Valikko 2 / 2024
Valmentaja puhumassa joukkueelle

Huolla valmentajaasi – huolla hänen ääntään

Ääni on yksi valmentajan ja ohjaajan tärkeimmistä työvälineistä. Usein liikunnan ja urheilun parissa joudutaan kuitenkin toimimaan olosuhteissa, joissa ääni on kovilla. Työssään paljon ääntään käyttävät altistuvat myös äänihäiriöille, jolloin ääni ei kestä siinä käytössä, mihin sitä tarvitaan. Myös työnantajan on huomioitava työntekijöiden hyvinvointi ja huolehdittava, että ääniergonomiaan vaikuttavat tekijät tunnistetaan eikä äänihäiriöitä syntyisi.

Aina tunnistettuja kuormitustekijöitä ei voi poistaa, sillä tila voi olla meluissa, ohjaaja ja valmentaja voi joutua ohjeistamaan ja antamaan palautetta pitkän matkan päästä tai äänen pitää kantaa musiikin yli. Esihenkilöillä on tärkeä rooli tarjota ohjaajille ja valmentajille mahdollisuutta lisätä osaamistaan omaan äänenhuoltoon.

– Usein valmentajat eivät huomio äänenhuoltoa ennen kuin on myöhäistä. Ääni voi mennä käheäksi, se väsyy helposti tai kurkunpää voi tulla kipeäksi. Valmentajien ja ohjaajien tulisi huomioida oma roolinsa työntekijänä äänihäiriöiden ennaltaehkäisyssä. Kannattaa pysähtyä pohtimaan, pettääkö ääni usein puhuessa. Rasittuuko ääni valmentaessa? Entä, tuntuuko kurkunpään tienoilla kipua? Valmentaessa ei useinkaan mieti omaa äänenhyvinvointia, mutta illalla saattaa olla tunne, että ääni on rasittunut, toteaa ESLUn nuorisopäällikkö Tarja Nieminen, joka on toiminut itsekin usean vuoden ajan niin nuorten kuin aikuisten koripallojoukkueiden valmentajana.

– Työnantajan on huomioitava työntekijöidensä työterveys ja tätä voidaan tukea kouluttamalla henkilökuntaa äänen hyvinvoinnista, hän lisää.

Valmentajien ja ohjaajien äänestä on hyvä huolehtia, sillä huonoimmassa tapauksessa ääni voi vioittua ja edessä voi olla kuntoutus. Äänenkäyttöä ja vahvistamista voi kuitenkin harjoitella. Tämä on erittäin tärkeää, jos voimakas puhuminen on usein tapahtuvaa ja työhön kuuluu jatkuvaa äänessä olemista.  

Kestävä ja ilmaisuvoimainen ääni

ESLUn Äänen hyvinvoinnin ABC -koulutuksessa käydään läpi äänihyvinvoinnin keskeisiä osatekijöitä ja perehdytään terveen puheäänen muodotukseen. Lähtökohtana on kestävä ja ilmaisuvoimainen ääni

Koulutus sisältää kattavan infopaketin, käytännöllisiä ääniharjoituksia sekä toimivia äänenkäyttövinkkejä ohjaajan ja valmentajan arkeen. 

Kouluttajana toimii Laura Vallenius. Vallenius on äänenkäytön asiantuntija ja kouluttaja, jonka energisessä, lempeässä ja asiantuntevassa ohjauksessa äänenkäyttäjä saa oivalluksia ja työvälineitä oman äänensä hyvinvointiin ja vahvistamiseen sekä äänelliseen vuorovaikutukseen.

Koulutus järjestetään Mäkelän koululla, Helsingissä 28.2.2024 klo 17.30–20.30. Koulutuksen hinta on 75 euroa. Ilmoittaudu mukaan 14.2.2024 mennessä ESLUn tapahtumakalenterissa.

Lähde: Työsuojeluvaltuutettu.fi
Kuva: Liikunnan aluejärjestöt, Tero Takalo-Eskola

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija