Valikko 1 / 2023
FitJudo-treenit

Liikunnan edistämistä leveällä pensselillä – paikalliset seurat mukana toiminnassa

Liikkumisen edistämistyöhön osallistuvat perinteisten urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten lisäksi nykyään myös yhä enemmän työpaikat. Joillain työpaikoilla vastuu liikunnasta on innokkaalla vapaaehtoisella, toisella liikunta on kirjattu työhyvinvointisuunnitelmiin ja -strategioihin asti.  

Sponsor Insightin (2020) tekemän selvityksen mukaan 81 prosenttia työikäisistä kokee, että työnantajan satsaukset hyvinvointiin ovat tärkeitä, 84 prosenttia arvostaa työnantajia, jotka panostavat työhyvinvointiin ja 75 prosenttia kokee, että työskentely työhyvinvointiin kiinnittävässä yrityksessä parantaa elämänlaatua.

Helsingin kaupunki tukee henkilökuntansa hyvinvointia erilaisin toimenpitein. Kaupungin henkilöstön liikuttamisesta vastaa kulttuuri- ja vapaa-ajan yksikössä toimiva henkilöstöliikunta, joka löi hynttyyt yhteen Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn kanssa 39 000 työntekijänsä liikkumisen edistämisessä. Yhteisissä työstöissä päädyttiin tarjoamaan matalan kynnyksen lajikokeiluita helsinkiläisiin seuroihin.

Kaupungin työntekijät saivat tutustua lajeihin mahdollisimman lajille tyypillisessä aidossa ympäristössä ja tutussa porukassa. Ajatuksena oli, että tutustujan oli mahdollista jatkaa innostuttuaan lajin parissa - jos ei saman kauden puolella, niin uuden kauden alkaessa. Tärkeänä seikkana pidettiin sitä, että tutustumisen vaikeustaso on sovellettu aloittelijoille, vaikka mukana olisi ollut lajia aiemmin harrastaneita.

Tahtotilana oli tarjota mahdollisimman monipuolisia kokemuksia, jotta henkilöstö voisi löytää myös uusien lajien pariin. Tarjontaa oli kamppailulajeista maastopyöräilyyn. Lajitutustumisia tarjosivat muun muassa Helsingin suunnistajat, Hietsu Beach Volley, Meido-kan, Merimelojat ja Roll Outdoors.

Työpaikan tarjoamat lajikokeilut saivat kiitosta

ESLUssa ja kaupungin henkilöstöliikunnassa ollaan innoissaan voimien yhdistämisestä. 

- Parhaimmassa tapauksessa ihmiset innostuvat uudesta lajista ja lähtevät mukaan seuran toimintaan. Näin myös ESLUn alueen seurat saavat mukaansa uusia jäseniä, toteaa Katja Arpalo, joka toimi syksyllä ESLUssa aikuisliikunnan asiantuntijan tehtävissä.

ESLUn tilaisuuksista ja tapahtumista kerätään palautetta oman toiminnan kehittämiseksi. Näin tehtiin myös projektissa lajikokeilujen osalta. Myös tilaaja oli projektiin tyytyväinen.

- Olemme tyytyväisiä tähän projektiin ja haluamme jatkaa lajikokeiluja. Henkilökunnalta saatu palaute on ollut todella hyvää, kertovat henkilöstöliikunnan edustajat Eeva-Liisa Rautiainen ja Pilvi Heinonen

Osallistujan palaute ja fiilikset mallista:

”Ylipäätänsä koen, että tällaiset mahdollisuudet kokeilla erilaisia lajeja ovat hyviä keinoja, joilla voi lisätä työhyvinvointia ja työviihtyvyyttä. Kun työporukan kanssa lähtee, vaikka lajikokeiluun, lisää se yhteenkuuluvuuden tunnetta, veto- ja pitovoimaa sekä yleisesti työssä jaksamista. Liikunta harrastuksena tietysti lisää työhyvinvointia jo ihan sillä, että liikkuminen on terveellistä, mutta ennen kaikkea se on psyykelle erityisen tarpeellista. Liikunta ja erityisesti yhdessä liikkuminen lisäävät sosiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka puolestaan lisää henkistä hyvinvointia ja jaksamista. Kun liikkuu työpäivän jälkeen niin sitä vähän niin kuin nollaa omat ajatukset ja työasiat eivät jää pyörimään mieleen. Sitä jaksaa kotonakin paljon paremmin.” 

Keväällä uusia lajeja tutuksi - lähde mukaan

Yhteistyö jatkuu myös keväällä ja nyt etsitään lisää lähialueen seuroja esittelemään toimintaansa ja innostamaan Helsingin kaupungin työntekijöitä liikuntalajien pariin.

Olisiko teidän seurallanne kiinnostusta? Ota yhteyttä ESLUn kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkamaan, puh. 044 901 9289.

Katja Arpalo

Aikuisliikunnan asiantuntija