Valikko 1 / 2023
Spirit Shakin erityisryhmä täydessä touhussa

Erityisryhmän käynnistäminen oli luonteva askel Spirit Shakin’ Cheerleadersille

Keskiuusimaalaisella Spirit Shakin’ Cheerleaders -seuralla oli vuonna 2020 seuran toimijoiden yhteinen kehittämispäivä. Toimijat saivat kirjoittaa lapulle, mitä uutta he haluaisivat seuraan tulevaisuudessa. 

– Kirjoitin lappuun, että erityislasten joukkue. Meidän silloinen toiminnanjohtajamme luki laput, arvasi että se lappu on minun kirjoittamani ja sanoi minulle, että sinähän voisit alkaa työstää tätä, kun olet seuran hallituksessakin, kertoo Spirit Shakin’ Cheerleadersin Special Hails -erityisryhmän ohjaaja Tanja Nevamäki.

Tavoitteeksi otettiin, että syksyllä 2021 uusi ryhmä aloittaa toimintansa. Nevamäki ja hänen tyttärensä Noora kävivät Paralympiakomitean ja Liikuntakeskus Pajulahden Soveltavan liikunnan ohjaamisen perusteet -verkkokurssin.

– Seuramme arvoissa on vahvasti tasa-arvo ja liikunnan ilon tarjoaminen kaikille. Tämä oli luonteva seuraava steppi seurallemme. Haluamme olla suunnannäyttäjä myös tällä alalla, Nevamäki toteaa.

Cheerleading on suunnannäyttäjä myös lajina. Suomen Cheerleadingliitto oli mukana vuosikymmenen alussa Inclusive Cheerleading -EU-hankkeessa, jonka kansainvälisiin seminaareihin myös Nevamäki osallistui.

– Hankeyhteistyön kautta saimme paljon apua ja vinkkejä. Erityisesti Iso-Britanniassa ollaan edistyneitä Para Cheerissä, vaikka se ei itse asiassa ole kovin vahva cheerleadingmaa muuten, Nevamäki sanoo.

Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeen avulla Spirit Shakin’ Cheerleaders sai hieman taloudellista apua toiminnan aloittamiseen Startti-stipendin muodossa.

– Meillä oli ennen toiminnan käynnistymistä kova markkinointi, jotta saataisiin osallistujia. Oli some-markkinointia ja kontaktoitiin kouluja ja Keravan erityisliikunnanohjaajaa. Olimme lopulta positiivisesti yllättyneitä, että saatiin heti viisi osallistujaa, kun toiminta käynnistyi syksyllä 2021, Nevamäki toteaa.

Erityisryhmätoimintaa käynnistäessä kärsivällisyys on valttia. Ellei taustalla ole jotain valmista porukkaa, josta osallistujajoukko koostuu, voi vakiintuneen, kohtuullisen kokoisen ryhmän kasaan saaminen viedä aikaa. Siksi viisi osallistujaa toiminnan käynnistyessä on hyvä alku.

– Nyt täytyy vain keksiä uusia markkinointikeinoja, jotta saadaan ryhmää kasvatettua, Nevamäki sanoo.

Special Hails -ryhmällä on seurajohdon vahva tuki ja sen kasvattamiselle ollaan valmiita antamaan aikaa.

– Erityisryhmätoimintaa ei varsinkaan näin alussa voi ajatella minään liiketoimintana. Vastuullisuus ja inklusiivisuus ovat koko ajan tärkeämpi juttu urheilussa, ja meillekin on tärkeää olla tässä mukana. Toivotaan, että saataisiin toimintaan vähän lisää harrastajia, jotta he pystyvät harjoittelemaan joukkuejuttuja. Meidän toiminta-alueemme Keski-Uusimaa on laaja, joten potentiaalia kasvulle on, toteaa Spirit Shakin’ Cheerleadersin toiminnanjohtaja Sami Paavilainen.

Kansainvälisellä tasolla Para Cheerissä on jo kilpailtukin jonkin aikaa. Suomessa ei vielä, mutta suunnitelmia on.

– Seuramme järjestää helmikuussa 2023 liiton alaiset kisat. Tarkoitus on avata sinne ilmoittautuminen myös Para Cheer -sarjaan. Katsotaan, tuleeko sinne ilmoittautumisia, Tanja Nevamäki sanoo.

– Jos kilpasarjaa ei saada, niin Special Hails pääsee ainakin esiintymään siellä. Ja toivottavasti lähiaikoina joka tapauksessa saataisiin Suomessa kilpailutoimintaakin aikaan. Sitä kautta laji pääsee kehittymään edelleen, Paavilainen toteaa.

Lataa sähköinen Valtti-ohjelman Urheiluseurakäsikirja Paralympikomitean sivuilta.

Lähde: Artikkeli on julkaistu yhtenä urheiluseuraesimerkkinä marraskuussa 2022 ilmestyneessä Valtti-ohjelman urheiluseurakäsikirjassa
Kuva: Heidi Telkamo