohditaan, mitä ovat hyvän ilmapiirin luomisen keinot. Liikunnan riemun löytäminen ja monipuolisuus ovat merkittävässä roolissa lasten liikunnassa. Yksi tärkeistä seikoista on, että ohjaajat ymmärtävät myös oman tärkeän roolinsa liikunnalliseen elämäntapaan innostajina ja toimivat hyvänä esimerkkinä lapsille, kertoo ESLUn kouluttaja sekä lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Sari Lähdesmäki.

Mihin aiheeseen haluaisitte koulutusta?

Suunnittelemme parhaillaan myös syksyn koulutusten sisältöjä. Onko teidän seurassanne herännyt kysymyksiä tai aiheita, joihin tarvitsette lisää osaamista? Kiinnostaako aihe myös mahdollisesti muita seuratoimijoita? ESLUn asiantuntijoille kannattaa vinkata koulutustarpeista!

Nostoja kevään koulutustarjonnasta

Seura nuoren työnantajana (maksuton)

Lasten Liike -ohjaajakoulutukset

Pelit ja leikit -ohjaajakoulutus

Lasten liike ja Pelit ja leikit -koulutusten hinta on 10 €.               

­­Kuva: Liikunnan aluejärjestöt, Tero Takalo-Eskola

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija