Valikko 7 / 2017

Syksy koittaa - lähdetään liikkeelle

Syyskauden alku on monissa seuroissa vuoden kiireisintä aikaa uusien ja vanhojen harrastajien täyttäessä harjoitukset. Monet aloittavat uusia harrastuksia ja kokeneemmat harrastajat aktivoituvat kesän jälkeen. Lisäksi erilaiset urheilutapahtumat kuten yleisurheilun MM- ja koripallon EM-kisat innostavat liikkumaan sekä tarjoavat esikuvia ja tarttumapintaa liikuntaa kohtaan. Syksy onkin loistavaa aikaa uuden harrastuksen aloittamiseen ja liikkeen lisäämiseen.

Liikuntakulttuurin suurin haaste on suomalaisten passivoituminen ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset. Suomalaiset näyttäisivät jakautuvan yhä selkeämmin aktiiviliikkujiin sekä liikkumattomiin. Tämä tarkoittaa, että seurojen tulee kyetä tarjoamaan entistä houkuttelevampia liikuntamahdollisuuksia. Oleellista on, että seurat kykenevät tarjoamaan kilpailutoiminnan lisäksi myös mielekästä ja vähemmän vakavaa harrasteliikuntaa.

Yhtälailla liikuntakulttuurissamme on paljon asioita, jotka työntävät pois liikunnan ja urheilu parista. Näitä ovat muun muassa liian aikaisin alkava huippu-urheiluun tähtäävä toiminta sekä harrastusten hinnat. Seuroilla on tärkeä tehtävä huolehtia siitä, että liikunnan harrastaminen ei kaadu kasvaneiden kustannusten takia. Yhtälailla meidän aikuisten on huolehdittava siitä, ettei harrastaminen muutu liian yksipuoliseksi ja vakavaksi liian aikaisin.

Monipuolinen harrastaminen on edellytys sille, että Suomesta tulee lahjakkaita huippu-urheilijoita myös tulevaisuudessa. Urhean Jari Savolainen kirjoitti osuvasti Etelätuulen viime numerossa, että monipuolisuus on merkittävä tekijä aikuisiän urheilumenestykseen. Kuitenkin erilaisten selvitysten mukaan nuorten perusliikuntataidoissa on selkeitä puutteita. Usein jopa ikäluokkansa kärkiurheilijoilla ei täyty edes terveysliikunnan liikuntamäärä, koska omatoimisen ja muun ohjatun liikunnan kokonaismäärä on liian pieni. Lajiharjoittelua on yleisesti riittävästi, mutta muun liikunnan määrä ja laatu eivät tue urheilijana kasvamista.

Pidetään huolta päivittäisestä ruohonjuuritason seuratyöstä ja suomalaisesta liikuntakulttuurista kannustamalla nuoria monipuoliseen liikkumiseen!

Hyvää syksyn alkua!

 

Juhana Särkelä

Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija