Valikko 11 / 2017

Onko seurallasi vakuutus lajiliiton kautta tietämättäsi?

Olympiakomitea on neuvotellut lähes kaikkien jäsenliittojensa seuroille Tuplaturva-vakuutuksen, josta seuraa ei veloiteta. Tuplaturva sisältää liikunnan toiminnanvastuuvakuutuksen sekä vapaaehtoistyön tapaturmavakuutuksen. Vakuutettuina mukaan ovat liittyneet lajiliitot ja niiden piirit, alueet ja jäsenseurat.

Tuplaturvan sisältämä vapaaehtoistyön tapaturmavakuutus on voimassa, kun tehdään liiton tai sen jäsenseurojen toimeksiannosta vapaaehtoistyötä. Näitä ovat muun muassa kilpailujen ja tapahtumien järjestäminen, valmennus, koulutus ja varainhankinta (talkootyö). Myös edellä mainittuihin toimintoihin liittyvät välittömät matkat kuuluvat vakuutuksen piiriin. Vakuutus on voimassa Suomessa sekä myös tilapäisesti korkeintaan 3 kuukauden ulkomaan matkoilla samoin edellytyksin kuin Suomessa. Vakuutus ei ole voimassa urheillessa, palkkiota tai palkkaa saaville erotuomareille eikä työsuhteessa yllä mainittuihin tahoihin sattuneiden työtapaturmien varalta.

Tuplaturvan sisältämä toiminnan vastuuvakuutus korvaa puolestaan vakuutetun (liiton tai seuran) kolmannelle osapuolelle aiheuttaman henkilö ja esinevahingon, josta vakuutettu on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Vahingon voi aiheuttaa vakuutetun työsuhteinen työntekijä tai vapaaehtoistyöntekijä, joka työskentelee vakuutetun toimeksiannosta. Vakuutus kattaa myös järjestäjän vastuun silloin, kun vakuutettu on pääsymaksullisen tai maksuttoman tilaisuuden, harjoituksen tai leirin järjestäjänä. Vakuutusyhtiö selvittää vakuutetun puolesta korvausvelvollisuuden ja vahingon määrän, neuvottelee korvauksen vaatijan kanssa, hoitaa mahdollisen oikeudenkäynnin ja siitä tulevat kustannukset sekä korvaa sen vahingonkorvauksen.

- Urheilujärjestöt toimivat minusta vastuullisesti, kun vaativat meiltä ratkaisuja ja palveluita, jotka eivät vahingon hetkellä tuota pettymyksiä. Kuten niin monissa muissakin asioissa, asiakkaiden odotukset kasvavat ja ne pitää täyttää tai ylittää. Palvelun nopeus ja helppous korostuvat odotuksissa hinnan ja kattavuuden ohella. Asiakkaat eivät halua ikäviä yllätyksiä maksullisen korvauspalvelun tai yllättävien omavastuiden muodossa, kertoo OP Vakuutuksen urheilupäällikkö Ari Koski.
 

Sporttiturvaa urheilijoille

Sporttiturva on urheiluvakuutus, jonka voi hankkia lisenssin oston yhteydessä. Se korvaa harrastetun lajin parissa tapahtuvat äkillisten tapahtumien aiheuttamat loukkaantumiset. Vakuutus siis korvaa myös ilman ulkoista tekijää aiheutuneita vahinkoja.

- Jos joku myy sinulle vakuutusta, jossa omavastuu on ”sopivalta” kuulostava 10 % hoitokustannuksista, kannattaa muistaa, että se saattaa tarkoittaa yli tuhatta euroa esimerkiksi leikkaushoitoa vaativissa loukkaantumisissa. Sporttiturvassa on kiinteä omavastuu, useimmiten 100 euroa, jonka lisäksi lapsilla ei ole omavastuuta lainkaan. Ei ole sattumaa, että yli 80 urheilun eri lajiliittoa suosittelee jäsenistölleen Sporttiturva-vakuutusta, Koski väittää.

Tuplaturvaan liittyneet lajiliitot löydät täältä.
 

*****
 

Tervetuloa mukaan Pj-klubiin kuulemaan urheiluseurojen vakuutusasioista!

Seurojen ja lajiliittojen tulee muistaa vastuunsa huolehtia lakisääteisistä vakuutuksista! Erilaisia vapaaehtoisia vakuutuksia on tarjolla todella paljon. Vapaaehtoisista vakuutuksista puhuttaessa kannattaa miettiä tarkkaan, mitä kannattaa ja vastaavasti ei kannata vakuuttaa.
Korvaako seuran vakuutus vapaaehtoistyöntekijän tapaturman? Entä, mitä toiminnanvastuuvakuutus korvaa?

Tervetuloa seurojen puheenjohtajat verkostoitumaan ja keskustelemaan seuran sekä urheilijoiden vakuutusturvasta 11.1.2018. Illan asiantuntijoina ovat OP Vakuutuksesta urheilupäälliköt Ari Koski ja Teemu Hintsanen sekä myyntipäällikkö Antti Sundholm.

Ilmoittauduthan mukaan 4.1.2018 mennessä. Aiheeseen liittyviä ennakkokysymyksiä voi lähettää etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä. Ennakkokysymykset toimitetaan luennoitsijalle nimettöminä ja ilman seuratietoja.

Juhana Särkelä

Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija