Valikko 2 / 2024
Lapsijoukkue urheilukentällä iloitsemassa

Seura-Akatemia-koulutuksessa käsitellään vastuullisuutta seuran jäsen- ja henkilöstöasioissa

Yhdistystoiminnassa ja erityisesti lasten ja nuorten kanssa toimittaessa vastuullisuuskysymykset korostuvat. Siten vastuullisuudessa tulee erityisesti ottaa huomioon se, miten ihmisiä, varsinkin alaikäisiä, kohdellaan ja millaista ihmisten välinen kanssakäyminen seurassa on. Maaliskuun ESLUn Seura-Akatemiassa aihetta käsitellään asianajaja Teppo Laineen johdolla.

Yhdistykset ja seurat ovat liittojen ja urheilujärjestöjen kurinpitojärjestelmien alaisuudessa. Urheilussa ja lajiliitoissa edellytetään vastuullista toimintaa. Kaikkinaisen syrjinnän tai epäasiallisen kohtelun ehkäiseminen ja poistaminen on jokaisen vastuullisen yhdistyksen ja seuran tehtävänä.

Urheilu saa erilaisia tukia ja avustuksia julkiselta sektorilta, joka edellyttää toiminnan vastuullisuuden toteutuvan. Ensimmäiset tapaukset, joissa tukia tai avustuksia on peritty takaisin, kun ei ole noudatettu vastuullisia toiminnan periaatteita ja vaatimuksia, on jo tullut. Siten yhdistysten ja seurojen elinehtona on toimia vastuullisesti ja pystyä se myös osoittamaan.

Seuratoiminnalle on tyypillistä, että seuran toimijat ovat hyvin erilaisissa oikeudellisissa suhteissa toisiinsa ja suhteessa yhdistykseen. Yhdistyksellä on luottamushenkilöitä, työntekijöitä, jäseniä, seuratoimijoita ja urheilijoita, ja siten suhde yhdistykseen siis vaihtelee. Tällöin myös oikeudelliset pelisäännöt juridisesti vaihtelevat. Tästä huolimatta yhdistyksen tulee luoda toimintaedellytykset, joissa kaikkinainen syrjintä, epäasiallinen kohtelu tai käytös tulee ennaltaehkäistä ja poistaa, riippumatta edellä mainituista eri asemista. 

Maaliskuussa järjestettävässä Seura-Akatemia-koulutuksessa käydään läpi vastuullisen toiminnan vaatimuksen sisältöä, eri henkilöryhmien oikeudellista suhdetta seuraan sekä menetelmiä ja toimintamalleja, joilla vastuullisen toiminnan periaatteet ja vaatimukset saadaan toteutettua yhdistys- ja seuratoiminnassa sekä käydään läpi toimintamalleja, miten tulee toimia, mikäli ongelmia esiintyy. Edelleen käymme läpi, mitä seurauksia vastuuttomasta toiminnasta voi käytännössä olla.

Seura-Akatemia järjestetään ti 5.3.2024 klo 18.00–21.00 Helsingissä. Tilaisuuden hinta on 60 €/osallistuja. ESLU jäsenten kannattaa hyödyntää jäsenetu: Kaksi osallistujaa yhden hinnalla. Ilmoittaudu mukaan ESLUn tapahtumakalenterista 20.2.2024 mennessä.

Teksti: Teppo Laine, asianajaja, Legistum