Valikko 8 / 2022
Ryhmä vapaaehtoisia katsoo kameraan ja näyttää peukkuja

Syksyn ensimmäisessä Seura-Akatemiassa pureudutaan taloushallinnon organisointiin toiminta- ja talousohjesäännön avulla

Yhdistyslaki, seuran säännöt ja muu lainsäädäntö määrittelevät hallituksen lakisääteisiä tehtäviä. Mikäli hallitus delegoi tehtäviään, vastuuttaminen ja ohjeistus tulee laatia vastuuhenkilölle riittävällä tavalla. Miten taloushallinto voidaan organisoida seurassa? Mitä talousohjesääntö viedään käytäntöön? Entä miten uudet toimijat perehdytetään käytäntöihin?

Käytäntöä ohjaava toiminta- ja talousohjesääntö kuuluu vastuullisesti toimivan seuran hallinnon työkaluihin. Toiminta- ja talousohjesääntö luo raamit myös seuran taloushallinnolle. Ohjesääntöön avataan seuran taloushallinnon työnjako ja vastuualueet, jolloin ohjeistus selkeyttää seura-arkea. Mikäli työnjakoa seuran hallituksen, toimihenkilöiden ja muiden vastuutahojen välillä ei ole riittävän selkeästi määritetty, siitä aiheutuva epätietoisuus voi aiheuttaa monenlaisia haasteita ja ongelmia. 

Ohjesääntö on käytännönläheinen seura-arjen helpottaja, joka myös auttaa uusien seuratoimijoiden perehdyttämisessä. Henkilöä rekrytoidessa voi ehdokas esimerkiksi tutustua ohjesäännöissä määriteltyihin tehtäviin, jolloin hän tietää tarkasti, mitä häneltä odotetaan.   

- Urheiluseuran toiminnassa on tervetulleita kaikki työkalut, mitkä nopeuttavat ja helpottavat arkea, oli seura vapaaehtoisin johdettu tai palkattujen toimihenkilöiden käsissä. Syyskuun Seura-Akatemia on hyvä mahdollisuus paneutua oman seuran hallinnon organisointiin asiantuntijan tukemana, summaa ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Sari Kuosmanen.  

Tule mukaan kouluttautumaan 20.9.2022

Syksyn ensimmäisessä Seura-Akatemiassa tutustutaan tarkemmin taloushallinnan organisoimiseen ja toiminta- ja talousohjesääntöön. Asiantuntijamme Jukka Hämäläinen on kokenut taloushallinnon ja talouden ohjauksen osaaja. Hän avaa konkreettisten esimerkkien ja tehtävien avulla talousohjesäännön laatimista ja päivittämistä.  

Illan aikana osallistujilla on mahdollisuus päivittää olemassa olevaa ohjeistustaan tai aloittaa seuran ensimmäisen talousohjesäännön kokoaminen. Koulutus sopii erityisen hyvin myös seuroille, jotka ovat lähdössä Tähtiseurapolulle tai uusimassa Tähtimerkkiään lähitulevaisuudessa.

Tilaisuuden hinta on 60 euroa/osallistuja. ESLUn jäsenetuna on kaksi osallistujaa yhden hinnalla.  Koulutus järjestetään Sokos Hotel Presidentissä tiistaina 20.9.2022 klo 18.00–21.00. Ilmoittaudu mukaan 11.9. mennessä ESLUn verkkosivuilla

Kuvituskuva: Pexels